info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
05
апр.
2022

„Кралицата“ стигна Катания

Posted By :
Comments : 0

Прогресът до момента

Михаил Копанов и яхтата Krone One („Кралицата“) оставиха зад гърба си близо 1/3 от пътя до Плимут, Англия. Припомняме, че Кралицата отплава на 25 март от Бургас на път за старта на трансатлантическата регата OSTAR 2022.

На всеки 450 – 500 мили екипажът на борда се сменя. Той е съставен от приятели, курсисти на Мишо и СК Вятър и вода през годините, влюбени в плаванията и ветроходството, хора, които с участието си искат да допринесат за каузата да имаме български представител на именитата регата.

До момента успешно приключиха първия и втория етап – от Бургас до Атина и от Атина до Катания. Вчера, 4 април, в късния следобед Мишо акостира на остров Сицилия.

Разказ от първа ръка за първите два етапа

Трак на Krone One от етап 2. Частта от Атина до Пилос

Основната новина е, че няма новина. Или както отговори Мишо с присъщата си лаконичност преди денонощие: „Нормално! Всичко е наред“.

Ето и „прес-съобщението“ на Ники Павлов директно от борда:

„Very eventfull! Пълно с изживявания! Затвориха Босфора два часа след като го преминахме заради опасността от плаващите от Украйна мини. На излизане от Дарданелите имаше RAM контейнеровоз, който беше заседнал наблизо.

После се крихме от неблагоприятната прогноза. Наложи се да влезем в пристанището на град Пилос, за да изчакаме силното време. Час преди да акостираме ни връхлетя вятър с пориви до 54 възела (10 по Бофорт). Скъсахме стария грот, но той по-скоро умря от старост.  Рол – рифът се повреди. На следващия ден сменихме ветрилото и извършихме поправка. Вечерта тъкмо си казахме „хайде почивка“, дойдоха граничните полицаи и ни принудиха да напуснем. Причината беше, че докараха на простанището 150 мигранти, които са бедствали в бурята и се наложи отцепване на цялото пристанище. Едвам си намерихме място за вечерта на друга марина (проблемът е, че Krone One гази повече от стандартните яхти).

Последва силен насрещен вятър в Йонийско море в продължение на 18 часа, после временно затишие и накрая – 15 часа попътен вятър до Катания (остров Сицилия).

Всичко това на фона на много делфини, искрящ през нощта планктон  и супер красиви места, които посетихме в Гърция и Сиракуза.

В бурята Мишо успя да поддържа скорост от 15 възела в продължение на час.

В телефонен разговор останалите членове на екипажа споделят, че подобен опит не биха могли да натрупат при други обстоятелства и са изключително доволни, че са се възползвали от възможността да извършат това плаване под капитанстването на Михаил Копанов.

Трак на Krone One от етап 2. Частта от Пилос до Катания

Какво следва?

На 8 април 2022 Кралицата отплава на третия си етап от Катания (остров Сицилия) до Каляри (остров Сардиния). Поради заболяване на член от екипажа, едно от местата се освободи. Ако си ентусиаст, можеш да се включиш. Не остава много време, но не е и късно. Виж подробности ТУК. Обади ни се!

Оттук нататък Мишо и неговият екипаж освен че ще напредват на запад, ще започнат и катерене на север. Нощните вахти ще стават още по-студени. Мишо предупреждава, че се изисква отлична щормова екипировка, топли дрехи и ботуши. Не  бива да се прави компромис с тях.

Krone One безпроблемно може да плава дори при 35 градуса крен. Това прави предизвикателно всяко приготвяне на храна, придвижване по лодката, почивката и спането. Какво остава за работата с платната и управлението!

Очакванията са за  силен насрещен вятър през следващите дни. Екипажите, които бяха на борда до момента потвърждават, че плаването не е за начинаещи и е силно препоръчителен по-богат опит.   Все още има едно свободно място и за етап 6 от Лагош (Португалия) през крайбрежните  води на Атлантика до Ла Коруня (Испания).

Стани част от предизвикателството и каузата!

За автора

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.