info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27

Развиване на шкиперски умения

Обучението е насочено към бъдещи шкипери и капитани с документ, но желаещи да задълбочат знанията си и да усъвършенстват уменията си.

Курсът има за цел да даде основни знания и умения за управление на ветроходна яхта. Не спираме с предаването на знания, а помагаме да придобиете модел на мислене, при който чрез правилно приоритизиране ще откривате добрите решения.

Практическите занимания са построени така че да се покрият всички аспекти на плаването с яхта: подготовка за отплаване, безопасност и действия, които предпазват от инциденти, маневриране в пристанища, работа с котва, основни настройки на ветрилата, основни системи на лодката, тактики при плаване в условия на силен вятър и вълни.

На края на курса ще имате много часове практика на основните елементи от управлението на ветроходната лодка. Фокусирали сме се върху онези маневри, които най-често ни се налага да правим на борда и ще ви дадем някои готови решения на най-честите проблеми, но преди всичко ще ви дадем знанията за откриване на работещи решения при неочакваните ситуации, които ви чакат.

Курсът включва 24 часово плаване, в което да упражните всяко едно от нещата, които сте научили предишните дни. Ще имате възможността сами да планирате и проведете прехода под наблюдението на инструктора. Ще понесете отговорността на решенията и после в дискусия с инструктора ще систематизирате финалните и най-запомнящите се уроци.

Участниците за курса за управление на ветроходна яхта на Вятър и вода

Предварителни изисквания

Няма предварителни изисквания за ниво на подготовка. Курсът е подходящ за хора, които вече имат опит на ветроходна яхта и искат да добият повече увереност, но може и да е първата ви стъпка в света на ветроходството, просто ще трябва да учите по-бързо.

Къде се провежда

Характерно за курса е, че го правим на различни места, като търсим интересни дестинации и възможности за предизвикателни преходи. Сред курсовете, които сме провели имаме такъв в Испания, който включи преход от Иберийския полуостров до Балеарите и после плаване между Ибиса и Палма, както и плаване от България до Гърция с преминаване на Босфора и Дарданелите.

Маршрут на предстоящия курс за управление на ветроходна яхта

Тръгваме от Генуа и плаваме на юг. Можем да направим спирка във вълшебната Корсика или да изберем остров Елба. Оттук посоката е Неапол, от където ще летим към вкъщи.

Ако имате време и желание за още практика – можете да продължите с яхтата към Корфу или дори Атина.

Курсът ще се случва в движение. Ще комбинираме теоретични лекции в почивките с много
практика. Част от занятията ще завършват с пристанище, но ще има и по-дълги преходи, някой от които ще продължават по повече от денонощие. Общо ще покрием над 300 морски мили.

Къде се спи по време на обучението

Спим на яхтата в двойни каюти и в каюткомпанията. В дните, в които спираме на пристанища, ще има възможност за настаняване в хотели на брега – ако някой е закопнял за повече лукс или лично пространство.

Яхтата

Моделът е Х-41: 41 футова яхта с двойно предназначение. Разполага с глезотии като койки с удобни дюшеци, баня с тоалетна и гореща вода, каюти с врати и шкафчета, печка с котлони и фурна, хладилник. От друга страна състезателният ѝ характер се откроява безпогрешно. Това е еднотипен дизайн (за съответните регати) с дълбок кил с торпедо, висока карбонова мачта, голям карбонов щурвал, карбонов гик. На вода е бърза, твърда, стабилна, послушна.

Инструктор

Най-отличителната черта на нашите инструктори е дългогодишният им и разнообразен опит в преподаването. Нашите обучения се израстват от десетилетия лекторска, инструкторска, фасилитаторска и треньорска работа и разчитат на методология и личностни умения на инструкторите. Големият ветроходен опит се подразбира.

Инструктор на предстоящото обучение


Климентина Страка или накратко Кали е не просто инструктор на Вятър и вода и влюбен в морето шкипер. Тя е сертифициран в Англия инструктор към Кралската яхтинг асоциация (RYA). С нея ще тръгнете от Генуа и заедно ще навлезете в необятното море на ветроходството и моряклъка. Ето и нейните впечатления от едно наше обучение. За курсистите:

https://www.youtube.com/shorts/3U0bUQYtmTw

Цена

1529 лева / 780 евро

В цената са включени всички нужни материали и специализирана екипировка, обучението. Настаняване на яхтата до 9 дни (нощувки), от които 7 дни практически занимания, резервен ден, който ще използваме или ако срещнем неприемливо време за обучение, или за индивидуални разговори за представянето и бъдещите планове на участниците + възможност за престой в зависимост от самолетните билети.

При по-малко от 6 участника екипажът заплаща пристанищните такси и горивото.

В цената не влизат разходите за храна и пътуването до началната и от крайната точка.

Още детайли за обучението

  • максимален брой участници: 7 души
  • формат на обучението: 4 часа теоретична подготовка чрез онлайн материали в удобно за Вас време + 7 дни практически занимания + резервен ден

Защо да се запиша на курс за управление на ветроходна яхта

Едно от нещата, които много ни запалиха по ветроходството в началото беше, че е една необятна вселена и никога не е скучно. Колкото повече научавахме, толкова повече осъзнавахме колко още ни остава да научим.
Истинско удоволствие е да умееш да накараш лодката да се движи с един-два възела по-бързо от обиковено, само защото знаеш как да настроиш ветрилата по-добре. Да не говорим, че настройката на ветрилата и умението да преценяваш кога лодката е «претоварена» е пряко свързано и със сигурността. Всеки изпитва затруднения в началото, всеки един от нас има нужда от повече увереност. Този курс ви дава възможност да трупате опит в защитена среда.
Няма да пестим трудните ситуации и трудните решения и няма да се крием от лошото време. Това ни гарантира много различни учебни ситуации, в които да тренирате на практика нещата, които преди това сте научили. Мястото на провеждане ни дава възможност да комбинираме по-кратки с по-дълги преходи и да избираме подходящото време за всяко едно от упражненията. Лодката, на която се провежда курса е създадена за състезания и сама по себе си е истинско съкровище, разполага с много и различни ветрила и може да предложи «работа» за многоброен екипаж, всеки и във всеки един момент ще има активна роля.