info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27


Ветроходните лодки, с които работим са представени тук. Първите два вида са самостоятелни класове, а яхтите, с които плаваме в чужбина са представени като обща категория.

Ял-6Ветроходна лодка Ял 6

На язовир Искър ви чакат два броя.

Ял-6 е “гребно-ветроходна лодка”. Така пише в учебниците. При нас е само ветроходна. Заради неповторимото усещане от плаване с вятъра.

Платноходката е дълга 6 метра. Управлява се под платна от 5 души (в състезателни условия). Първообразът е спасителна лодка. Модерният вид стъкмяване включва грот (голямо платно) и стаксел (малко платно), както и още много странни и непознати неща, с които ще се запознаете при нас.

Лодката в много отношения ще Ви предаде традиционното усещане за плаване под ветрила. Вместо модерния комфорт и блясък, който внушават рекламите, ще изпитате задоволството от контрола, усета на въжето в ръцете и близостта с водата и вятъра. А и изразът “да си тежиш на мястото” ще добие нов смисъл за Вас.

Ролите в лодка Ял-6

Отзад напред:

Рулеви (шкипер) – задава посоката на лодката посредством руля, като го мести наляво и надясно. Отговаря за управлението на лодката чрез екипажа, търси най-добрия възможен баланс между скорост и курс (посока). Ролята изисква носене на отговорност; непрестанно взимане на решения; организация на работата на лодката; предвиждане на потенциалните опасности и предимства на външната среда.

Гротшкотсман –Управлява голямото ветрило (грот); влияе върху ъгъла, под който вятърът влиза във ветрилото; определя в голяма степен скоростта на лодката. Конкретните действия, които изпълнява, са да тегли и отпуска въжета (шкоти). Гротът е главният двигател на лодката. Ролята е тясно свързана с шкиперската и изисква бърза преценка и адаптиране към променящите се условия на външната среда.

Стакселсшкотсман – Управлява второстепенното ветрило (стаксел) като го държи в правилно положение. Конкретните действия, които изпълнява, са да тегли и отпуска въжета (шкоти). Стакселът има две основни функции – подпомага правилната работа на грота (като създава зона на ниско налягане пред него и придава допълнителна скорост на лодката) и играе решаваща роля за бързата смяна на курса (пресичане на линията на вятъра – поворот. Ролята изисква голяма доза сръчност и добра координация с останалите хора на борда.

Рейкови – Ключова роля при смяната на курса на лодката (поворот), когато реята на грота трябва да промени положението си спрямо мачтата. Отговорна роля; всяка грешка при прехвърляне на реята струва на екипажа безценни минути и усилия. Ролята изисква бърза реакция и синхрон с останалите членове на екипажа.

Носови – Отговаря за баланса на лодката (заедно с всички останали на борда). Ролята изисква най-добра преценка за правилния крен (страничен наклон на лодката), умения за бързи, точни и добре премерени действия. Може да компенсира с действията си дребни грешки на шкипера и гротшкотмана.

 

Катамаран Хоби кет 16

Катамаран Хоби кет 16 на Синеморец

Ще го намерите на базите ни на язовир Искър (пролетта и есента) и Синеморец (лятото).
Това е 16 футова (малко над 5 метра) двукорпусна лодка. Основните и характеристики са малко тегло при относително голяма ветрилна площ (145 килограма при 8 метрова мачта и ветрила с обща площ над 18 м²). Тези показатели означават просто казано, че това е един много бърз и динамичен съд. Когато се кара „състезателно“ и при подходящ вятър, може да носи много адреналин и преобръщането е не само възможно, но и много вероятно. Разбира се, при конструктирането това е сметнато и процесът е обратим :).

В същото време катамаранът е подходящ за разходка и на необучени любители на ветроходството при наличието на инструктор на борда. Седи се доста ниско над водата и трябва да сте подготвени, че при по-силен вятър ще се измокрите.

Състезателният екипаж е от двама души. Шкиперът управлява посоката(чрез рул) и основният двигател – грота (голямото платно). Шкотманът се грижи за стаксела (малкото платно), той е първият, който излиза на трапец (трапецът е въже, на което човек се закача със специален колан, така че при силен вятър може да виси на практика извън борда на лодката, за да противодейства на силата на вятъра, която се опитва да преобърне съда). Хоби кет 16 може да носи и спинакер – голямо торбесто платно за попътни курсове – който също се управлява от шкотмана.

Товароносимостта на лодката е достатъчна, за да могат да се качат инструктор и още двама, а при подходящи условия и трима души.

Килови яхтиВетроходна яхта отвътре

Ще ги срещнете на далечните ни плавания – в Гърция, Турция, Хърватска и Италия.

Тъй като на дългите плавания ползваме яхти под наем, списъкът е доста голям и не е затворен. Все пак – няколко думи.

Гамата от яхти, с която работим, е общо взето между 38 и 54 фута (горе долу между 11 и 16 метра). Екипирани са с грот (това е платното зад мачтата) и геноа (това е особен вид голям стаксел – предно платно, чийто заден край отива стига зад мачтата и е по-голямо от грота. Някои яхти като тази, с която работим в Адриатика, са екипирани и с голямо торбесто платно за попътни курсове – спинакер или генакер.

За мореходността на яхтите най-важното, което трябва да знаете е, че на практика са необръщаеми. За тях е обичайно при движение на ветрила да са наклонени на една страна. Голяма част от масата на лодката е съсредоточена в кила (намира се под водата), което осигурява изправянето й сама дори след полягане във водата.

На дългите плавания на практика живеем на яхтите. Те са оборудвани с каюти с едно или две легла. В повечето случаи леглата са двойни. Има общо помещение с оборудвана кухня – хладилник, газови котлони и фурна, които могат да се ползват и при вълнение. Има общо помещение вътре, а също така и навън. И в двете има маса за всички ни. Лодките са оборудвани с една или 2 тоалетни с бани с топла вода. Всички имат и стерео уредба с колонки вътре и вън. Някои от по-луксозните яхти разполагат и с климатик.