info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
23
фев.
2019

Общото между системите за настройка на ветрила и плаване на Карибите

Posted By :
Comments : 0

На 21 февруари 2019 г. Вятър и Вода проведе поредна среща с хората, които обичат вятъра, водата и компанията на милиардите звезди над хоризонта. Срещата мина под формата на 2 презентации под общото име: „Ветроходството като приключение: начин на употреба“. Присъстваха както опитни ветроходци, така и запалени пътешественици.

Освен ценните напътствия на Статис Софицис как да работим правилно със системите за настройка на ветрилата, изгледахме съвсем пресния филмов разказ на нашите току-що завърнали се карибски пътешественици (Дарина Стоянова, Мариана Василева, Йордан Вулджев и Петър Бънков) и чухме от тях любопитните истории на българи, заселили се още през 90-те на другия край на света.

Дончо Папазов - книга

Много от нас си взеха новото издание на книгата „Невъзможният път” (изд. Вакон) на мореплавателя Дончо Папазов, който в същия ден навърши 80 години, а трима късметлии (Теодора Плеснева, Борислав Спасов и Кирил Божинов) спечелиха Osprey DrySack и морски ръчен компас Osculati от томболата на нашите приятели и съмишленици от Varrio Sport.

Статис Софицис: „Кой казва, че плаването е единствено дърпане на някакви въжета и пиене  на бира?”

Статис открои една голяма разлика между това да плаваш с яхта за удоволствие на туристическо плаване и да управляваш яхта с разбиране за всевъзможните системи и настройки на такелажа и ветрилата.

Даде да се разбере, че ветроходството като спорт въобще не е лесна работа. То предполага най-малкото познаване и умение за настройка на мачтата при различна сила  и посока на вятъра, така че да се изстиска максимума от ветрилата и яхтата – нещо което средностатистическият шкипер на чартърна лодка не знае и не прави.

Stathis - presentation

Зареди ни с една камара термини на английски за аеродинамични проявления и процеси, за които със сигурност най-запалените и заинтригувани от нас ще проверяват и ще се интересуват в близките дни.

Презентацията с това и беше полезна, че маркира слабо познати области от особеностите и функциите на такелажа и адекватната работа с него. Нещо много полезно за всеки, който не си е давал сметка какво още не знае и би било полезно да доразвие във ветроходната си експертиза.

На Карбитие луната „се усмихва”

За съвсем различен тип проблеми с мачтата ни разказа Йордан Вулджев, един от нашите приятели и клиенти, които тази зима плаваха с Вятър и Вода в сътрудничество с капитан Диан Зайков и SY Oceanis  из Карибите.

Данчо, който предостави голяма част от кадрите за филма от карибското плаване, остава без дрон ощe при отплаването от изходната точка – о.Мартиника. Заради силния вятър, лодката се движи с близо 10-тина възела. Гледката не е за изпускане, батерията на дрона обаче е изтощена. Данчо иска въпреки всичко да ни осигури поглед отвисоко и докато се опитва да приземи „хвърковатата камера” на борда, тя се удря в мачтата и с това кадрите от високо секват.

varrio sport - томбола - презентация

          През останалите 10 дни от плаването нашите приключенци опитват всякакви екзотични морски дарове (сред които и прочутата риба махи-махи), много тропически плодове, от които се приготвят всякакви ястия и сосове, като се пристрастяват и към местна алтернатива на чипса – пържените банани. Признаха ни обаче, че по стара българска традиция са се постарали винаги на борда да имат и бурканче български люти чушки.

          Останали са омаяни от „усмивката на луната” (на Карибите лунният сърп е хоризонтален, а не вертикален – Дарина Стоянова), от топлия тропически дъжд (всеки ден си припявах „Singing in the Rain” – Петър Бънков), от наличието на идеалния за плаване карибски вятър, с разляти вълни от по 2-3 метра, както и от необичайното дори за тях самите ранно ставане и още по-ранно лягане малко след залез (на Карибите слънцето изгрява в 6 сутринта и залязва в 18 ч, като най-ниските температури са около 22-23 градуса – Мариана Василева).

          На остров Сент Мартен нашият екипаж се запознава с българин, преселил се там още през  1990 г. Той ги кани на вечеря в своя ресторант, а в последствие се срещат и с друга двойка българи, които се опитват да възстановят поразена от урагана яхта и дори планират да плават с нея до Европа.

От Британските вирджински острови обратно до Европа

презентация - Кариби

„Важно е при такъв тип плавания да умееш да се сработиш с останалите, да синхронизираш собствената си индивидуалност с тях, особено в по-опасните моменти”, сподели Дари и допълни, че „винаги е по-добре да отидеш, отколкото да пропуснеш.”

„Пробвайте, не е нито толкова далече, нито толкова скъпо”, каза Данчо, а Пешо допълни, че пристанищата и марините са пълни с лодки на мъртва котва, на които хората живеят със седмици  имесеци, защото е значително по-евтино, отколкото на хотел, като по този начин можеш да видиш и много екзотични и диви места, недостъпни за круизните кораби.

Вятър и Вода е една от първите български компании за ветроходни пътешествия, която организира плавания на Карибите. Тази зима разширихме хоризонта по маршрута о.Барбадос – о.Гренада – о.Сен Мартен (05 януари – 21 февруари), като направихме 4 отделни плавания, спирки и проучвания на десетки попътни и прилежащи острови, изминахме над 1500 мили из малките Антили.

Тепърва предстои сериозна подготовка на яхтата за участие в регатата  ARC Europe (май-юни 2019 г.) Вятър и Вода в партньорство с шкипера Диан Зайков предоставя възможност да се включите в обратното пътуване към Европа. Все още имаме отделни свободни места за всеки от трите етапа (Британски Вирджински острови – Бермуда – Азорски острови – Португалия.

Живот и здраве съвсем скоро ще ви информираме за възможността да се включите в плавания от Гибралтар през Средиземно море до…Бургас.

За автора

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.