info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
17
сеп.
2019

Яхта Океанис се прибра у дома след преплавани 13 700 мм

Comments : 0

На 15 септември 2019 г, българската яхта Океанис с шкипер Диан Зайков (Дидо) акостира отново в Бургас  след като приключенства в продължение на 1 година и 3 месеца на средно-далечни и далечни плавания, заедно с много от вас на борда. От юни 2018 досега Океанис в партньорство с Вятър и Вода измина близо 13 700 мм с различни екипажи от близо 100 души на борда.

Щастливи сме, че успяхме да осъществим плавания, които позволиха на толкова голям брой българи да се докоснат до ветроходството като спорт, приключение и авантюра.

За да прекосиш океана, трябва да имаш куража да се откъснеш от брега. Радваме се, че много от вас го приеха буквално и ни се довериха, като успяха да превърнат мечтата си за плаване из непознати води и земи в реалност.

Из бордовия дневник на Окенис (6 юни 2018 – 15 септември 2019 г.):


⚓️ Преплавани морски мили: близо 13 700 мм (от които близо 6300 мм по време на участието в трансатлантическите регати ARC 2018 и ARC Europe 2019)

⚓️ Участници в екипажи: над 100 души (от които над 80 души за туристическите плавания с Вятър и Вода и 20 души, участници в регатите)

⚓️ Уловени риби: над 40 бр.


⛵️ На 6 юни 2018 г. ветроходната яхта Океанис с шкипер Диан Зайков (Дидо) тръгнаот Бургаския залив през Средиземно море, към Канарските острови.

Така за период от близо година и 3 месеца Океанис преплава Атлантика два пъти (като участник в ARC 2018 и ARC Europe 2019), зимува на Карибите и междувременно осъществи множество плавания с поредни и сменящи се екипажи на Канарските, Карибските и Азорските острови, както и из Средиземноморието.

За плаванията от Бургас (България) до Лас Палмас (Канарски острови) (от юни до октомври 2018 г.), които осъществихме със серия от различни екипажи на Вятър и Вода, Дидо беше номиниран за наградата „Златен глобус“ от фондация „Кор Кароли“.

⛵️ В края на 2018 г. Океанис участва в трансатлантическата регата ARC 2018. Българската яхта се класира на 9-то място в крузинг дивизията, като за период от 17 дни измина 2800 мм от Лас Палмас (Канарските острови) до Сент Луша (Карибите).


⛵️ Нашата лодка зимува на Карибите, предприе 4 плавания с много от вас на борда и през пролетта на тази година пое обратно по дългия път към дома.
⛵️ Преплава за втори пъти Атлантика по по-предизвикателния маршрут от запад на изток. Този път беше първата и единствената българска яхта-участник в трансатлантическата надпревара ARC Europe 2019 и се състезава с 34-ма участници от държави с традиции във ветроходството като САЩ, Великобритания, Дания.

Въпреки това в трите етапа на ARC Europe 2019 Океанис  зае две първи и едно второ място в, като с емблематичния си успех развълнува и обедини стотици българи.

⛵️ След церемонията по награждаването на 16 юни тази година в Лагош (Португалия) Океанис прекоси Средиземно море за втори път, отново с поредица туристически плавания със сменящи се екипажи.

⛵️ Вечерта на 11 септември 2019 г. Океанис взе контрола в Царево. На 12 септември акостира в Созопол и ден по-късно вече със семейството си като единствен екипаж, Дидо затвори плаването в Бургас.

Големият брой мореплаватели, наши приятели и клиенти, които се качиха на яхтата и ни изпратиха своите емоционални впечатления и снимки, показа че желаещи да плават на далечни разстояния и по маршрути, различни от традиционните (например Гърция) има, стига да има и повече предоставени възможности за подобни плавания.

⚓️ „Истинските моряци-ветроходци тръгват заради мощта на вятъра, заради диханието на морето, за хармонията, която постигат между тези неограничени сили и малката крехка яхта. Тръгват за миговете, в които се чувстват и атом, и Бог!“ ⚓️

Този цитат от книгата на Асен Дерменджиев „По пътя на древните мореплаватели“ ни изпрати последният екипаж на Океанис по пътя към дома (от плаването Волос-Бургас). Попаднали са на нея в бордовата библиотека на Океанис.

А какво ни предстои тази зима и настъпващия сезон 2020, ще разберете в следващите месеци. ⛵️

За автора

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.