info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
20
дек.
2020

Филмът „Мечта океан“ сред номинираните за приза за журналистика на морска тематика за 2020 година

Posted By :
Comments : 0

Филмът „Мечта океан“ на колегата ни Ясен Димитров бе сред петте номинации за приза „Тинко Трифонов“ на фондация Кор Кароли за журналистика на морска тематика за 2020 г.

Церемонията по връчването на наградите „Златен глобус“ и „Тинко Трифонов“ се състоя на 20 декември 2020 г, безпрецедентно се проведе без публика и се излъчваше он-лайн.

Тазгодишен победител стана Васил Попов за книгата му „Следвайки слънцето. 1311 дни през трите океана“, посветена на околосветското му плаване с яхта „Магнолия”.

Благодарим на всички номинирани, че обичат това, което правят и го правят добре! Независимо дали ползват видеокамера, фотоапарат, перо или микрофон като изразно средство, всички те популяризират ветроходството.

Мечта океан с номинация за награда „Тинко Трифонов“

Премиера на филма Мечта океан 2020 г.
Премиера на филма Мечта океан в зала „В парка“ през януари 2020 г. Част от екипажа на Oceanis.

Филмът проследява плаването и приключенията на екипажите на SY Oceanis в трите етапа на регатата ARC Europe 2019 г. Oceanis е първата българска яхта, която участва в надпреварата. Екипажите на СК Вятър и Вода се справят повече от чудесно, като регистрират две първи места и едно второ в отделните етапи на състезанието. За този успех шкиперът Диан Зайков и екипажите на SY Oceanis спечелиха наградата „Златен глобус“ на фондация Кор Кароли за българско, морско ветроходно постижение за 2019 г.

Ясен Димитров участва в два от етапите от Бермуда до Азорските острови и  от Азорските острови до Португалия като снима с GO PRO камера. Десетминутен тийзър на филма първоначално е прожектиран на Дни на предизвикателствата през декември, 2019 г. в София.

Целият филм за пръв път е представен пред публика на ежегодното събитие „На ветрила през зимата“ през януари 2020 г, организирано от Вятър и Вода.

Четирите части на филма са качени и може да гледате свободно в youtube канала на Вятър и Вода ТУК.

Номинация на Любомира Константинова

Любомира Константинова с номинация за журналистически материал с морска и ветроходна тематика за 2020 г.
Люба, която може да провокира любов към всичко, което представя по радиото. Снимка: БНР

Особено много ни топли номинацията на журналиста от БНР, програма „Христо Ботев“ – Любомира Константинова. Тя бе номинирана за радио – материала „Приключения по Вятър и Вода“. Водещата на предаването „Нашият ден“ – Люба (Луиджи) – бе така любезна да ни покани на интервю в своето студио, в което ние от Вятър и Вода й разказахме за ветроходството през зимата.

С гостоприемство и искрен интерес Любомира предразположи колегата Ясен Димитров да сподели за предстоящата среща – презентация на Михаил Копанов и Диан Зайков относно участието им в регата TWOSTAR 2017. Благодарни сме й, че ни помогна да популяризираме подготовката и предстоящото участие на Михаил Копанов в трансатлантическата регата за самотници – OSTAR 2020. Припомняме, че заради covid-19 регата OSTAR бе отменена за предстоящата 2021 г, а Мишо продължава да се готви за нея и да се радва на всеки, който може да подпомогне начинанието му.   

Стефан Николов е носител на „Златен глобус“ за 2020 г.

Комисията към фондацията връчи приза на Стефан Николов и яхта “Finoor S” за успешното участие и отлично класиране в трансатлантическата регата ARC 2019 г, проведена в периода ноември – декември 2019 г.

За да се спази традицията и приемствеността наградате беше връчена на победителя от миналогодишния призьор – Диан Зайков.

За автора

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.