info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
Северно Йонийско мореСеверно Йонийско мореСеверно Йонийско мореЮжно Йонийско море - екипажПредметиЮжно Йонийско море - Закинтос - Залива на корабокрушенцитеЮжно Йонийско море - Кефалония - Агия ЕфимияЮжно Йонийско море - яхта

Район на плаване

Плаванията в Йонийско море разделяме на плаване в Северно Йонийско море и плаване в Южно Йонийско море. За условен разделител приемаме град Лефкада, който се явява и изходна точка. Когато плаваме на север, традиционно достигаме до островите Пакси, Антипакси и Корфу, като правим и спирки по западния континентален бряг на Гърция. Когато се отправим на юг, то е за да разгледаме големите острови Кефалония, Итака, Закинтос, Лефкада, както и по-малките –  Меганиси, Каламос, Атоко.

И двата района са изключително популярни за яхтен туризъм и има защо. Тук боговете като да са изтървали кошницата с красотите и те са се разпилели в чудна комбинация от море, суша, релеф, растителен и животински свят. Към това прибавете и забележителната черта на гърците да синхронизират човешката си дейност с природата и като резултат ще получите още по-неповторима симбиоза, която всеки задължително трябва да види и преживее, ако иска да усети гръцката самобитност и да плава сред уникални природни феномени.

Остров Кефалония, залив Като Лагади. Снимка: Вятър и Вода, 2020 г.

Северно Йонийско море

Остров Антипаксос

Най-малкият от трите основни острова в района. Трите залива в северната му част са известни с изумрудено сините си води и плажове от бели камъчета и пясък. Те привличат туристи, които идват тук специално на плаж с малки корабчета и яхти от съседния остров – Паксос . На острова няма населени места, голямо пристанище или марина. Обезателно се спира на котва за плаж, гмуркане, разходка с динги или диво нощуване при благопрятни ветрове.

Остров Паксос

По-големият брат на Антипаксос. В миналото често е бил база на пирати, тъй като предлага няколко много закътани заливчета, скрити за окото откъм морето. Днес край тях са разположени единствените по-големи населени места с малки пристанища към тях – Лака, Монгониси и Геос. Геос е особено живописно крайбрежно градче с таверни и магазинчета, подредени по протежение на извиващия се пролив между главния остров и малко островче, стърчащо в залива. Обиколката на острова включва разглеждане на Сините пещери и двата пясъчни плажа в югозападната му част.

Залезът от о. Корфу

Остров Корфу

Най-големият остров от групата на севернойонийските острови. От векове е имал стратегическо значение с кръстопътното си положение и благоприятен климат. Затова тук може да се наслаждавате както на диви и спокойни заливчета, така и на по-големи градове – пристанища, през които се осъществява връзката му с континента. Забележително място е градчето Палеокастрица с трите си толкова различни залива, а полуостровчетата между тях са разположени под формата на детелина. Над тях, на върха, е кацнал едноименният манастир с зашеметяваща гледка към Йонийско море. Изключително уютно и удобно за спирка е селцето Касиопи, което предлага пристан на северния край на острова, само на 3 морски мили от албанското крайбрежие. Любителите на историческите забележителности не трябва да пропускат основния град Керкира, с останките от венециански крепости и други паметници.

Южно Йонийско море

Остров Закинтос

Най-южният остров ог групата на Йонийските острви и един от най-популярните като туристическа дестинация. Забележително място е Заливът на корабокрешенците. През 80-те години тук корабокрушира кораб на контрабандисти на цигари. С времето останките на кораба привличат наноси и се формира песъчлив плаж. Над плажа се издигат изключително високи бели скали, които правят плажа достъпен само откъм морето. Друго забележително място, което посещаваме са Сините пещери, формиращи скални арки по южното скалисто крайбрежие. Удобно място за гмуркане и наблюдение на морски звезди, скачане от скали, плуване в скални процепи. Акустира се в малкото селце Агиос Николаос в непосредствена близост до пещерите.

Остров Итака

Островът на Одисей. Столицата му Вати е сгушена в дълбок залив с остров по средата и безспорно е една от най-красивите и зебележителни яхтени спирки по Йонийското крайбрежие. Островът предлага множество екзотични, тихи заливчета за спирка или диво нощуване на котва главно по източното си крайбрежие.

Остров Кефалония

Най-големият и населен остров в района. В северната му част се намира малкото населено място Асос, което е с приказна красота. Издаден висок полуостров в морето формира два залива между които се намира селото. На върха на полуострова е разположена стара венецианска крепост, отворена за посетители. До крепостта се стига по виещ калдаръмен път или пътечка. На запад се разкрива панорама към тъмносиньото и вълнисто Йонийско море, а на изток към палавата игра на крайбрежните форми. Други места за нощувка, различни от по-големите населени места и пристанища, са Агиа Ефимия, Фискардо, Сами.

Остров Меганиси

Кръстопътен остов. Намира се само на 10 морски мили от изходната точка за плаванията в това море – град Лефкада. Ако нямате търпение ветроходното ви приключение да започне, в „рошавото“ северно крайбрежие може да намерите идеално, тихо и скътано място за диво приставане на котва. Съответно в края на плаването ви в Южно Йонийско море може да направите последната си нощувка тук, вместо да спите още веднъж в Лефкада. В южната продълговата част на острова се намира голямата пещера Папа Нколис. Представлява куполовинда пещера, чийто край продължава навътре и настрани и завършва с песъчлива ивица. Удобна е за плуване или влизане с динги. Мястото е идеално и за гмуркане, тъй като дъното е скалисто и каньоновидно.

Карта на района

Йонийско море - карта

Изходни точки за плаване в Йонийско море

Град Лефкада: Намира се на западното, йониско крайбрежие на Гърция, на остров Лефкада. Разстоянието от София е 700 км или 8 и 1/2 ч. спокойно каране. На 20 км от града се намира и международно летище.

Период на плаване

Изборът на дати е ваш. Имайте предвид, че яхтите се отдават за период от събота до събота. Настаняването на яхтата започва след 15.00 ч. в събота, а напускането – до 9.00 на следващата събота.

Имайте предвид

Условията за плаване през целия сезон са отлични, затова и яхтеният туризъм тук е толкова разпространен. „Силният“ период – юли, август и дори септември е изключително натоварен. Ежедневните плавания обикновено се правят до към 16:00, след което се ориентираме към приставане в предварително набелязаното пристанище, за да си гарантираме място в марината и достъп до кея, тока и водата.

Йонийското „синьо“. Снимка: Вятър и Вода, 2020 г.

Цени

Цените са ориентировъчни (усреднени). Точната цена ще ви дадем след като направим справка за наличността на най-подходящата за вашите нужди яхта. Пример: яхта с 3 каюти за даден сезон може да варира в цената в зависимост от годината на производство и дължината (пространството) си.

Цените са за яхта. Разходът се дели между хората, които плават на яхтата.

Яхта с 3 каюти побира 6 души + шкипер. Яхта с 4 каюти побира 8 души + шкипер. Шкиперът спи в кокпита или каюткомпанията.

Предложението включва:

 • наем на яхтата за посочения период
 • екипаж: капитан (шкипер)
 • пристанищни такси, гориво, ток и вода за яхтата
 • динги (надуваема лодка) с извънбордов двигател
 • настаняване в двойни каюти
 • чаршафи, одеяла и кърпи
 • ветроходно обучение (при желание)
 • финално почистване

Предложението не включва:

 • транспорт до началното пристанище
 • храна и напитки
 • посещение на туристически обекти и други разходи на сушата
 • медицински застраховки

Не познавате хора, с които да плавате?

Ако ви се плава по тази дестинация, но не можете да намерите достатъчно познати и приятели, с които да формирате екипаж за яхта само за вас, не се безпокойте! Вижте нашите предложения за плаване в Южно Йонийско море и Северно Йонийско море, дати и цени на човек. Ние ще съберем екипаж от хора, които също като вас искат да плават и търсят съмишленици.

Вижте Общите условия за плаване с Вятър и Вода.

Очакваме ви на борда!