info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
КАК ДА ПОЛЗВАМ

За момента това е страничката, на която ще качвам информация за клубните срещи, дейности и новости. Все още няма да има навигация от други места на сайта. Все пак я правя публична (т.е. без парола), за да можете да пратите линка и на някой приятел, който иска да знае какво се случва. (нещо не излязоха като хората подточките – не си личат съвсем нивата на булетите, но ще се ориентирате – сега нямам време да се боря с форматирането)
Всяка актуализация ще е отдолу. Няма да се увеличи много като обем – като отидете на съответното „тиренце“ и го цъкнете, останалото се компресира до размера на заглавието. Знам, че не е много удобно, но оставям първия запис отгоре – важен е за новопристигащите на страницата, а и за припомняне. Без него някои от нещата ще изглеждат странни.

 • Първата среща - какво се случи и как се развиха някои идеи. В синьо са точките от плана, по който се водих (публикувано 14.04.2015)

  Защо сме се събрали

  За да ви представя настоящата ситуация и някои идеи за развитие
  Голямата новост, на която ще се връщам многократно – говорим за спортен клуб, а не за търговско начинание.
  За да потърся съмишленици
  Това е първото голямо следствие от горното. Не сме се събрали, за да ви продавам продукт. Може да се каже, че ви продавам идея. Но е по-точно, че просто проверявам кой вече е зад тази идея – кой я споделя.
  „А ако не съм съгласен – вън ли съм от играта?“
  Не. Въпреки че на този етап търся не как да променим идеята, а кой да я подкрепи. Основно защото не тръгваме от нулата. Стигнали сме донякъде и оттук продължаваме с моята представа. Ще мислим за промени след като видим кои сме и как тръгва работата. Все пак нужният минимум е да сме заедно в големите мащаби – става дума за развитие на ветроходството и за СК „Вятър и вода“.
  „А ако имам други идеи – те имат ли място“
  Докато в горната точка смисълът е – „чух идея, която не споделям“, тук смисълът е – „имам съвсем различна идея от всичко, което чух“. Да, има място, макар и все още да не се знае дали ще има ресурс за нея. Но ще се радвам да я чуя. Така или иначе тази първа среща е по-скоро схематична и няма претенциите да изчерпа всичко.

  Какво е да си член на СК „Вятър и вода“ – Да споделяш една идея

  Да споделяш идея, означава, че искаш да се бориш за нея и да даваш за нея. Търся хора, които са готови да дават, а не такива, които търсят далаверата. Разбира се, клубът ще предложи облаги на своите членове, но за целта първо трябва да „порасне“.
  Примери
  Ето някои примери за това как можеш да работиш за идеята.

  • Ходя да карам лодка – това е в основата на съществуването на един ветроходен клуб. Ако няма кой да кара, всичко останало може да е чудесно, но не е ветроходство. Основен приоритет ще бъде базата на Искър. Затова развитието е в няколко посоки – за всичи – намаляване на цените; за хора с членски карти – без пари; за да е интересно – ежеседмични регати, възможност за каране на различни лодки и др.
  • Паля приятели за идеята – това сякаш не се нуждае от обяснения.
  • Помагам
   • Подобряване на базата – облагородяване, разкрасяване и др.
   • Съдия на регати – не е нужно да сте експерти в правилника – съдия означава и просто безпристрастен поглед на място, а после друг отсъжда кой прав, кой крив. Иначе ще организираме и семинари на тема правилник, ще си говорим за казуси и т.н.
   • Инструктор с клиенти – който е достатъчно подготвен може от време на време да влиза с клиенти – освен че това е начин за финансиране на клуба, всеки клиент е потенциален бъдещ клубен член, колега…
  • Рекламирам
   • Облекло – нося си тениската, шапката … на ВиВ
   • Материали – оставям брошури на терасата, където пушат и пият кафе колегите.
   • Разговори – казвам колко готино нещо е СК ВиВ
  • Спомагам за финансирането
   • Членски внос – ясно, нали?
   • Спонсорство – спонсорирам състезатели, лодки, състезания, мероприятия, клуба.
   • Дарения – дарявам допълнителни средства – целеви или ей така.
   • Контакти – ако горното не ми е по джоба и по сърце, но познавам хора, които биха го направили – съдействам, за да се случи.
  • Развивам се във ветроходно отношение – ставам по-добър ветроходец, по-добър моряк, познавам по-добре правилата, умея да поправям лодки, ветрила…
  • Предавам знанията и опита си на останалите в клуба

  Какво е да си член на СК „Вятър и вода“ – Има ли келепир

  Разбира се никой не очаква онова горното да е напълно безвъзмездно. Въпреки реалното наличие на чистия кеф от това да отгледаш нещо и то да стане силно, голямо и готино.
  Уникални възможности, като състезания и обучение – достъпните ще са известни първо на вас, но ще има и такива, които ще са само вътрешни – ще каним външни хора, единствено когато не успяваме да запълним местата (а и дори тогава не винаги ще каним други).
  Среда от съмишленици – клубът е мястото, където се събират хора със сходни интереси. Даваме възможния уют, топлина, стряха, време и контакти. Оттук нататък – вие сте на ход. Дори за да направите нещо вън от Вятър и вода – това е вашта печалба.
  Ниски цени – това не означава, че очаквам да дадете по-малко пари за ветроходство от „външен“ клиент. Тъкмо напротив. Но срещу вашите пари ще ветроходствате пъти повече, с достъп до най-добрите ни инструктори и т.н. Ако просто търсите начин да дадете малко пари и да дойдете на някое пътешествие – клубът не е за вас – търсете промоциите, участвайте в ранните записвания, включвайте се в томболите.
  Глас при решаване на стратегически въпроси – редица неща ще решаваме заедно. Искате ли да имате глас?

  Бъдещето в щрихи

  Активно присъствие на Искъра – вече стана дума. Възможност за каране всеки ден на най-различни лодки. Гонки всяка седмица. Организиране на регати с външно участие. Организиране на семинари…

  • Свободно каране – платили сте си карта? – идвате и карате, когато искате без допълнително заплащане. Разбира се, спазва се някакъв график, който включва регатите, организираните тренировки, стопанските мероприятия – единични, групови, корпоративни плавания.
  • Организирани тренировки – освен възможността за самостоятелно каране, можем да насрочим и часове за организирани тренировки.
  • Неделни гонки – вдяка неделя след 15:00 лодките са резервирани за гонки. Започваме в 16:00 докато искаме и виждаме.
  • Купа „Искър“ – част от гонките ще са със специален регламент и специални награди в края на сезона (както и самата купа). Името е работно.
  • Домакинство – отворени регати – ще организираме регати с външно участие (хора не от нашия клуб, какт и други клубове)

  Активно участие в регати

  • Домашни регати – гореспоменатите на Искър, както и другите искърски.
  • Регати в Гърция – Кавала, Северни Споради, Норд Егеан… – засега ползваме от круизърските лодки на Статис, но работим и по въпроса за участие с по-интересни лодки (например миналата година участвах с Мелджис 24 със сина на Статис).
  • Регати в България – Калиакрия, Кор Кароли, ДП Катамарани, ДП Килови лодки… – работя по въпроса да имаме достъп до килови яхти – както и само за нас, така и като участие в други екипажи.
  • ARC – Atlantic Rally for Cruisers – всяка година есента голяма част от яхтите от Европа „се местят“ към Карибите. В един момент идеята това масово преместване да стане организирано – както от гледна точка на забавление, така и на безопасност – се реализира под името ARC. Планирам да имаме участие още тази есен. Ако не се справим с изцяло наш екипаж, то поне в други.
  • Други – тази точка я дописах – след като Матияш ме попита дали няма да участваме и в Хърватска (а в Словения няма ли 😉 ), а Киро ме пита какво се случва с Барколана (една италианска регата, която преди време продавахме – питайте Свилката – той ходи преди 3 години).

  Развиване в нови класове – 470, Фин, Катамаран, Килови (Хандикап), Килови (уан дизайн), сърф – тук няма да обяснявам кое какво е. За всичките има поставено начало. За сърфа скоро ще има отделна новина. Училището ще е на Синеморец.
  Детски отбор – истината е, че ние вече сме бита карта – остава да си направим кефа. Истинското бъдеще на всеки спортен клуб е в детската школа и създаването на спортисти и шампиони от деца.

  Мечти

  Отбор – отбор, който побеждава. Реалистичната част на мечтата що се отнася до големи състезания се корени в детската школа, за което стана дума. Но и между нас, старците, има такива, които им се играе. И побеждава 🙂
  Регати – да участваме във все повече регати. Защо не скоро в престижните регати в Англия, Карибите. Защо не след това и в престижните океански регати. Тръгнахме от нула – крачка по крачка напредваме.
  Школа – вече го написах. Школа за ветроходци, за моряци, за състезатели, за шампиони, за приятели…
  Лодки – след като заедно решим върху кои от споменатите вече да се съредоточим, е време за нещо по-“голямо“ – било то наша рейсърска килова яхта, било някой скиф или нещо от модерните на водни криле (Moth например – представяте ли си ги как порят язовира и в България ги има само при нас).

  Месечна карта

  Идеята с картите еволюира значително. Започнахме с карти, които включваха пътешествията. Тази година реших да ги разделим – да си има клубна карта за „състезателите“, а пътешествениците да са друга графа. Реших да няма много видове и всичко да е подчинено на приоритета „Искър“ – основната голяма привилегия да е безплатното (над стойността на картата) неограничено каране на язовира. Обаче след резултатите от анкетата и разговори и подхвърлени реплики от някои от вас идеята еволюира. Тук ще нахвърлям „оригинално“ (т.е. към датата на срещата, за която говорим) и „ново“ (т.е. идеи за промяна след анкета и разговори). Иначе е ясно, че все ще има ощетени и недоволни.
  Оригинално
  Привилегии

  • Неограничено безплатно ползване на лодките на язовир Искър извън организираните мероприятия.
  • 50% намаление за неделните гонки при предварително записване
  • до 5% намаление за участие в регатите с килови яхти

  Цена – 150 лева
  Ново
  Привилегии
  20% отстъпка от стандартните цени на лодките на язовир Искър извън организираните мероприятия
  останалите привилегии са аналогични – както и възможността за самостоятелно каране
  Цена – 20 лева. Тук особеното е, че говорим за членски внос на месец, който е целогодишен и при отказ има допълнителна такса за възстановяване на членството (подробности ще получите скоро).

  Сезонна карта

  Оригинално
  Привилегии

  • Неограничено безплатно ползване на лодките на язовир Искър извън организираните мероприятия.
  • 50% намаление за неделните гонки при предварително записване
  • до 20% (обичайно 10%; големият процент важи например за круизърските лодки при регатите на Статис) намаление за участие в регатите с килови яхти
  • 20% отстъпка за семинари с външни лектори, безплатни за наши

  Цена – 800 лева
  Ново
  Тук единствената разлика е в плюс и тя е „безплатно участие в неделните гонки при предварително записване“

  Детска карта

  Привилегии
  Тренировки с треньор. Старши треньор Явор Колев. От време на време занимания със заместници. Занимания 2-3 пъти в седмицата. Вътрешен лагер в цената на картата; отстъпки за външни лагери.
  Цена – 0 / 60 / 90 / 100
  Нормалната цена е 60 за едно дете. Следващите цени са за 2 и повече деца в едно семейство.
  Цената 0 означава ангажимент за спонсорство. Възможните критерии са два – постижения и социален. Подробности – заедно с картите.

  За цената на картите – възможни варианти

  • Евтино е – защо да няма членове, които да си го помислят и признаят – „абе пичове (и дами… дами-пичове 🙂 ), толкова яки неща правите, толкова давате, а толкова малко пари взимате – грехота е. Аз за една вечеря давам по Х лева“. За тях са възможностите за дарение и спонсорство.
  • Скъпо е – кажете как ще допринесете за клуба допълнително и извънредно. Или пък колко искате да е разсрочена или кога платена. Това не е е предложение да обърнем нещата на пазарлък, а готовност да разговаряме с хора, които застават на 100% зад идеята, но нямат възможност финансово да се включат напълно активно.

  Някои вероятни въпроси

  Интересува ме само едно направление (например регати с килови лодки) – мога ли да получа специални условия? Не. Когато станем достатъчно големи – и като членска маса, и като възможности, ако има желание, ще го направим. Засега не.
  Възможно ли е да съм член на клуба без карта? Как? Да. Но това е  по първоначалната ми идея за картите – сега е малко по-различно. Ще засегна подробно въпроса при разговора за картите.
  Искам да участвам в организацията и управлението на клуба. Как? Кажете ми. Инициирайте среща и да говорим.

  Едно конкретно предложение

  Регати Кавала

 • новости към 21.04.2015

  Здравейте,

  Има развити по темата с картите. Причините са, че няма много хора, които проявяват силен интерес към редовно посещаване на язовира. Това обезсмисля относително висока цена на месечна карта с безплатно ползване на ветроходните лодки там. Затова промяната е към ниска цена на картата, но при запазване на някакво плащане при посещение на язовира.

  В страничката за картите не съм написал, че има вариант, ако решите определен месец да плавате много на Искъра – можем да помислим за някакъв тип пакетна цена – доплащане над месечната карта, което отново да позволи неограничено ползване на лодките. Имайте го предвид и нека, който го вълнува, да сигнализира!

  За картите можете да прочетете повече тук.

  За регатата в Кавала

  Останаха някакви места за втората дата, пуснах я в свободна продажба. За третата дата още няма яснота дали ще ходим, но който има интерес, да заявява, че няма много време.

  За лодките

  Тия дни се очертава да вземем още една лодка. Засега пазя тайна да не урочасаме работата. Надявам се събота и неделя да я покараме.

  За гонките

  В неделя ще има гонка. Да си знаете. Който иска – да е на язовира до около 15:00. Стартът ще е в 16:00. Но, ако се съберем може и по-рано. Пишете предварително, ако искате нещата да са по-организирани.