info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
Споради - слайдерс яхта на Северни СпорадиПлаване край СпорадитеСкирос - слайдерКира Панагия - слайдерАлонисос - слайдер

Район на плаване

Спорадите съвсем заслужено си съперничат с Йонийските острови по атрактивност и красота. Тук екзотиката се допълва от думата „архипелаг“, с която се означава тази верига от няколко, колкото населени, толкова и криещи тайни острови. Вариациите за  маршрут са многобройни, поради близостта на островите един до друг. Тук е налице палава игра с вятъра на „котка и мишка“. Когато търсим вятъра, ние се показваме между островите, а когато го избягваме, търсим зАвета  на островите. Това предопределя и посоката, от която подхождаме и обикаляме сушата.

Малко, безименно заливче на полуостров Пелион, чудесно за плаж и гмуркане. Снимка: Вятър и Вода, 2019 г.

Остров Трикери

Малък остров, намиращ се на входа на Волоския залив. Със стратегическото си положение става изключително удобна спирка при плаванията ни по пътя към архипелага. Има тъжно минало на каторжнически остров за български военнопленици след Междусъюзническата война. В днешно време е малко рибарско средище, което предоставя приятна атмосфера с двете си автентични таверни. Удобен е и за диво къмпингуване.

Любимите ни залези са от борда. Снимка: Вятър и Вода, 2020 г.

Остров Скиатос

Островът е двулик, защото има както дива, северна част, така и населена, южна. На Скиатос се намират множество световно известни плажове като Кукунарис и Лалария – достъпен единствено по море, заради отвесните си скали. Столицата е приятна амалгама от архитектура, история, таверни и туристическа глъчка. Тук сме открили някои от най-уютните джаз и рок барове в Гърция. Забележително е летището, чиято писта започва и свършва с морския бряг.

Остров Скопелос

Най-голямата забележителност на острова е старата част на главния град – Скопелос. Кацнала е на хълм, опасан с тесни улички и стълби, по които да се чуди човек как хората са пренесли покъщнината си. Рай за обичащите да се разхождат и да снимат цветни дворчета, тиклени покриви, котки и църквички. Островът е още по-популярен след снимките на филма Mama Mia и кадрите от църквата Агиос Йоанис на хълма над морето. Панормос е заливът с най-екзотичен син цвят на водата.

Остров Алонисос

Островът е зелен и ориентиран към запазването на местните животински видове. Старият град – Хора над пристанището не е за изпускане. Посещението му с местния автобус и изкачването на върха внасят особен колорит, откъдето се вижда както северните, така и южни брегове на острова. Тук всеки залив от южната страна е своеобразна забележителност, а близостта на остров Перистери носи още по-богат избор за спирки с къпане и гмуркане.

Остров Кира Панагия

Островът е последният голям от архипелага на Спорадите и логично остава незаселен. Автоматично това го прави притегателен за любителите на дивото къмпиране с яхта. Ако го гледате на карта веднага ще разпознаете местата, които посещаваме – в северния залив, който е с формата на сърце, се достига посредством тесен и плитък провлак, а южният залив е затворен с малко островче, което го прави тих, спокоен и уютен за гмуркане, разходки и почивка.

Карта на района

Споради-карта

Изходни точки за плаване из Спорадите

Град Волос: Намира се в северната част на Волоския залив, в основата на полуостров Пелион.  Разстоянието от София е 500 км или 4 и 1/2 ч. спокойно каране.

Период на плаване

Изборът на дати е ваш. Имайте предвид, че яхтите се отдават за период от събота до събота. Настаняването на яхтата започва след 15.00 ч. в събота, а напускането – до 9.00 на следващата събота.

Имайте предвид

Условията за плаване из Спорадите през целия сезон са отлични, затова и яхтеният туризъм тук е толкова разпространен. „Силният“ период – юли, август и дори септември е изключително натоварен. Ежедневните плавания обикновено се правят до към 16:00, след което се ориентираме към приставане в предварително набелязаното пристанище, за да си гарантираме място в марината и достъп до кея, тока и водата.

Цени

Цените са ориентировъчни (усреднени). Точната цена ще ви дадем след като направим справка за наличността на най-подходящата за вашите нужди яхта. Пример: яхта с 3 каюти за даден сезон може да варира в цената в зависимост от годината на производство и дължината (пространството) си.

Цените са за яхта. Разходът се дели измежду хората, които плават на яхтата.

Яхта с 3 каюти побира 6 души + шкипер. Яхта с 4 каюти побира 8 души + шкипер.

Шкиперът спи в кокпита или каюткомпанията.

Предложението включва:

 • наем на яхтата за посочения период
 • екипаж: капитан (шкипер)
 • пристанищни такси, гориво, ток и вода за яхтата
 • динги (надуваема лодка) с извънбордов двигател
 • настаняване в двойни каюти
 • чаршафи, одеяла и кърпи
 • ветроходно обучение (при желание)
 • финално почистване

Предложението не включва:

 • транспорт до началното пристанище
 • платен паркинг на пристанището
 • храна и напитки
 • посещение на туристически обекти и други разходи на сушата
 • медицински застраховки

Не познавате хора, с които да плавате?

Ако ви се плава по тази дестинация, но не можете да намерите достатъчно познати и приятели, с които да формирате екипаж за яхта само за вас, не се безпокойте! Отворете ТУК, за да видите нашето предложение за дати и цени на човек. Ние ще съберем екипаж от хора, които също като вас искат да плават и търсят съмишленици.

Вижте Общите условия за плаване с Вятър и Вода.

Очакваме ви на борда!