info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
04
ян.
2020

На ветрила през зимата

Posted By :
Comments : 0

Вятър и Вода спазва традицията да организира презентации с ветроходна тематика и този зимен сезон 2019-2020. Нещо повече – за първото ни издание тази зима сме поканили не един, а трима презентатори наведнъж:

Статис Софицис с презентация на тема: „Вълни. Конфигурация на вълни. Управление на яхта при вълни.“
Диан Зайков и Михаил Копанов с презентация на тема: „Българското участие в TWOSTAR 2017
Михаил Копанов с презентация на тема: „Подготовка за OSTAR 2020

Статис Софицис
Статис Софицис


Презентация „Вълни. Конфигурация на вълни. Управление на яхта при вълни.“

Статис Софицис ще говори по тема, която не е представял до момента: Вълни. Ще обърне внимание на същността и характеристиките на вълната и ще разгледа видовете вълни в морето. Гръцкият ни партньор ще представи как се управлява яхта срещу вълните и по вълните, като ще се спре на някои правила за безопасност и добри практики за силно време.

Урокът от една от най-големите трагедии в историята на спортното ветроходство – регата Сидни Хобърт през 1998 г. е, че не големината, моделът, дизайнът, годината на производство, материалът на корпуса, видът стъкмяване на яхтите – участнички са предопределили коя ще се справи по-добре или по-зле в изключителните метеорологични условия.

От значение се оказало най-вече устойчивостта на всяка от яхтите към накреняване и „окапачване“, което е сбор (комбинация) от параметри, които за всяка яхта са различни. Към това трябва да прибавим и шансът, който всяка лодка е имала да бъде ударена от сриваща вълна в тези екстремни условия.

Статис ще говори за този параметър – „ъгъл на загуба на стабилността“ на лодката и връзката му с вълните; за конкретната височина на вълните, критични за дадена яхта и при какви условия се появяват сриващите вълни?

Михаил Копанов и Диан Зайков
Михаил Копанов и Диан Зайков

Презентация „Българското участие в TWOSTAR 2017“

Диан Зайков и Михаил Копанов ще разкажат за пръв път пред широка публика за своето участие в регатата за непрофесионалисти TWOSTAR 2017. Ще вдигнат завесата над тази толкова унищожителна с метеорологичните си условия регата, която направи така, че 4 яхти да потънат и само 7 от всички 21 яхти да финишират. Ще разберем как българската яхта успя да поведе в регатата, въпреки пречките; как за нещастие Фурия се оказа една от потъналите яхти; и как за щастие българският екипаж бе спасен и оцеля.

Все още има хора, които за първи път виждат снимката, направена от самолет Hercules на канадските военновъздушни сили на 10 юни 2017 на 250 м.м. източно от Нюфаундленд. Това го разбрахме, когато първият човек, който закупи билет за събитието сподели, че не е знаел за случая и на всяка цена ще дойде да чуе разказа на оцелелите Диан Зайков и Михаил Копанов.

Фурия - TWOSTAR 2017
Корабът Thor Magni спасява екипажа на потъващата яхта Фурия .

На снимката се вижда потъващата българска яхта Фурия на фона на кораба Thor Magni. Час и 25 минути след като нашите ветроходци подават сигнал „mayday”, преминаващият наблизо канадски помощен кораб се отзовава и е на мястото на крушението, за да ги спаси.

Условията, при които българската яхта крушира, са били изключителни: силата на вятъра в порядъка на 60 възела или 11 степен по 12-степенната скала на Бофорд, с 15 метрови вълни (височината на 5-етажна сграда). 

Джон Люис, рейс-директор на регатата споделя в интервю, че атмосферната депресия, която застига флотилията е рядко екстремална и по-сила доближава тази, ударила регата Fastnet през 1979, когато загиват 15 от участниците и трима спасители.

Дидо и Мишо са преживели нещо, което малко хора дори са си помисляли – изключителен опит, който за всеки плаващ по море, е полезно да чуе. Безкрайно щастливи и благодарни сме, че се съгласиха да го споделят.

Поканихме и Румен Котов – собственика на Фурия. За съжаление той има ангажимент и ще пропусне презентацията. Румен сподели, че темата е тежка за него, но изпрати снимков материал от личния си архив, за по-добрата визуализация на презентацията.

От неговия пост, от който побиват тръпки, на 10 юни 2017 първи научихме тежката новина:

„Случи се лошото, но не най-лошото. Фурия ще потъне. Екипажът е на борда на Канадска спасителна лодка. Да живеят  канадците, които в рамките на 2 часа и половина, откакто им се обадихме организираха професионална спасителна операция и освен това бяха непрекъснато в контакт с екипажа и с нас.
Съжалявам за Фурия, че не издържа и предаде нашите момчета и пропуснаха победата.  Истинските моряци са по-корави от яхтите!
Ще гледам трекера с мъка да видя кога Фурия ще изчезне от него. Така е било писано!

Повече за краткия, но звезден път на Фурия, прочетете тук. h

Интригуващото отразяване на представянето на Фурия в TWOSTAR 2017 вижте в блога на Румен.

А за да разберете всичко останало, което го няма в интернет за българското участие в TWOSTAR 2017, елате да чуете Дидо и Мишо.

Михаил Копанов
Михаил Копанов

Презентация „Подготовка за OSTAR 2020“

Михаил Копанов ще разкаже за плановете си да участва в тазгодишното издание на регатата за самотници – OSTAR 2020. Ще разберем от Мишо повече за самата регата. Ще ни разкаже как подготовката представлява 80% от цялата регата. Какви са административните трудности, какви са предизвикателствата по привеждането на яхтата в готовност за регатата. Какво още остава да бъде свършено, за да стане това българско участие – реалност.

„Малко преди Коледа минах през Бургас, за да видя докъде е стигнал Мишо с подготовката на яхтата за OSTAR 2020 . Щом наближихме с Дидо портала срещнахме Стойчо – приятел и съекипажник на Мишо от регатите. Попитахме го къде се е запътил, а той отговори „Отивам да видя какво прави онзи лудия“. Ние също бяхме тръгнали да видим „лудия“ в този студен и ветровит ден, с вдигнати рамене и мръзнещи ръце в джобовете.

Мишо работеше с пълна сила по кила на  KRONE-1, пуснал калорифер да духа върху торпедото, за да го изсушава максимално бързо и да не губи време с работния процес.

Михаил Копанов - KRONE-1
Михаил Копанов подготвя KRONE-1 за OSTAR 2020

Мишо  поздрави Дидо за спечеления миналата вечер Златен глобус на Кор Кароли. Сетих се как снощи името на Михаил Копанов се чу многократно в Юнашкия салон във Варна, защото награждаваха с възпоменателни значки всички 40 носителите на приза до момента, а Мишо го е получавал неколкократно. Водещия няколко пъти съобщи, че Мишо се извинил по телефона, че няма да може да присъства поради изникнала спешна работа.     

Спешната работа на Мишо беше тук, под корпуса на KRONE-1 в упорита и последователна работа по лодката, която караше разхождащите се по кея бургазлии да се чудят кой е този луд, дето месеци наред всеки ден чегърта тази яхта“.

Иван Вазов беше възкликнал „Лудите, лудите – те да са живи!“

Ясен Димитров

С какво регата OSTAR е изключителна и по-различна от останалите презокеански регати вижте тук.

и една екстра:

Димитрис Софицис ще представи с няколко слайда новото обучение в портфолиото на RYA центъра в Кавала – „RYA Powerboat“. От миналата година Димитрис е сертифициран инструктор за това обучение от асоциацията. От есента на 2019 г. до сега проведе вече няколко курса с българи в най-близкия до България RYA тренинг център в Кавала.
⚓️ Интересът от рибари и любители на моторните яхти е голям, така че идването на Димитрис в София е чудесна възможност да научите повече за обучението и да получите отговор на въпросите си от първа ръка.
⚓️ Ще стане дума за това какви са изискванията за управление и притежаване на моторни лодки в Гърция, какво застъпва обучението, какви правомощия ви дава сертификата, както и всичко останало, което ви вълнува по темата.

Повече за събитието:

Дата: 16 януари 2020 г.
Начален час: 18:30 ч (вратите отварят в 18:00 ч)
Място: София, зала „В парка“ (Малкото НДК) – спонсор на събитието
Продължителност: 150 мин (с включени почивки)
Език: презентациите на Статис и Димитрис Софицис ще са на английски език (без превод на български).
Вход: 15 лв. КУПИ БИЛЕТ

*Средствата, събрани от продажбата на билети, ще бъдат използвани за подготовката на Михаил Копанов за участието му в OSTAR 2020
*Билети няма да се продават на входа, за да гарантираме седящо място за всеки.
*Залата разполага с бар на свободна консумация.

За автора

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.