info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
17
мар.
2020

Регата OSTAR 2020 се отлага за 2021 година

Posted By :
Comments : 0

Болката да останеш на сушата

Вчера, 16 март, в следобедните часове организаторите от The Royal Yachting Club of England качиха на страницата си в интернет новината за отлагането на регатата: „Трудностите с коронавируса във всяка страна направиха състезанието невъзможно за безопасното му протичане“.

Научих новината от съобщение, което Мишо ми прати по viber: „Преместиха регатата за догодина“. Толкоз! Кратко, лаконично…и опустошаващо.

Херман Мелвил пише в Моби Дик: „По-добре да се луташ във виелицата на безкрайността, отколкото да бъдеш безславно захвърлен на спокоен бряг“. Това си помислих тогава по отношение на Мишо. Защото бях сигурен, че в момента той се чувства точно така. Отговорих му, че не знам какво да кажа, защото исках да му отговоря и да го успокоя по някакъв начин, но ми трябваше малко време да намеря думи … или просто да изпия преди това две питиета.

Изпих 2 ракии, но думи за успокоение не намерих. Реших просто да чуя Мишо и се радвам, че той намери сили дори да се посмее „защото един хубав смях е най-мъдрият, най – лесния отговор на цялото безумие“ (отново Мелвил в Моби Дик).

Михаил Копанов
Снимка: Ладислав Цветков

Няколко години подготовка за тази регата…Няколко дни след пускането на яхтата на вода… Дори платната, които бавеха тръгването, най-накрая бяха доставени… Часове оставаха преди Мишо да се отправи към Плимут за старта … а Krone One дори не успя да подаде носа си от бургаския порт.

Силата да погледнеш отново към хоризонта

Мишо, не се притеснявай, не си остарял в подготовка за тази регата, както си мислиш! Може да си изразходил много нерви, и да си преживял много притеснения, но духът старост не познава. Също както оцеляхте с Диан през 2017 от потъващата Furia, така ще оцелееш и сега! Ще цитирам отново Мелвил, защото от вчера не ми излиза от главата: „Нека надеждата измести фактите, нека фантазията измести спомените! Поглеждам дълбоко в себе си и вярвам във всичко.“

Мишо Копанов не само ще изкара Krone One от бургаския порт, но ще си направи 500-те квалификационни мили за регатата. Те ще важат за следващата година. Макар и кръгово, макар и в Черно море. Доброто, сторено от приятели, съмишленици, дарители и спонсори не се губи! Михаил Копанов ще се подготви отново за регатата, ще подготви и яхтата за втори път. Ще използва помощта на всички, които се отзоваха и ще участва на тази регата!

„Истинската сила на човека рядко накърнява неговата красота и хармоничност, а напротив – тя ги подчертава. Всяка величествена красота е всъщност сила, носеща в себе си късче магия.“ („Моби Дик“)

Текст: Ясен Димитров

За автора

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.