info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27

Първи дати за сезон 2024

  • 18 – 19 май
  • 15 – 16 юни

Въведение във ветроходството

За кого са подходящи въвеждащите курсове по ветроходство

Практическите начални курсове по ветроходство са подходящи:

  • за желаещите да открият/направят първите си стъпки във ветроходството;
  • за получилите капитанска правоспособност, но имащи нужда да получат увереност във ветроходните си умения;
  • за всички, които искат да имат някаква основа преди да отидат на RYA курсовете в Гърция;
  • за приключенски настроените личности, които искат да осмислят няколко дни сред природата.

За желаещите да получат систематично обучение сме приготвили програма в две нива. Всяко от нивата обхваща 2 дни (събота и неделя) като занятията са с продължителност 6 часа (има опция за резерва при лоши метеорологични условия). Обучението се провежда на ветроходни лодки Ял 6, чиито характеристики ги превръщат в перфектен тренировъчен инструмент – за обучение по ветроходство и за усъвършенстване и тестване на умения за работа в екип.

Еднодневна програма

Работим и с еднодневни групи. Това е възможност за тези, които искат да опреснят или развият уменията си във ветроходството. Подходящи са както за изкаралите преди време курс, но вече позабравили, така и за тези, които искат да практикуват малко повече с инструктор и да надградят постигнатото.

Програма

Програмата по основи на ветроходството в рамките на двете нива съчетава теория и практика. Цел ще ни бъде да сведем до минимум чисто теоретичната част. В общия случай започваме с теория, която после се изяснява практически на лодката и евентуално след това се повтарят най-важните моменти.

След първия ден по време на практиката се тренира всичко от предходните дни и нива. В програмата са дадени само новите неща (продължаваме да тренираме старите).

Програмата е примерна – възможни са размествания според желанията на курсистите, особеностите на времето (един ден повече теория, друг – само плаване), преценката на инструкторите.

Ако сте посещавали наши курсове някога, ако искате да обърнем внимание на нещо конкретно в обучението, ако имате друг предварителен ветроходен опит – погледнете нашите курсове за усъвършенстване и опресняване на ветроходните умения.

ял-Искър

I – во ниво

Ден 1

Теория: безопасност, морски възли, стъкмяване на ветроходна лодка, курсове на плаване, основни принципи на движението на ветрила.

Практика: стъкмяване на Ял 6, вдигане на грот, остри курсове, поворот оверщаг, тренировка на различните роли в лодката.

Ден 2

Теория: дрейф, снос, влияние на крена, влияние на диферента, вятър – истински и наблюдаван, маркери за указване на вятъра и движените на въздуха при каране на ветрила.

Практика: каране на пълни курсове, поворот фордевинд.

След първо ниво ще знаете и можете: ще знаете как и защо лодката плава (дори под ъгъл срещу вятъра), ще сте управлявали (ще сте карали лодката да завива), ще сте нагласяли ветрилата (голямото – грот и малкото – стаксел), ще знаете що е то поворот, крен, диферент. Ще сте изпълнявали различни роли на лодката. Ще сте прекарали два дни, в които повечето време ще сте били на вода. Ще сте влюбени във ветроходството.

II – ро ниво

Ден 1

Теория: съпротивление – челно и странично, ветрилна площ, rolltacking, правила за движение във водата (предимства), допълнителни елементи за контрол на ветрилата (cuningham, outhaul, boomvang).

Практика: разделно каране на ветрила, приставане, отплаване, движение без рул, rolltacking.

Ден 2

Теория: съблюдаване на зададени курсове, състезателни правила, взимане на знак, стартиране.

Практика: каране по зададен курс и състезателна дистанция, стоене на място, преценка на време.

След второ ниво ще знаете и можете: да карате по зададен курс, ще се научите как да завивате без рул, ще усъвършенствате уменията си и ще разширите знанията си. Ще разберете защо това е само началото и ще ви помогне да преведете много от наученото, когато се качите на друг тип ветроходен съд. Много от вас ще приключат курса със самочувствието, че могат да се „справят“ с Ял 6, но и ще разберат, че има още много да се учи.
върни се горе

Възможни са и дати по ваш избор, особено при групови записвания (4 души или повече). В тези случаи е възможно и провеждане на курса в делнични дни.

Цени и плащане

Едно ниво (2 дни) с Ял 6: 230 лв.

Можете да заплатите в брой или по банков път на сметката на СК „Вятър и вода“ (долу).

  • Свържете се с нас на club@waw-racing.club, илипрез формата тук, за да се запишете.
  • След като уточните датата, заплатете капаро в размер на 100лв.
  • Остатъкът от сумата трябва да заплатите не по-късно от 2 седмици преди курса, след като получите потвърждение, че има сформирана група.
  • Ако не се сформира група, можете или да се прехвърлите към друга дата (без такса), или да си получите капарото обратно.

Данни за банков превод

Получател: СК „Вятър и вода“
Банка: ДСК
IBAN: BG34STSA93001526592462
Основание за превод: „Курс по ветроходство“, ...(месец)

Забележка: Свържете се с нас за уточняване на условията, ако искате да сформираме индивидуална група за по-малко от 5-ма курсисти.

Календар с курсове по ветроходство

Вижте актуални дати за разнообразни ветроходни обучения (календар на СК „Вятър и вода“)

Вижте и Общите условия на Вятър и Вода (цък).