info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
03
май
2019

Единствената българска лодка в ARC Europe 2019 поема от Британските Вирджински острови към Португалия

Comments : 0

Да пожелаем късмет и попътен вятър на яхтата Океанис (Beneteau Oceanis 58) – първата българска лодка с изцяло български екипаж. На 4 май 2019 г. тя поема по „трудния“ от метеорологична гледна точка маршрут на трансатлантическата регата ARC Europe 2019 (Atlantic rally for cruisers).

Fishing


Стартът на ARC Europe е утре в Тортола, Британски Вирджински острови (с алтернативен старт в САЩ). Общият брой на лодките, които тази година състезателно ще мигрират от Карибския регион към Европа, е 34. В крузинг дивизията, в която е Океанис, се състезават общо 29 лодки. От тях 12 са от Великобритания, 10 от САЩ, 3 от Германия и по 1 от Дания, Чили и  Малта.

Българският екипаж се състои от представители, приятели и клиенти на Вятър и Вода (очаквайте в следващите дни блиц интервюта с някои от участниците).

Шкипер отново е опитният български ветроходец Диан Зайков (Дидо). През есента на 2018 г. заедно с няколко поредни и сменящи се екипажи от клиенти и приятели на Вятър и Вода той  прекоси Средиземно море, стигна до Канарските острови, преплава Атлантика като участник в ARC 2018 и прекара зимата на Карибите. Нашите приятели от издателство Вакон се „срещнаха“ виртуално с Дидо, докато стягаше Океанис за плаването на изток през океана, като резултатът от този разговор можете да прочетете в майския брой на сп. Explorer.

Dian Zaykov-Oceanis-regatta

Маршрутът на  ARC Europe 2019 е разделен на следните етапи:

Етап 1: 4 май – Нани кей марина, Тортола, Британски Вирджински острови – Бермуда: 845 м.м.

Етап 2: 15 май – Бермуда – Орта, Файал, Азори: 1800 м.м.

1 юни – Азорски круиз (Островите Файал, Тершейра, Сао Мигел, Санта Мария)

Етап 3: 8 юни – Санта Мария, Азори – Лагос, Португалия: 820 м.м.

16 юниЦеремония по награждаване: Лагос, Португалия

Можете да следите церемонията по откриването, старта, както и местоположението на нашия Океанис по време на регатата онлайн в реално време през сайта на ARC тук.

Вижте как вие също можете да се качите на борда на Океанис след финала в Потругалия. Предлагаме да се включите в плавания през Гибралтарския прток, Испания, Франция, Италия, Гърция по пътя към дома в Бургас, защото „животът е или велико приключение, или нищо“ – цъкнете тук.

Стискаме палци на „нашите“. През следващия месец и половина ще публикуваме на сайта и Фейсбук страницата на Вятър и Вода актуална информация и снимки от българския екипаж.

Тук можете да следите новините от „корабния дневник“ на Океанис и да прочетете интервютата с екипажа, които ще публикуваме – цък.

За автора

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.