info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27

Диан Зайков е един от най-опитните български ветроходци. Многократен участник и призов медалист на регати в България и чужбина. И продължава да участва в тях. Има 6 прекосявания на Атлантическия океан под ветрила. Всяко лято е шкипер на круизна яхта в Егейско, Йонийско, Средиземно море. Трикратен носител на наградата „Златен глобус” на фондация „Кор Кароли“ за 2014 г, 2016 г, 2019 г. и номиниран за нея през 2018 г.

Диан Зайков

Диан Зайков (в ляво) с колеги от Вятър и Вода.

Регати в България

Многократен шампион на България в класовете Конрад 25, IRC и Ял-6 като част от екипажите на лодките „SUNDOWNER“ (шкипер – Дамян Петков), „VENID-YACHT“ (шкипер – Георги Михов) и „U-KEY“ (шкипер – Михаил Копанов).

Международни регати

Печели много международни регати като част от екипажа на „VENID-YACHT“. Най- значимата от тях е „Bosphorus Cup“ през 2014 г. За нея е награден със „Златен глобус“.

През декември 2014 г. прави първото си преплаване на Атлантическия океан по маршрута Канарски острови – Капо Верде – Мартиника с 45 футова яхта.

От 2014 г. е шкипер на ветроходна яхта ОCEANIS (Beneteau Oceanis 58). С нея през летните месеци плава в Егейско, Йонийско море и Средиземно море.

В края на 2015 г. като част от екипажа на яхта „FURIA“ заедно с Румен Котов и Михаил Копанов печелят първо място в клас ”F” на регата ARC (Atlantic Rally for Cruisers). Пресичат Атлантика за 15 дни 7 часа и 28 мин. За това постижение са наградени със „Златен глобус” на фондация „Кор Кароли“ за 2016 г.

В началото на 2016 г. участва в регата Antigua Sailing Week (о.Антигуа) в екипажа на лодка „Slipper“(J 11s) с шкипер Джонти Лейфилд. Заемат трето място в клас Racing 4.

В края на май 2016 г. с яхта „FURIA“ и нейният собственик – Румен Котов прекосяват Атлантика от запад на изток. Тръгват от Ле Марин (о.Мартиника) и пристигат в Лисабон (Португалия).

В началото на октомври 2016 г. извършва квалификационно плаване за състезанието TWOSTAR с яхта „FURIA“ и Михаил Копанов от гр. Лакоруня (Испания) до гр. Плимут (Англия).

В края на май 2017 г. заедно с Михаил Копанов стартират в едно от най-тежките състезания за прекосяване на Атлантика – TWOSTAR. След като повеждат колоната, ги застига буря. „Фурия“ и още 6 яхти потъват. Двамата са спасени от екипажа на кораба „Тор Магни“.

Чуйте разказа на Михаил Копанов и Диан Зайков за случилото се по време на събитието „На ветрила през зимата – 2019“ – част 1 и част 2 (цък).

През есента на 2018 г. Диан участва като шкипер в трансатлантическата регата ARC от Лас Палмас (Канарски острови) до Родни Бей (Сейнт Луша) с яхта OCEANIS и българо – гръцки екипаж. Преминават разстоянието за 16 дни.

Диан Зайков и Вятър и Вода

С Вятър и Вода работи в няколко съвместни проекта от 2015 г. до сега.  Шкипер и инструктор е на обучителни плавания с екипажи от курсисти с яхта OCEANIS из Егейско и Йонийско море.

През 2017 г. има ангажименти като шкипер на круизни яхти с туристи.

През 2018 г. в партньорство с Вятър и Вода организира и осъществява проект „OCEANIS“ – 9 плавания с туристи по маршрута Бургас – Лас Палмас (Канарски острови). За този проект е номиниран за „Златен глобус” на фондация „Кор Кароли“ за 2018 г.

Като част от съвместен проект с Вятър и Вода през ранните зимни месеци на 2019 г. осъществява 4 плавания с клиенти в Карибския басейн.

През 2019 г. осъществява 6 плавания с екипажи на Вятър и Вода по маршрут Лагош (Португалия) – Бургас.

Диан Зайков и регата ARC Europe 2019

Диан е първият български шкипер, който участва в трансатлантическата регата ARC Europe 2019 от Британските Вирджински острови до Лагош (Португалия). В трите етапа на регатата екипажите са съставени от членове на спортен клуб Вятър и Вода и клиенти на Вятър и Вода ООД. Диан печели първия и втория етап в регатата, като „OCEANIS“ е първа яхта измежду всички класове. В третия етап българската яхта е втора. За успешното плаване в регатата и отличното представяне печели приза „Златен глобус“ на фондация Кор Кароли за 2019 г.

Прочетете и историите от „корабния дневник“ на Океанис по време на ARC Europe 2019.

ARC Europe 2019 - Диан Зайков - екипаж Вятър и Вода

Диан Зайков с наградите за първо място след етап 2 на ARC Europe 2019 г. Снимка: Вятър и Вода

Курсове и сертификати:

  • Водач на кораб до 40 БТ по море
  • Яхтмастер офшор (RYA/MCA YACHTMASTER OFFSHORE)
  • Радиооператор ограничена категория (SRC-VHF Radio Operator)
  • Техники за лично оцеляване (Personal Survival Techniques)
  • Противопожарна безопасност и борба с пожари (Fire Prevention and Fire Fighting)
  • Елементарна първа помощ (Elementari First Aid)
  • Лична безопасност и социални отговорности (Personal Safety and Social Responsibilities)

Мечтата на Дидо

е да направи соло обиколка на Земята без спиране, с две преминавания на екватора и трите големи носа – Добра Надежда, Луин и Хорн, но споделя, че неговият компас е семейството му.

Прочетете и интервюто на Дидо за сп. Explorer преди старта на ARC Europe 2019 (цък).