info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
Лимнос-Мирина-пристанище-слайдерживотни-делфиниЯхта-екипаж-залез

Район на плаване

Когато говорим за плаване в Северно Егейско море, имаме предвид основно трите големи острова – Тасос, Лимнос и Самотраки. Но освен тях маже да се плава покрай полуостров Атон с достигане до полуостров Ситония, както и акостиране и хвърляне на котва на континента източно и западно от град Кавала. Районът е в страни от популярните дестинации за яхтен туризъм в Гърция на големите чартърни компании. Това прави трафикът на яхти и скупчването им по марините и пристанищата по-слабо. Съответно цените за наемане на яхти са най-ниски в сравнение с останалите дестинации, които предлагаме.

Снимка: Катерина Хаджиева, 2020 г.

Остров Тасос

Най-близкият и достъпен гръцки остров в близост до България. Заради това и заради красотата си мнозина българи прекарват поне една почивка на най-северния гръцки остров. Обиколка на остров Тасос с яхта е АБВ-то на ветроходните плавания в Егейско море. Удобно място за приставане: Лименас, Лименария, Калирахи.

Вижте повече за класическото ни плаване Обиколка на о.Тасос за 3 дни.

Остров Самотраки

Характерен е с високата куполовидна планина Фенгари, която подобно на планината Атон се издига насред морето и се забелязва далеч преди да достигнете острова. Изключително красив и горист остров с богат растителен и животински свят, нещо нетипично за повечето острови в Гърция. От тук бог Посейдон е наблюдавал Троянската война. Забележителна е гледката по залез слънце към морето от селцето Самотраки (Хора), сгушено в подножието на планината. Удобно пристанище: Камариотица.

Остров Лимнос

Един от големите острови на Северно Егейско море. Познат най-вече на уинд и кайтсърфисти заради прекрасните ветрове и къмпинг условия. Преди това е бил житницата първо на венецианските, а после и на турските пирати. Тук се намира ковачницата на Хефест, пещерата на Филоктет, има амфитеатър. На хълма над главното пристанище и марина – Мирина – се издига венецианска крепост.

Полуостров Атон

Няма нужда от представяне. Изненадващо е колко добре се виждат повечето от манастирите на Атон, накацали в подножието на планината Атон. Гледани от морето, те са като своеобразни тераси. Единствена възможност за жените да се приближат и видят светите места от близо.

Полуостров Ситония

Познат на повечето българи, любители на къмпингите. Без да е застроен с хотели като съседа си – Катерини – този полуостров е също толкова горист, колкото и Атон. Много са местата, където да се пусне котва, да се изкъпете и хапнете риба.

Карта на района

Северно Егейско море - карта

Изходни точки за плаване в Северно Егейско море

Град Кавала: намира се на 12 м.м. (морски мили) или 2 часа плаване с яхта северозападно от остров Тасос. Основна база на яхтите, които ползваме за плавания в района.

Порто Кофу: намира се на южното крайбрежие на полуостров Ситония (средния ръкав на Халкидики). Малък, закътан и изключително живописен залив с яхтена марина. Яхтите на много българи домуват тук.

Разстояния

гр. Кавала – о. Тасос: 2ч.
гр. Кавала – о. Самотраки: 7ч.
гр. Кавала – о. Лимнос: 9ч.
гр. Кавала – п-в Атон: 7ч.
о. Тасос – о. Самотраки: 6 и 1/2ч.
о. Тасос – о. Лимнос: 9ч.
о. Самотраки – о. Лимнос: 7ч.
п-в Атон – п-в Ситония: 3ч.

Период на плаване

Изборът на дати е ваш. Яхтите се отдават за период от събота до събота. Настаняването на яхтата започва след 15.00 ч. в събота, а напускането – до 10.00 ч. следващата събота.

Имайте предвид:

В района духат сухи, поривисти, сезонни ветрове от север и североизток, особено силни през юли и август. Леко повяват сутрин, най-силни са следобед и към залез затихват. Появяват се изневиделица и често възпрепятстват плаването като го правят бавно, непредсказуемо и по-некомфортно. Преценете добре периода на плаване, ако не сте любител на адреналина.

Пясъчни дюни на Лимнос
Пясъчните дюни на остров Лимнос. Снимка: Вятър и Вода, 2016 г.

Цени 

Очаквайте предложенията ни за сезон 2021. 

Цените са ориентировъчни (усреднени). Точната цена ще ви дадем след като направим справка за наличността на най-подходящата за вашите нужди яхта. Пример: яхта с 3 каюти за даден сезон може да варира в цената в зависимост от годината на производство и дължината (пространството) си.

Цените са за яхта. Разходът се дели между хората, които плават на яхтата.

Яхта с 3 каюти побира 6 души + шкипер. Яхта с 4 каюти побира 8 души + шкипер.

Шкиперът спи в кокпита или каюткомпанията.

Предложението включва:

 • наем на яхтата за посочения период
 • екипаж: капитан (шкипер)
 • пристанищни такси, гориво, ток и вода за яхтата
 • динги (надуваема лодка) с извънбордов двигател
 • настаняване в двойни каюти
 • чаршафи, одеяла и кърпи
 • ветроходно обучение (при желание)
 • финално почистване

Предложението не включва:

 • транспорт до началното пристанище
 • платен паркинг на пристанището
 • храна и напитки
 • посещение на туристически обекти и други разходи на сушата
 • медицински застраховки

Не познавате хора, с които да плавате?

Ако ви се плава по тази дестинация, но не можете да намерите достатъчно познати и приятели, с които да формирате екипаж за яхта само за вас, не се безпокойте! Отворете ТУК, за да видите нашето предложение за дати и цени на човек. Ние ще съберем екипаж от хора, които също като вас искат да плават и търсят съмишленици.

Вижте Общите условия за плаване с Вятър и Вода.

Очакваме ви на борда!