info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
Статис Софицис

Статис Софицис

Професионална биография

Статис Софицис е вероятно най-добре познатият гръцки капитан и инструктор по ветроходство в България.

Статис е основател и собственик на Aegeas Yachting. Наш партньор е от 2012 година.  Притежава и менажира яхти за чартиране, обучения и състезания. Той е квалифициран инструктор по ветроходство (Yacht Master Offshore Sail Instructor) от британската яхтена асоциация (Royal Yachting Asociation – RYA).

От 2013 г. е представител и инструктор на RYA тренировъчен център –  единственият, базиран в Северно Егейско море (гр. Кавала).

Занимава  се с плаване и ветроходство от 1978 г. Последните 25 години – професионално.

Ежегодно преплава над 5000 морски мили. Плава по различни поводи до почти всички средиземноморски страни и Великобритания –понякога като инструктор, друг път – като шкипер на туристически плавания.

През 2002 година прекосява Атлантическия океан със собствена яхта „Aegeas“ Sunfizz 40 фута (12 метра), като участник в известната трансатлантическа регата – ARC (Atlantic Rally for Cruisers). Стартът е от Las Palmas на Канарските о-ви, а финалът на Saint Lucia на Антилските острови.

Нещо лично

Статис е от онези гърци, на които морето им е в кръвта. Изключителен моряк, любител кулинар и чудесна компания за всяко плаване.

Потомък е на гръцки преселници от Европейската част на Турция. Има много познания и сантименти към района. Женен с един син – Димитрис Софицис.

Голям приятел на България и българите.