info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
18
ян.
2020

Стани част от OSTAR 2020!

Posted By :
Comments : 0

За отминалото събитие „На ветрила през зимата“ в София

Истински щорм се разрази над ветроходната общност в България и изду ветрилата на яхтата ни още в средата на януари. Събитието „На ветрила през зимата“ събра повече от 200 активни и пасивни ветроходци – хора не само от София, където общността е най-голяма, не само от Пловдив и Стара Загора, където също не могат да се радват на голям воден басейн, но и гости от Русе, Варна и Бургас. Въпрос за размисъл е как през лятото ние (от вътрешността на страната) пътуваме към обичаното море, за да опъваме ветрила, а през зимата морските хора идват във вътрешността на страната, за  да са по-близо до морските теми.  Въпреки, че надхвърлихме времето с 30 минути, три часа се оказаха недостатъчни вечерта в четвъртък (16 януари) да си кажем всичко и да задоволим интереса и любопитството на всички. До последната минута залата остана пълна и смълчана. Факт беше, че и любезните домакини от зала за  събития „В парка“ в един момент зарязаха работата си зад  бара и гледаха със зяпнали уста екрана и водещите.

Статис Софицис в „На ветрила през зимата“

Статис Софицис и презентацията му за вълните и управление на яхта при вълни показа, че има още много теми, с които може да ни заинтригува и че всяка от тях е важна и полезна. Доказаха го и водещите след него, които многократно се обръщаха към казаното от гръцкия ни колега с „Както Статис обърна внимание преди малко…“. Миналата година вие ни подсказахте теми, които ви вълнуват, и които бихте искали Статис да представи следващ път. Направете го и сега – пратете ни вашите идеи.

Дончо Папазов (в дясно) в „На ветрила през зимата“

Изненадващо събитието ни бе уважено от българския мореплавател Дончо Папазов, който от трибуната изрази задоволството си от интереса и познанията на генерациите след него към ветроходството. По всичко изглежда, че го запалихме за следващи  срещи.

Стани част от OSTAR 2020

Събитието мина под надслов „Стани част от OSTAR 2020“. Всеки който присъства на събитието стана част от регатата, като подкрепи Мишо и кампанията му по подготовка за състезанието с цената на билета или направено дарение в нарочна кутия. Направи впечатление изказването на Мишо пред аудиторията, че за всеки дарен лев ще даде отчет за разходването му. Педантичността, с която води сметките в тефтера си, лично на нас ни напомни за примера на едни наши революционери, борещи се за възвишени идеи.

Диан Зайков в „На ветрила през зимата“

Разказът на Михаил Копанов и Диан Зайков за участието им в TWOSTAR 2017 бе чакан повече от 2 години и половина от всеки заинтересован от ветроходството в България. Моментът той да бъде разказан, се оказа изключително удачен. Представеното от Дидо и Мишо даде много добра и ярка представа за характера и сериозността на регатите TWOSTAR и OSTAR, особено когато се търси добро представяне и челно класиране. Споделените намерения, планове и стятус на подготовката за OSTAR 2020 бързо разпръснаха катастрофичната атмосфера в залата от крушението на Фурия. Случването на двете презентации една след друга постигна ефект на приемственост и възкресяване на идеята за добро българско представяне в тези регати. Мишо и Дидо показаха, че Фурия не е отишла напразно на дъното на океана. Каква трябва да е силата на собственика на Фурия – Румен Котов – скоро след трагедията да се сдобие нова яхта (възлюбена) Krone 1 и в едно от първите й сериозни плавания да я хвърли в месомелачката OSTAR! Какъв трябва да е този силен дух на Михаил Копанов да се опита да повтори отново състезанието и маршрута, които можеха да имат фатални последствия за него; да се опита този път да стигне финала, през същия предизвикателен метеорологичен сезон и в много  по-трудния вариант – сам на борда!

Тези и други въпроси останаха без отговор поради напредналото време. Но може би така се получи по-добре. Пожелахме на Мишо да ни гостува до година по същото време и този път да разказва за успехи.

На събитието присъства изпълнителният директор на Sport Vision за България – Стоян Попов.  След като има възможността да се запознае лично с Мишо като човек и ветроходец, и със сериозните му намерения,  спонсорът е още по-мотивиран и ангажиран да направи възможното и да осигури и достави лична екипировка Helly-Hansen за участието на Мишо в регатата.

Михаил Копанов в „На ветрила през зимата“

Мишо потвърди слуховете, че пропуска Регата 3-ти март. Причината: не може да бъде на две места едновременно. Жалко за Мишо, за когото тази регата винаги носи сантимент. Нееднократно е заявявал, че би се оттеглил с чест от участие в нея тогава, когато някой го победи. Жалко, че ще пропуснем възможността да се сборичкаме с него… и да го победим. Регатата ще бъде сиротна. Но регатата ще направи някой от непрекъснатите претенденти – шампион. Поне до следващата година. Не е малко!

Банкова сметка за OSTAR 2020

Благодарим на всички, които след събитието ни потърсиха и предложиха варианти да подпомогнат Мишо и предизвикателството OSTAR 2020. За тези, които не можаха да дойдат, но желаят да станат част от българско участие на регатата, това е сметката, по която може да ударят рамо на Мишо и организацията по участието му:

ПИБ АД.
IBAN: BG53FINV91501017403751
BIC: FINVBGSF  
Михаил Копанов – OSTAR 2020

Свържете се с нас, ако имате и други идеи, как можем да ударим рамо на Мишо.

За автора

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.