info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27

Примерна програма – плаване в Хърватска

Ден 1, събота: Дубровник

Пътят до Дубровник е доста дълъг, така че си оставяме целия ден за пътуване. Който стигне по-навреме, може да се направи разходка из улиците на града. Крепостта и старите къщи и улици са невероятно запазени и поддържани – за любителите на историята това ще е връщане в миналото, а за почитателите на „Игра на тронове“ (филма) – оживяване на приказката.

Ден 2, неделя: Дубровник – Лука Полаче (о. Мльет)

Остров Мльет е национален парк и най-зеленият остров на Адриатика. Лука Полаче е залив, защитен от няколко по-малки острова, където можем да останем да нощуваме на котва, заобиколени от зелени гори, с ярки звезди над главата и озвучени от хиляди цикади. Може да изберем и близкия пристан.

Ден 3, понеделник: Лука Полаче – Лумбарда (о. Корчула)

Лумбарда е пристанищно градче на остров Корчула, за което вероятно най-забележителното е, че се ползва и като спирка на хидроплани (близо до яхтата ви може да се швартова и самолет…). Избираме го, защото съчетава спокойствие на минути с такси (или час пеша) от едноименния град. Град Корчула е един от най-добре запазените средновековни градове в Средиземноморието. Тук твърдят, че града е рождено място на Марко Поло. Има красива стара част, запазена от средновековието с много исторически сгради – катедрали, дворци, църкви и кули.

Ден 4, вторник: Лумбарда – Вела Лука (о. Корчула)

Още един ден за градски туризъм в един от най-големите островни градове на Адриатика.

Ден 5, сряда: Вела Лука – Заклопатица (о. Ластово)

Плаваме към остров Ластово, където акцентът отново ще е природата. По пътя може да спрем на Вели Лаго – място трудно за описване в два реда… Заклопатица е очарователно заливче в северната част на острова. Тук спим на пристан на метри от яхтата – в такава ситуация човек спокойно може да се наслади на хубавото местно вино.

Ден 6, четвъртък: Заклопатица – Помена (о. Мльет)

Помена е малък пристанищен град, който се намира в сърцето на Национален парк Мльет. Северозападната част от южно-далматинския остров е обявен за Национален парк, благодарение на уникалното съчетание между природно и културно наследство. Всред богата и разнообразна растителност са разположени древни паметници и бенедиктски манастири, а двата дълбоки залива създават впечатление за езеро в средата на острова.

Ден 7: петък: Помена – Дубровник

Ако имаме време и сили, преди да се приберем в марината, ще направим една обиколка под стените на Дубровник. Можем да направим вечерна разходка. Спим в марината, а на следващата сутрин освобождаваме яхтата и продължаваме пътешествието по суша.

С яхта из Адриатика

Нещо повече

Пригответе се за една дестинация, която ще ви разкрие уникални исторически градове с очарователна атмосфера и прекрасна природа – не само море, но и зелени гори.

Можем да плаваме навсякъде по протежение на Хърватското крайбрежие. Тук ще ви представим примерно плаване, което вече сме правили:

Плаване из Далмация – южното адриатическото крайбрежие на Хърватска.
Изходна и крайна точка: една от перлите на Адриатика – град Дубровник.

Дубровник се намира на 700 км или 11 часа път с кола от София. Тези 11 часа ни делят от една съвсем различна култура, хем близка (Хърватска все пак е част от Балканите), хем далечна. Цялото адриатическо крайбрежие е било под венецианско владение и можеш да откриеш оригинална венецианска архитектура и атмосфера в множество малки и непознати градчета.

Ще редуваме по-дълги и по-къси преходи, запазени исторически забележителности и прекрасна природа. Ще се потопим в атмосферата на средновековните градчета, ще се разходим из красивите улички, ще опитаме от местните специалитети, ще се гмурнем в зелените гори и сините води на южна Далмация.

Цена:

Свържете се с нас за повече информация

Предложението включва:

  • наем на яхтата за период от една седмица
  • капитан – инструктор на борда
  • гориво

Предложението не включва:

  • транспорт до началното пристанище и обратно
  • застраховки
  • пристанищни такси и гориво

За разлика от Гърция, в Хърватска пристанищните такси са съществена част от цената на едно плаване. Таксите могат да варират от 20 до 100€ на вечер за яхтата. Разходите се делят между членовете на екипажа.

Вижте Общите условия за плаване с Вятър и Вода.

Очакваме ви на борда!