info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
13
апр.
2022

Михаил Копанов прекоси Тиренско море

Posted By :
Comments : 0

Михаил Копанов „затвори“ още един успешен етап, трети поред, от плаването Бургас – Плимут (Англия). Около полунощ на 11-ти срещу 12-ти април 2022 г. яхта Krone One с екипаж от още трима българи – двама мъже и една дама – акостираха в Mrina del Sole в Каляри (остров Сардиния). Шкиперът Мишо осъществява преход до старта на регата OSTAR 2022, който ще бъде даден на 15 май 2022 г. Българският шкипер ще участва в регатата през Атлантика до Ню Фаундленд. В плаванете към Плимут Мишо е подпомаган от сменящи се екипажи на Вятър и Вода в рамките на няколко етапа от Бургас до английския град.

Трак на етап 3. Катания – Каляри. Частта до Палермо.

За плаванията и споделянето

Всеки, който е плавал, знае колко невъзможно става от един момент нататък по време на плаването да споделяш с близките, с приятелите – какво се случва около теб, какво преживяваш. Трудно е да разкажеш за емоциите си, да облечеш чувствата си в думи. А снетите кадри с камерата на телефона очевидно не пресъздават реалистично вълнението, залеза, светлината… Казваш си: несъпреживяното просто не може да се сподели. И не виждаш смисъл да ги пращаш, не виждаш смисъл да го правиш.

Ние самите като съорганизатори на тези плавания се затрудняваме да съберем от Мишо и от екипажите по-подробен отчет как е минал даден етап от плаването, какви важни и интересни неща са им се случили. И основната причина за това са силните изживявания, които имат всички, липсата на свободно време, в което да се оттърсят от емоциите и спокойно да разкажат за случващото се.

„Шарено беше!“

Така Ванката (част от екипажа на етап 3.) определи плаването от Катания до Каляри. Шарено, защото са имали пълна палитра от „прогноза“. Плаването на север покрай Сицилия и преминаването на Месинския проток е преминал за щастие без вятър и вълнение, защото се знае какви ядове може да се берат тук. При този преход се случва и моментът, когато върху ръката на Мишо каца врабче (виж снимката в галерията). Тази късметлийска среща провокира екипажът да нарече Мишо „Sparrow“ по една известна асоциация.

Излизайки от завета на острова и показвайки се в северната му част, Krone One е била изложена на силни насрещни западни ветрове. Онези ветрове, които метеоролозите предрекоха, и за които писахме в предишната ни публикация. Дотолкова силни, че Мишо решава да направят принудителна спирка в Палермо в изчакване да отминат силните пориви. Това изчакване е поставило въпросът дали екипажът ще може да се добере до Каляри по график и ще успее да хване ранния си самолетен полет наобратно.

Krone One тръгва в поотслабналия вятър към Сардиния. Рол-рифът на геноата очевидно е видял зор, щом отказва да работи и яхтата остава без геноа. Късметът идва с попътния вятър, който в последните часове преди Каляри помага на Krone One да компенсира забавянето и да пристигне в полунощ в Сардиния. Екипажът успява да хване ранния полет към дома.

Трак на етап 3. Катания – Каляри. Частта от Палермо до Каляри.

Из разказа на Кари

„Беше много екстремно!“ – разказва Кари. Имало е страдащи от морска болест, имало е гадене и повръщане. Точно както ни предупреждаваше и Мишо по телефона от Катания: „Кажи на хората, които идват, че предстоят дни, в които няма да могат да спят, дори когато не са на вахта“. Кари сподели още: „Такова нещо няма как и къде да се научи в защитени условия! Това бяха тънкости, които се учат в подобни моменти. Чувствам се…възмажала 🙂 Едно вътрешно усещане, че можеш да оцеляваш при всякакви условия. Основното предизвикателство на подобно плаване е да държиш на безсъние и морска болест!“

Днес и утре

Допреди малко екипажът се разхождаше по марината в Каляри. Бяха попаднали на яхтата Luna Rossa Prada Pirelli, която има богата история в състезанията America’s Cup, и я разглеждаха (виж галерията от снимки долу).

Вятърът последните дни е доста силен. Това не е позволило на екипажа да намери „прозорец“ дори и на марината в Каляри и да свали геноата, за да диагностицират проблема с рол-рифа. При това положение утре (14 април) Krone One ще отплава към Аликанте (Испания) без геноа, но с наличните други ветрила. Да се надяваме, че ще имат скоро по-спокойно време, което да им позволи да свалят геноата, да установят проблема и да поправят рол-рифа. Адекватна прогноза и до скоро!

Благодарности

Благодарности на Мишо, Кари и Ванката, че намериха време да разкажат с две думи за прехода им. Мерси на Кари за снимките, на Ванката за траковете, а на Оги Д. за обработката им.

За автора

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.