info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27

Яхта Raffica e първата рейсинг – крузър яхта във флота на Вятър и вода.

Историята на Raffica

Момичето на Вятър и вода е неаполитанка, закупена от Неапол в началото на сезон 2022 г. Името й е “Raffica“ (от италиански „порив“). Разбира се има викингски корени, защото е родена в датската корабостроителница Х – Yachts. Моделът е Х-41.

За отминалите два сезона яхтата се включи ударно в дейностите на ветроходния ни клуб СК „Вятър и вода“. С нея участвахме в редица ветроходни регати като: Кор Кароли, Порт Бургас, Aegean 600, Marmaris Racing Week, Bosphorus cup.

Raffica осъществи редица дълги средиземноморски плавания като: от Варна и Бургас до Атина, Пелопонес, Сицилия, Сардиния, Балеарски острови, Южна Испания, Малта.

Яхтата я чака следващ интензивен сезон – 2024 и така трябва да бъде, защото корабите не са направени, за да стоят по пристанищата. Участията по регати вече са планирани, а първите й по-дълги туристически плавания с Вятър и Вода – Сейлинг вече са реалност.

Двете лица и роли на Raffica

Яхта Raffica е racing – cruiser, т.е. успешно съвместява две роли. От една страна е състезателна яхта, с много от чертите и характеристиките за това. Членовете на СК „Вятър и вода“ участват в регати с нея и се представят отлично на тях. Яхтата е бърза, маневрена, „твърда“. Има дълбок кил с торпедо, висока карбонова мачта, голям карбонов щурвал, карбонов гик.

Тя е по-сложна за управление на ветрила и по-аскетична от класическия крузър.

В същото време яхтата дава базисен комфорт на екипажа си при туристически плавания. Здрава е, което я прави сигурен спътник при по-продължителни плавания в предизвикателни условия, като тези на Средиземно море. Изпитваме я многократно и се държи отлично.

Raffica e стабилна и изключително „послушна“.

Яхта Raffica разполага с:

  • 3 отделни каюти с двойни легла, шкафчета и врати
  • 4 койки с удобни матраци в кают-компанията, които елегантно се превръщат в диванчета.
  • тоалетна с баня и топла вода
  • кухненски бокс с мивка, газова печка с фурна, хладилник