info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27

Началото – от корпоративни обучения към ветроходство

В началото бе….тиймбилдингът….Ветроходството беше интересно хоби, с което може би един ден щях да се занимавам. Докато не станах ръководител на проект за сливане между две големи компании. Целта беше служителите да се почувстват част от един и същи екип, средството за постигане на тази цел беше да се качат заедно на ветроходни лодки и да се научат да ги управляват. Така се стига до закупуването на две 6 метрови лодки. Търсенето на капитани, които да управляват тези лодки се оказа сложна задача и взех решение, хората, които водят обучението, да се научат да ги управляват. За да дам личен пример, трябваше да се кача на една от тези лодки и да започна много бързо да я уча.

Не се гордея с първото си приставане, което се случи непланирано, сред масите на крайбрежно заведение. След първите няколко пъти на вода, ветроходството се превърна в част от живота ми, в страст, която постепенно измести всички други занимания. Малко след това създадохме Вятър и Вода – компания, която има за цел да популяризира ветроходството сред българите. Смених малките лодки с по-големи, язовирите – с морета.

Ветроходните „постижения“

В морето се учиш да бъдеш смирен, да бъдеш търпелив, да приемеш, че понякога е по-лесно да смениш посоката или да изчакаш ден – два, вместо да се бориш с вятъра и с вълните. Да бъда капитан, да отговарям за хора, да ги уча на ветроходство и да уважават стихиите, да ги карам да мечтаят за далечни океани е част от работата ми. Постиженията ми в морето са повече свързани с това да запаля някого по ветроходството, да му отворя вратите към морето, и после да го гледам как понякога става по-добър от мен или да се радвам когато отново се връща на лодката и продължаваме заедно да се учим и да плаваме.

Оттук – оттам

В близкото минало се предадох и най-накрая се качих на сърф. Скоро мисля да пробвам сноукайт.

През зимата водя клиенти по високи и заснежени планини, водя курсове за лавинна безопасност, обичам да се спускам със ски по склонове, по които никой все още не е минавал и да чертая своя собственна линия.

Работя като планински спасител и давам дежурства на база Алеко.