info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
18
фев.
2021

Спонсори и доброжелатели осигуряват специализирана екипировка и храна на Михаил Копанов за OSTAR 2021

Posted By :
Comments : 0

Един от факторите за успешно представяне в регата от ранга на OSTAR e добрата подготовка. Към безупречното състояние на яхтата и физическата кондиция на ветроходеца, трябва да прибавим и материалното осигуряване, за част от което ще стане дума в следващите редове.

Щормовата екипировка

Когато през есента на 2019 г. обсъждахме с Михаил Копанов (Мишо) варианти да бъде подпомогнат в подготовката за регатата, той спомена за необходимостта от щормова екипировка с високо качество. Попитахме го, ако може да избира, на какво би се спрял. Отговори, че за него най-доброто е Helly – Hansen: Aegir Ocean Jacket и Aegir Ocean Trousers.

Удоволствие е да се докоснеш до технологичното достижение, което представлява екипировката на Helly-Hansen. Снимка: Вятър и Вода, 2021 г.

Изненадата ни беше пълна, защото познавахме човек, който можеше да съдейства по намирането на екипировка именно от тази марка. Човекът беше Стоян Попов.

Стоян Попов е генерален мениджър на Sport Vision България. Но и най-убедителното писмо с молба за спонсорство не би имало същия успех, ако Стоян не познаваше тръпката от плаването с ветроходна яхта. За огромен наш късмет той беше плавал с нас, семейството си и приятели из Спорадите и Южно Йонийско море. Бяха показали удоволствието от прекарване на ваканция на вода и на 5-годишните им тогава дечица.

Екипировката на Helly – Hansen от серията Aegir е предназначена изключително за океански преходи и условия. Отличава се с най-висока степен на водо и ветроустойчивост, здравина и качество на 5-пластовата дишаща материя. Ревютата за нея показват задоволството на потребителите от меката и лека материя, която не ограничава движенията, но носи сигурност и функционалност. Издължената задна част на якето е удачна за дългите часове на вахта в тежки метеорологични условия. Гумираните накрайници на ръкавите, които прилепват плътно около китките, не позволяват стичане на вода в ръкавите при работа с такелажа и ветрилата.  

„Искаме Мишо да разполага с най-доброто като екипировка“

Стоян попов и Sport Vision България - спонсор на Михаил Копанов в OSTAR 2021р
Стоян Попов пред магазин на Sport Vision, където до месец ще се предлагат и марките Patagonia, The North Face, Timberland и Jack Wolfskin. Снимка: Вятър и Вода, 2021 г.

Няколко дена след като екипировката беше доставена, се срещнахме със Стоян, за да му благодарим:

– Стояне, какво те накара да вземеш решението Sport Vision да подкрепи Михаил Копанов в начинанието му?

Всичко, което Михаил Копанов прави, е заредено с приключенски дух, спортен хъс и устрем. Sport Vision стои твърдо зад тези ценности. Нашият бизнес също е едно състезание. И ние като Мишо се съревноваваме всеки ден с конкурентите си на пазара! Познато и близко ни е.

Ключово за вземане на решението се оказа присъствието ми на презентацията на Михаил Копанов през януари 2020 г, на която той представи участието си в регата TWOSTAR 2017 г. Тогава с Диан Зайков водят в надпреварата до момента, в който яхтата им крушира и потъва в океана. Останах впечатлен от опита на Михаил, неговата упоритост и постоянство, с които преследва стремежите си. Бях повлиян от харизмата му и способността да вдъхновява.

Вие от Вятър и Вода пък ме спечелихте с безкористното си желание да подкрепите Мишо.

– Благодаря ти. Разбрахме от теб, че Helly – Hansen също са дали рамо?

Да, Sport Vision e ключов клиент на  Helly – Hansen и техен стратегически партньор в региона.  Благодарение на тези връзки, стана възможно спонсорството към Мишо. Бизнесът и цялостната концепция на Helly – Hansen са силно свързани и ориентирани към ветроходния спорт. Щом ги уведомихме за повода, колегите бяха много въодушевени и откликнаха с предложение за значителна отстъпка.

Искаме Мишо да разполага с най-доброто като екипировка!

Krone One Sailing Yacht
Брандираният с логото на Helly – Hansen грот на яхтата Krone One, с която Мишо ще участва в OSTAR 2021. Снимка: Вятър и Вода, 2021 г.

Лиофилизирана храна за плаването

Продължителните регати за самотници имат една особеност – не предоставят време и възможност на ветроходеца да си приготвя пълноценна храна. Между периодичните двайсетминутни отрязъци от време за управление на яхтата, настройка на ветрила, придремване, лични нужди, обслужване на яхтата и т.н. трябва да остане време както за приготвяне на храна, така и за самото хранене (за предпочитане с пълноценни за организма вещества).

Тук на помощ на ветроходеца идват лиофилизираните храни. Това са определен набор от храни, преминали през процес на дехидратация. Те са удобно пакетирани и вакумирани и изискват единствено тенджера и вряща вода, в която да бъдат изсипани за няколко минути преди да бъдат консумирани.

Мишо „ще се радва“ на разнообразие от 14 различни вида основни ястия, между които бийф строганов, чили кон карне, риба с картофи в сос от магданоз и т.н. Поставяме глагола в кавички, защото от опит знаем, че на дълго плаване по-вкусно ядене от домашно сготвен боб с наденица няма. Но ако оставим иронията на страна, тази специализирана храна е жизнено важна за кондицията на самотния мореплавател и успеха на начинанието му.

Британската фирма – производител Еxpedition Foods, която потърсихме като партньор, също реагира с ентусиазъм и готовност да подкрепи безвъзмездно Мишо в начинанието му, като направи значителна отстъпка от цената. Англичаните бяха изключително гъвкави да се ангажират с доставка на храната директно на марината в Плимут. След отмяната на регатата за тази година периодично се свързват с нас, за да се информират има ли нещо ново в подготовката на Мишо, да му пожелаят успех и да потвърдят, че храната ще го чака на марината в Плимут.  

Основният принос за осигуряването на храната обаче е на индивидуалния дарител Пламен Брадваров. Той също реши да се включи в инициативата „Стани част от OSTAR“ в подкрепа на Мишо, като покрие основния разход за храната и доставката й. Изказваме му още веднъж благодарност. Пламене, няма начин Мишо да не те спомене с добро в някой от тегавите моменти, в които похапва на крак между две излизания на ветровитата палуба за натягане на грота.

logos

Благодарности и на останалите индивидуални дарители

Държим да споменем имената на Огнян и Ирена Димитрови, Бранимир Йовчев, Кирил Божинов, Диана Косева, Десислава Тасева- Николаева, Драгомир Тодоров, Тодор Пиров, Александър Ценов, Георги Николов, Здравко Желев и Георги Димитров. Всички те еднакво  се вълнуват от предстоящото пред Мишо и пожелаха да го подпомогнат финансово в начинанието му. Още повече,  че повечето от тях го познават и са се учили от него на ветроходство.

Ако желаете и вие да подпомогнете Мишо, свържете се с нас. Никога не е късно!

За автора

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.