info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27

Първи дати за сезон 2020

 • 6-7 юни
 • 11-12 юли
 • 8-9 август
 • 15-16 август
 • 24-25 октомври

За още дати се свържете с нас на dobrin.todorov@vetrohodstvo.com и info@vetrohodstvo.com

ЯЛ-6 - яз. Искър
ЯЛ-6 – яз. Искър

Въведение във ветроходството

За кого са подходящи въвеждащите курсове по ветроходство

Практическите начални курсове по ветроходство са подходящи:

 • за желаещите да открият/направят първите си стъпки във ветроходството;
 • за получилите капитанска правоспособност, но имащи нужда да получат увереност във ветроходните си умения;
 • за всички, които искат да имат някаква основа преди да отидат на RYA курсовете в Гърция;
 • за приключенски настроените личности, които искат да осмислят няколко дни сред природата.

За желаещите да получат систематично обучение сме приготвили програма в две нива. Всяко от нивата обхваща 2 дни (събота и неделя) като занятията са с продължителност 6 часа (има опция за резерва при лоши метеорологични условия). Обучението се провежда на ветроходни лодки Ял 6, чиито характеристики ги превръщат в перфектен тренировъчен инструмент – за обучение по ветроходство и за усъвършенстване и тестване на умения за работа в екип.

От тази година стартираме и еднодневна работа с групи – предвидена за тези, които искат да опреснят или развият уменията си във ветроходството. Подходящи са както за изкаралите преди време курс, но вече позабравили, така и за тези, които искат да практикуват малко повече с инструктор и да надградят постигнатото.

Програма

Програмата по основи на ветроходството в рамките на двете нива съчетава теория и практика. Цел ще ни бъде да сведем до минимум чисто теоретичната част. В общия случай започваме с теория, която после се изяснява практически на лодката и евентуално след това се повтарят най-важните моменти.

След първия ден по време на практиката се тренира всичко от предходните дни и нива. В програмата са дадени само новите неща (продължаваме да тренираме старите).

Програмата е примерна – възможни са размествания според желанията на курсистите, особеностите на времето (един ден повече теория, друг – само плаване), преценката на инструкторите.

Нов продукт

Ако сте посещавали наши курсове някога, ако искате да обърнем внимание на нещо конкретно в обучението, ако имате друг предварителен ветроходен опит – погледнете нашите курсове за усъвършенстване и опресняване на ветроходните умения.

ял-Искър

I – во ниво

Ден 1

Теория: безопасност, морски възли, стъкмяване на ветроходна лодка, курсове на плаване, основни принципи на движението на ветрила.

Практика: стъкмяване на Ял 6, вдигане на грот, остри курсове, поворот оверщаг, тренировка на различните роли в лодката.

Ден 2

Теория: дрейф, снос, влияние на крена, влияние на диферента, вятър – истински и наблюдаван, маркери за указване на вятъра и движените на въздуха при каране на ветрила.

Практика: каране на пълни курсове, поворот фордевинд.

След първо ниво ще знаете и можете: ще знаете как и защо лодката плава (дори под ъгъл срещу вятъра), ще сте управлявали (ще сте карали лодката да завива), ще сте нагласяли ветрилата (голямото – грот и малкото – стаксел), ще знаете що е то поворот, крен, диферент. Ще сте изпълнявали различни роли на лодката. Ще сте прекарали два дни, в които повечето време ще сте били на вода. Ще сте влюбени във ветроходството.

II – ро ниво

Ден 1

Теория: съпротивление – челно и странично, ветрилна площ, rolltacking, правила за движение във водата (предимства), допълнителни елементи за контрол на ветрилата (cuningham, outhaul, boomvang).

Практика: разделно каране на ветрила, приставане, отплаване, движение без рул, rolltacking.

Ден 2

Теория: съблюдаване на зададени курсове, състезателни правила, взимане на знак, стартиране.

Практика: каране по зададен курс и състезателна дистанция, стоене на място, преценка на време.

След второ ниво ще знаете и можете: да карате по зададен курс, ще се научите как да завивате без рул, ще усъвършенствате уменията си и ще разширите знанията си. Ще разберете защо това е само началото и ще ви помогне да преведете много от наученото, когато се качите на друг тип ветроходен съд. Много от вас ще приключат курса със самочувствието, че могат да се „справят“ с Ял 6, но и ще разберат, че има още много да се учи.
върни се горе

Дати

23 – 24 май 2020

6 – 7 юни 2020

11 – 12 юли 2020

8 – 9 август 2020

15 – 16 август 2020

24 – 25 октомври 2020

Възможни са и дати по ваш избор, особено при групови записвания (4 души или повече). В тези случаи е възможно и провеждане на курса в делнични дни.

Цени и плащане

Едно ниво (2 дни) с Ял 6: 185 лв.

Можете да заплатите в брой или по банков път на сметката на СК „Вятър и вода“ (долу).

 • Свържете се с нас на info@vetrohodstvo.com, тел. 0897 03 23 27, за да се запишете.
 • След като уточните датата, заплатете капаро в размер на 60лв.
 • Остатъкът от сумата трябва да заплатите не по-късно от 2 седмици преди курса, след като получите потвърждение, че има сформирана група.
 • Ако ви се наложи смяна на датата, дължите такса в размер на 20лв. Същата дължите, в случай че не отговорите на условието от горната точка (доплащане 2 седмици преди датата на курса). Последното не важи, ако имате изрична уговорка.
 • Ако не се сформира група, можете или да се прехвърлите към друга дата (без такса), или да си получите капарото обратно.
 • Ако променим датата на вече сформирана група, ще получите отстъпка (в размер на 20 лв), ако се включите, или ще получите цялата заплатена сума обратно (ако няма удобни дати за вас).

Данни за банков превод

Получател: СК „Вятър и вода“
Банка: ДСК
IBAN: BG34STSA93001526592462
Основание за превод: „Курс по ветроходство“, ...(месец)

Забележка: Свържете се с нас за уточняване на условията, ако искате да сформираме индивидуална група за по-малко от 5-ма курсисти.

Други ветроходни курсове

За обучения на килова яхта с двигател и спинакер погледнете предложенията ни за курсове за управление на ветроходна яхта в Бургас и курсовете по системата на RYA в Кавала, Гърция

Вижте и Общите условия на Вятър и Вода (цък).

Свържете се с нас, ако имате някакви въпроси, искате да се запишете, или да закупите ваучер: моб. 0897 03 23 27, info@vetrohodstvo.com.

Резервни контакти: dobrin.todorov@vetrohodstvo.com, 0897 03 43 47.