info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
На борда на Океанис. Снимка: Вятър и Вода, 2019

Параметри

Дати: 7 – 13 септември 2019

Маршрут: Волос – Споради – Лимнос (Агио Евстати) – Дарданели – Мраморно море – Босфора – Бургас. Маршрутът е еднопосочен.

Плаването протича из Егейско, Мраморно и Черно море, като преминава през Черноморските проливи Босфора и Дарданелите.

Този маршрут е последният с Океанис по пътя към дома в Бургас, след като яхтата участва в трансатлантическата регата ARC Europe 2019 (класира се на 2 първи места и на едно второ) и осъществи серия от Средиземноморски плавания през Португалия, Испания, Италия и Гърция.

Плаването е особено подходящо за тези от вас, които предпочитат по-дълги морски преходи, престой на яхта без спиране и повечко плаване на платна. Съчетава живописна обиколка из Спорадите с плаване в един от районите с най-интензивен морски трафик в света, близо до огромни морски съдове.

Според времето, шкиперската преценка и вашите желания са възможни различни допълнителни спирки и опции. Маршрутът и времетраенето позволяват варианти за по-дълъг престой на планираните точки за спиране или прибавяне на нови и повече спирки за сметка на времето, прекарано на тях.

Плаване Волос – Споради – Лимнос – Дарданели – Босфора – Бургас

Програма: 7 дни (от които 5 дни – плаване)

7 септември: среща в гр. Волос (Гърция). Време за запознаване с капитана, останалия екипаж, яхтата. Закупуване на храна и подготовка за плаването.

8 септември: отплаване

12 септември: приставане в гр. Бургас  (България)

13 септември: напускане на яхтата

Планирани нощувки на пристанища: 2 бр. (изходна и крайна точка) + 2 бр. (междинни спирки по маршрута – Спорадите и Лимнос). Опции за допълнителни спирки.

Разстояние: близо 395 морски мили

Нещо повече:

Изходната точка е гр. Волос, разположен на почти равно разстояние от Атина и Солун.

След като се настаните на борда, вечерта ще можете да проверите на какво се дължи славата на волоските таверни „ципурадико“, в които емблематично меню е  ципуро с мезе от морски дарове.

Ако ви остане време, можете да разгледате и музея на маслините, или просто да се разходите сред волоската неокласическа архитектура.

На пристанището на Волос може да се види и пресъздадения кораб Арго, с който аргонавтите са тръгнали на своя поход.

На следващия ден напускате сгушения в планината Волоски залив, за да се отправите към екзотично красивия архипелаг Спорадите верига от няколко, колкото населени, толкова и криещи тайни острови. Запалените ветроходци знаят, че в този регион играта с вятъра е по-особена, заради близостта на островите един до друг. Можем да се притаим на завет из островите, или да се гоним с вятъра между тях.

Лимнос се превръща в предпочитана дестинация за любителите на вятъра и ветроходните спортове.

От Спорадите се отправяме към втората планирана спирка по маршрута – по-дивия и автентичен остров Лимнос,
(Агио Евстати) който в последно време се утвърждава като предпочитана дестинация от уинд и кайт сърфистите от цяла Европа. Освен с легендата за Язон и аргонавтите, островът е известен и с многобройните таверни. Ценителите на традиционните ястия ще могат да опитат местни сирена, рибни деликатеси, морски дарове и домашно узо.

След като Егейско море ни изпраща подобаващо със спирката на Лимнос, се отправяме към Мраморно море през един от най-тесните проливи в международното корабоплаване. Дарданелите формират част от континенталната граница между Европа и Азия и разделят азиатската от европейската част на Турция. Проливът е дълъг 61 км и широк между 1,2 и 6 км. Древната Троя е била разположена близо до западния край на Дарданелите, а азиатския им бряг свързваме с Троянската война.

От Мраморно море Океанис се отправя към Черно море и се прибира в Бургас

Протокът ни отвежда към най-малкото море на света – Мраморно море, което разделя Черно от Бяло (Егейско море). Сравнително малко е на площ – дължина 280 км., ширина 80 км., но е доста дълбоко – достига до 1355 м.

През Мраморно море преминават важни търговски пътища от Черно и Азовско море към Средиземно море и Световния океан.

За да стигнем до Черно море, плаваме през Босфора – един от най-трудните за преминаване проливи в света, тъй като има доста силно течение и много интензивен трафик на плавателни съдове. Ветроходните плавателни съдове нямат право да се движат на платна в Босфора, а придвижването към Черно море е срещу течението, затова средната скорост е около 2-3 възела.

През своенравното Черно море се прибираме към дома в Бургас, който е крайната точка на пътешествието.

Цена: 250 € на човек

Отстъпки за записване на повече от 2-ма души или за записване за повече от един етап.

Цената включва:

  • нощувки на борда на яхтата
  • капитан на борда

Цената не включва:

  • храна (ще се закупи споделено от екипажа на място преди отплаването)
  • пристанищни такси, гориво, вода и ток за яхтата (споделя се от екипажа на място)
  • пътните разходи до изходната точка и от финалната точка – обратно
  • застраховка

Свободни места: няма

Прочете историите от бордовия дневник на Океанис по време на трансатлантическата регата ARC Europe 2019 тук.

Прочетете повече за плаванията с яхта Океанис през лято 2019 (цък).