info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27

Професионална биография

Михаил Копанов е един от най-опитните, успешни и титулувани български ветроходци, с множество победи на български и международни ветроходни състезания.

Мишо е многократен републикански шампион в класовете Оптимист, Кадет, Фин, Четвърттонник, Ял-6, в някои от тях – до 20 пъти.

Михаил Копанов
Михаил Копанов

Три пъти е балкански първенец в клас Фин. През 2011 г. се класира на 3-то място на Европейското първенство клас Фин, ветерани. Второ място на световното първенство клас Фин, ветерани през 2008 г.

23 пъти е победител във Ветроходната регата „3-ти март“, 8 от които поредни (от 2011 до 2019 включително). Първата си победа в Регата „З-ти март“ печели едва 16-годишен, през 1981 г.

През 2014 печели първо място в регата „Bosphoros Cup“ с яхта „Venid-Yacht“.  

Михаил Копанов в регата ARC 2015

През 2015 печели първо място в класа си в трансатлантическата регата ARC (Atlantic Rally for Cruisers) с 37-футовата яхта „Фурия”. В общото класиране се нарежда трета сред общо 143 финиширали яхти от цял свят. Това е първо участие на българска яхта в най-мащабното презокеанско състезание. Бургаската „Фурия“ е една от най-малките по дължина и най-леката яхта сред участниците.

Михаил Копанов в регата TWOSTAR 2017

През 2017 Михаил Копанов участва в трансатлантическата регата TWOSTAR (Two-handed Transatlantic Race), която се провежда в суров сезон по изключително трудна дистанция. На борда на „Фурия“ е заедно с Диан Зайков. Хиляда мили преди американския бряг се движат първи. Флотилията е застигната от невиждана за това състезание буря с вятър близо 110 км в час и огромни над 15-метрови вълни, с минусови температури и тежки условия. Килът на „Фурия“ не издържа и се разцепва от копуса. Двамата ветроходци са спасени от канадски кораб, но българската яхта „Фурия“ остава завинаги на дъното на океана на 460 км. от Сейнт Джон, Канада. От общо 21 яхти, 4 потъват, а състезанието завършват едва 7 яхти.

Чуйте разказа на Михаил Копанов и Диан Зайков за случилото се по време на събитието „На ветрила през зимата – 2019“ – част 1 и част 2 (цък). 

Победител в регата Aegeas 600 през 2021 г.

Заедно с Румен Котов и яхта Krone 1 заема първо място сред двучленните екипажи. Регатата се организира за пръв път през въпросната година. Представлява непрекъснат маршрут с дистанция от 600 морски мили. Запомня се със силните ветрове, които достигат до 60 възела. Въпреки всичко българите завършват първи и без щети.

Трикратен носител на наградата Златен глобус на фондация „Кор Кароли“

Най-успешно българско ветроходно постижение през:
1994 г – за победите му в поредица регати с яхта „Хилти“ (Конрад 25)
2014 г – за успешното му предствяне регата „Bosphoros Cup“ с яхта „Venid-Yacht“
2016 г – за успешното му представяне и отлично класиране в регата ARC 2015 с яхта „Фурия“.

Михаил Копанов и регата OSTAR

Михаил Копанов планира участие в OSTAR с яхта Krone 1 още през 2020г. Но юбилейното издание на трансатлантическата регата през 2020 г. е отменено заради световната заплаха от разпространението на коронавируса. Стартът е насрочен за следващата 2021 г, но отново не се състои, въпреки че голяма част от участниците вече са пристигнали в Плимут за старта. Отново обяснението на организаторите е ситуацията с covid. Този път обаче прозираистинската причина за отменянето на регатата: броят на частниците силно е намалял и организаторите нямат финансов интерес от провеждането й. И след двете отлагания на старта, Михаил е един от първите, който потвърждава участието си за следващата година.

Регата OSTAR най-сетне ще се проведе през май 2022 г. Мишо, разбира се, е още по-целеустремен да участва. Това ще бъде пето българско участие в известната регата от основаването й досега.

Михаил Копанов и СК „Вятър и вода“ предоставят изключителната възможност на всеки желаещ да станете част от екипажа на Krone 1 по време на плаването от Булгас до Плимут през април и май 2022 г. По този начин всеки ще може да почерпи от опита на Мишо и да подпомогне финансово начинанието.

Тук можете да прочетете и писмото на Мишо Копанов във връзка с оказаната му помощ в подготовката за участие в регата OSTAR 2020 г.

Лична биография

Роден: 27.04.1965 г.

Семейно положение: женен с 2 дъщери

Местожителство: Бургас