info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
10
дек.
2023

За семинара с Деде

Comments : 0

Семинарът с Даниеле де Лука събра ветроходци от Охрид, Варна, Бургас, Русе, Шумен, Пловдив, София. Клуб „Вятър и вода“ още от основаването си преди 10 години посвещава част от усилията си да дава достъп освен до ветроходна практика и състезания, до информация и да среща приятелите си с качествени пътешественици и спортисти. Гостуването на Деде представлява ново стъпало в тази посока. Любители на плаването под ветрила с различно ниво на знания и разнообразен бекграунд се събраха, за да научат по нещо ново от спортист и треньор от най-високо ниво.

Семинарът се проведе в рамките на един уикенд, като лекциите започваха („скандално“) в 9:00 сутринта. В началото това беше съпроводено с леко недоумение, което бързо се разсея – както заради обаянието на лектора, така и заради постепенното осъзнаване на това колко много работа ни предстои.

24.11.2023, събота

Първата лекция представляваше кратко въведение на аеродинамичните принципи във ветроходството. За по-опитната публика тук едва ли имаше нещо ново, макар че за тези от нас, които работим като инструктори, отново имаше бисерчета в метода на представяне.

Остатъкът от съботата ни потопи в науката зад ветрилата и рига. Темите преминаха през дизайна на ветрилата и материалите и изработката им. Макар да звучи сухо и теоретично, тази част беше гарнирана с интересни примери от света на елитното ветроходство (например защо Торбен Граел не избира най-бързите ветрила за олимпиадата и защо въпреки, а и заради това, печели златото). Отделно стигнахме до някои прозрения за това докъде се простират възможностите за настройка – как (и къде) да видим, че просто ветрилото не е добро.

Финалната лекция на деня, посветена на настройките на рига, отвориха очите на много от опитните ветроходци подреждайки картината на откъслечните знания и постоянните дискусии по въпроса. По прост и нагледен начин бяха представени силите при регулиране на ванти (основни и диагонали), форщаг, позиция на степса на мачтата. Разбира се – цялата тази информация беше подчинена на чисто практическата страна, а именно защо и кога правим една или друга настройка, какво влиияние имат те върху характеристиките на ветрилото (пълнота/camber, depth, място на торбата/draft, усукване/twist…)

25.11.2023, неделя

През втория ден темите засегнаха много по-практични неща за хората, на които все още темата за настройка на риг или избор на ветрило е далечна и абстрактна. Бяха разгледани всички възможни контроли на една модерна яхта. Темите преминаха от остри към пълни курсове. Тук аудиторията беше много по-жива. Дискусионната форма на семинара позволи на много хора да зададат въпроси, да си изяснят идеи, да обсъдят варианти. Всеки осъзна изключителната ценност да зададеш наживо въпросите и съмненията си, така че картината да бъде изяснена в пълнота – а не да сравняваш позициите на различни статии или още по-зле форумни мнения и видеа с неясна достоверност.

Последната тема трябваше да е посветена на това как да съберем всичко в едно, така че да извлечем максимума от лодката. Оказа се, че това е сесия, в която десетилетният опит на форуми от ранга на Купата на Америка, Олимпийските игри, различни световни първенства и производството на ветрила е синтезиран до някои общовалидни правила и насоки за психологическа нагласа – както лична, така и за отборно поведение и хитрини. Безценно!

Какво следва – още ветроходство с Вятър и вода

Продължаваме  с мисията на Вятър и вода – да ви правим участници във ветроходството, а не зрители на нечии постижения. Очаквайте много скоро нови интересни семинари и практически обучения. Календарът ни в планувани спортни участия е почти готов.

Още тази зима планираме както нови семинари с интересни лектори, така и курсове в слънчева Сицилия – защо не и с инструктори от световна величина.

За следващия сезон отново сме приготвили участия на регати с учебни екипажи, които са подходящи дори за хора, които никога не са се качвали на яхта – където ще срещнете готовността на нашите инструктори да ви накарат да се чувствате спокойни. Приятелско отношение и годините опит ще разпалят любопитството, с което идвате при нас.

Отново планираме участия в регати и за опитни ветроходци, които от години пътешестват с яхта, но искат да се предизвикат – да научат малко повече за работата с ветрилата, да се докоснат до загадъчния спинакер, да се пробват във ветрове, в които иначе палят двигател или остават в пристанището.

За тези, които в най-голяма степен прегръщат идеята на състезанията и се припознават като част от „Вятър и вода“, предлагаме възможността да се включат в представителния отбор, с който планираме едно-две участия на подбрани регати.

За автора

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.