info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27

Вихрено начало на сезон 2023

Учебна практика от Палма до Сиракуза е чудесна възможност да започнете вихрено ветроходен сезон 2023! Предлагаме дистанция от стотици мили, изминати в „бегово“ темпо в предизвикателен район за плаване.

За учебните ветроходни практики има два компонента, които винаги са основополагащи: опитен и умел шкипер (инсруктор) и надеждна и сигурна яхта, с която да се проведе плаването. Ние ви ги предлагаме и двете. Нека добавим и един трети компонент: вашето желание и готовност да се включите.

Параметри на учебната практика

Практиката се състои от еднопосочно плаване от гр. Палма на остров Майорка (Испания) до гр. Сиракуза на остров Сицилия (Италия) по възможно най-краткия път. Съставено е от два дълги прехода от около 350 м.м. Всеки от тях е с планирана продължителност над 2 денонощия и половина. По този маршрут има една единствена суша – остров Сардиния. Избираме да извършим междинна спирка в гр. Каляри на острова, където ще заредим и обслужим яхтата. След това продължаваме към крайната точка – Сиракуза

Дистанция: близо 700 морски мили ( 1 300 км)

Програма:

8 май 2023 – Запознаване и настаняване на яхтата в 12:00 ч. Зареждане на продукти. Подготовка и инструктаж.

9 май 2023 – Отплаване от Палма в 5:00 ч. на изток в посока Каляри.

10 май 2023 – Плаване около 330 м.м. Плаване на ветрила. Даване на дневни и нощни вахти от екипажа.

11 май 2023 – Приставане в Каляри около 17:00 ч. Почивка. Нощуване на яхтата в марината.

12 май 2023 – Зареждане на продукти. Подготовка. Обслужване на яхтата. Отплаване по обяд в посока Сиракуза.

13 и 14 май 2023 – Плаване около 365 м.м. Плаване на ветрила. Даване на дневни и нощни вахти от екипажа.

15 май 2023 – Приставане в Сиракуза рано сутринта. Освобождаване на яхтата по обяд.

Защо да се включиш в учебната практика?

 • Предложенията за учебна практика от това естество не са много и чести в българските ветроходни среди. Вятър и Вода от години предлага подобни възможности. Смеем да кажем, че трупаме все повече опит в организирането и провеждането им и ползите за вас стават все по-големи и осезаеми.
 • Независимо кой ще е вашият капитан (инструктор), той има опита и експертизата да е шкипер на туристически плавания, да е инструктор и участник в редица регати, да има компетенцията да обучава и води ветроходни курсове с вещина и отношение; да е плавал на големи и по-малки ветроходни съдове, наблизо и далеч.
 • Специфичните условия за плаване в района, дългата дистанция, кракият срок са все предизвикателства, които трябва да мотивират всеки, който е решил да се развива във ветроходен аспект.
 • Провеждаме практиката преди активния ветроходен сезон. Много от вас могат да добият увереност и допълнителни знания преди да се впуснат в лично наемане на яхта и капитанстване.
 • Няма да губим време в излишни спирания, почивки, отклонения от най-краткия път. Времето е посветено изцяло на максимално ефективното и бързо водене на яхтата на платна. Това ще е допълнителна мотивация за работа и настройка на ветрилата във всеки момент, когато е възможно и се налага.
 • Дистанцията е голяма, интензивността – също. Отлична възможност е за тези от вас, които ще се явяват по-късно през сезона на сертификационни обучения, изискващи „проплавани“ стотици и хиляди мили. Тук може да натрупате близо 700 мили и опит в рамките на седмица.
 • Необходимостта от носене на дневни и нощни вахти за продължителен период от време носи опит за воденето на яхта и живота на нея, които са необходими за всяко по-дълго плаване през море и океан занапред.

Яхтата

Ветроходна яхта Raffica / Х-41

Цена

760 €

Цената включва:

 • настаняване и 7 нощувки на яхтата в двойни каюти и койки в кают-компанията
 • опитен шкипер и инструктор на борда
 • теоретично и практическо ветроходно обучение
 • финално почистване на яхтата

Цената не включва:

 • транспорт до Палма и от Сиракуза
 • такса за марини и гориво за яхтата
 • храна (екипажът покрива храната на шкипера на борда)
 • медицински застраховки

Контакти

За информация и записвания:

0897 032327 / info@vetrohodstvo.com