info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27

Актуални курсове по ветроходство

Ветроходство курс В КАРТАХЕНА - ПАЛМА ДЕ МАЙОРКА 13-20 АПРИЛ
Ветроходство курс В КАРТАХЕНА – ПАЛМА ДЕ МАЙОРКА 13-20 АПРИЛ

Посрещни нашето лято с нови знания, умения и опит.

Не забравяй късите ръкави за испанския април

Морски и ветроходни обучения за всеки

Предлагаме широка гама ветроходни курсове, но сме готови да предложим и бутикови обучения, съобразени с Вашите нужди. Работим в България и Гърция, на море и язовир. Сред инструкторите ни са някои от най-големите имена на българското ветроходство. Партнираме си с най-близко разположения до България RYA практически обучителен център.

Курсове по ветроходство и мореплаване

Чисто ветроходство

Курсове за управление на ветроходна лодка, която не притежава бордови двигател. Това са по-малки лодки, с които плаваме най-често близо до брега или във вътрешни водоеми.

Сами с вятъра и водата – най-бързият и безкомпромисен начин да усвоите плаването под ветрила

Въведение във ветроходството

Двудневната класика на „Вятър и вода“. В този, най-достъпен, наш курс много нашите приятели са се докоснали за пръв път до разбирането за „как така“. Провежда се на язовир – най-често Батак заради прекрасните ветрови условия и вълшебната природа.


Подходящ за начинаещи.


  • Ще разберете и упражните основните маневри, техники и похвати.
  • Ще видите достатъчно възли, за да можете да стъкмите лодката си, да поплавате и да се приберете.
  • Ще чуете основна лексика, за да говорите на един език с капитана.
  • Ще разберете най-важните моменти за вашата безопасност.

Какво ще можете, ли? Ще знаете – това харесва ли ми? Искам ли да го упражнявам? Гложди ли ме да разбера повече?

Комплексни обучения по ветроходство и моряшки умения

Ветроходните курсове на килова яхта задължително ви предизвикват да усвоите допълнителни елементи: двигател, котва, морско радио.

Управление на ветроходна лодка – въвеждащ

Курсът е двудневен. Типично се провежда в акваторията на Бургаския залив. Разширяваме леко програмата на „Въведение във ветроходстото“, туй като тук по правило отплавам и приставаме на двигател. Това е и необходимият минимум допълнителни умения, които добавяме към основната работа с ветрилата.

Подходящ за начинаещи.

Подходящ за хора с опит, придобит само на малка ветроходна лодка (след курс „Въведение във ветроходството“).

Подходящ за хора, на които им предстои сертифициране (например курс към RYA).


Управление на ветроходна лодка

Едноседмичен курс, който в допълнение към основните знания, които преподаваме в късия вариант, добавя много възможности за практика. Допълнителните дни освен чисто количественото прибавяне на часове, изправя курсистите пред необходимостта да се справят в разнообразни метеорологични условия. Навлиза се в темата „Навигация“, предвижда се нощен преход.

Най-често се предлага с материал за начинаещи, но правим и обучения за напреднали. Във втория случай освен допълнително задълбочаване в материята, обикновено избираме е райони е време, предлагащи по-трудни метеорологични условия.


Състезателно ветроходство

В тесен смисъл „състезателното ветроходство“ предполага трениране и развиване на специфични умения. Точно такива са обученията ни с по-висока степен на трудност и ангажираност. Тук обаче добавяме възможности и за начинаещи – където състезателният елемент е повече атмосфера, фон и тестово поле за базисните умения, върху които работим

Регатата извежда емоциите до най-високо ниво и създава спомени, които ни топлят и усмихват години наред. Тя е най-рафинираният инструмент и най-добрият тест в процеса на учене.

На регата с инструктор

Най-популярният и достъпен курс, който включва в програмата си участие във ветроходно състезание. Курсът ще ви даде базови умения и знания. Ще добави обаче атмосферата на празника и неповторимата емоция на надпреварата.


Голяма регата

В тази група попадат участия в регати, където отново учебният елемент е с приоритет. Това са многодневни състезания, които се предшестват от неколкодневно обучение. И тук ще се възползвате една от най-важните характеристики на нашите предложения – възможността да заемате всяка възможна роля в екипажа. Тук обаче минаваме и в етап, в който търсим определено ниво на специализация. За тези от вас, които са за пръв път с нас, понятието „специализация“ означава единствено, че ще направим така, че две от ролите да са ви по-познати и удобни.

Различно ниво на трудност, но често изискват предварителен опит с плаването.


Отбор към СК „Вятър и вода“

За информация как да станете част от отбора към спортния ни клуб, да тренирате и да се състезавате заедно с нас, посетете клубния сайт.


Модулни курсове

По правило това са обучения за напреднали. За да обърнем специално внимание на определен конкретен елемент, е нужно да имате основни знания и умения.

По отношение на сигурното водене на киловата яхта, елементите, които създават най-много притеснения са приставането и отплаването. Те често са и причина за щети и съответно допълнителни разходи. Затова и най-търсеният ни курс покрива именно тази материя.

За много ветроходци, включително шкипери, неясно, но любопитно и привлекателно умение, е работата със спинакер. Съответно – това е другата най-търсена материя.

Докинг курс – приставане и отплаване

Провежда се в акваторията на Кавала и Северен Тасос. Усъвършенства едни най-деликатните и в същото време постоянно срещани моменти от воденето на яхтата – приставането и отплаването.


Носене на спинакер

Спинакерът е ветрило, специализирано за попътни курсове. Различават се различни видове – като форма, подходящи курсове на носене – съответно въоръжаване и настройки.

Входните изисквания са свързани с познания и умения за водене на лодката с грот и стаксел (генуа) във всички курсове спрямо вятъра.

Курсът ще задълбочи познанията ви и за основните ветрила. Така или иначе не малка част от практиката преминава при управление на насрещни курсове.


Плаване в приливно-отливни води

Курсът се провежда в Англия. Води се на английски език от нашите гръцки партньори от Aegeas Yachting.


Учебна практика

В условията на изобилие от курсове, обучения и сертификати, не е трудно да пренебрегнем ключовия момент в усъвършенстване на ветроходните ни умения.

Упражнението е елементът, който може да преобрази знанието в умение. Практиката в постоянно променящата се метеорологична и навигационна обстановка от своя страна стимулира нуждата от по-задълбочено разбиране.

Учебна практика с яхта Raffica от Палма де Майорка до Сиракуза

Изключителна възможност за трупане на практика, мили и опит от 8 до 15 май 2023 (преди сезона). Яхтата Raffica е racing-cruiser. Много мили, интензивни и дълги етапи, без излишни спирки. Инструктор и шкипер от Вятър и вода. Подходяща за хора с опит, но и желаещи да генерират допълнителна експертиза.


Сертификационни курсове RYA

Курсове към световно реномирана британска организация, които съчетават практическо обучение с уважаван сертификат.

Предлагаме широка гама ветроходни курсове, но сме готови да предложим и бутикови обучения, съобразени с Вашите нужди. Работим в България и Гърция, на море и язовир. Сред инструкторите ни са някои от най-големите имена на българското ветроходство. Партнираме си с най-близко разположения до България RYA практически обучителен център.