info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
24
юни
2020

Плаването в Гърция никога не е било по-приятно и разтоварващо!

Posted By :
Comments : 0
Пристанището на Лименас пустее в края на юни

Десет дни след възстановяване на нормалното преминаване на българо-гръцката граница това е изводът, който се налага от всички дръзнали да се качат на яхта в Гърция още в първите възможни за пътуване дни. „Ситуацията“ така пренареди обстоятелствата, че направи нас българите превилигировани да се възползваме от един деликатен момент по най-щастливия начин.   

Каква е причината? Гърците са готови да посрещат яхтсмени и туристи. Чартърните компании за отдаване на яхти под наем работят, таверните и механите са отворени, цените са привлекателно намалени, възможностите за отстъпки и промоции – гъвкави.

В същото време броят на туристите по улиците на пристанищните градчета е шокиращо малък, няма ги колите, няма ги пълните плажове и фериботи, няма я  глъчката по пешеходните улици вечер, по които иначе трудно се разминаваш от хора.

Любимата игра shark-bait на Парадайз бийч – о. Тасос

Това, на което шкиперите ни не могат да се нарадват, е редуцираният брой яхти в морето и най-вече в марините и пристанищата. Много от яхтите стоят по yachtyard-овете, защото не може да им се гарантира заетост и да се оправдае пускнето им на вода. Липсват яхтсмените от Великобритания, Германия, Италия пък дори и от Сърбия, които иначе съставляват огромен процент от колегите ни на вода в Гърция. Ако има яхти, те са основно с българки екипажи.

В тези лишени от масов поток туристи дни е нереално усещането да влезнеш  с яхтата в 20:00 ч вечерта  в марината и да установиш, че си единствена яхта на понтона. Това ти дава възможност да прекараш цялата светла част на деня под ветрила или в някой залив за плуване и гмуркане, без онази припряност и притеснение в стомаха, че трябва да пристанеш в точката за нощуване по-рано, за да хванеш евентуално последното свободно място. Да се разминеш с яхта е толкова рядко, колкото и когато си в открито море.

По плажовете не само няма плажуващи, няма нито един човек! Целият плаж е за вас! А в същото време водата е по-чиста от всякога и вече е топла.

Българският екипаж от Mile Building – учебно плаване на входа на Дарданелите

Ресторантьорите гледат с жални очи всеки преминаващ турист, но за разлика от други години нямат „агресивен“ подход в привличането ви към техните маси, а оставят избора на вас. Проверените и познати  заведения се пълнят все така бързо, както и преди и разчитат на постоянните си клиенти. Срещата ви със старите познайници- собственици на чартърни лодки и таверни е като да се виждате оцелели след война.

Промените спрямо новата реалност не се набиват на очи и човек за минути забравя за „обстановка“ – та, което напълно отговаря на нуждата да си починем от стреса и „облъчването“. Сеща се за тях, когато сервитьорът моли компанията ви от 8-10 души да седне поне на две маси,  раздалечени на метър една от друга, за да се спазва дистанция.

Курс Day Skipper към RYA около о.Тасос с български курсисти

Припомняте си за вируса и когато ви задължават от чартърната компания да попълните декларация, че не сте заразни и нямате контакти със заразни хора. Ежедневно екипажът ви трябва да си мери температурата и нивото на кислород в организма, като записвате данните и ги предоставяте при поискване от местните контролни власти.

Равносметката от  задграничната ни дейност 10 дни след отваряне на границата с Гърция е: повече от 20 наши сънародници вече изкараха основно и напреднало обучение на ветроходна яхта около Тасос и Дарданелите и десетина души, които плаваха за удоволствие.

Три жизнени 70-годишни дами станаха част от първия ни екипаж за сезона

Мнозина са  хората, които вярват, че обучението по ветроходство или плаването на яхта в тези времена носи повече от всякога онази необходима хармония и психическа уравновесеност, която преборва всякакви физически травми и нарушения, която осмисля съществуването ти.

Ако и вие сте от тях, разгледайте скорошните ни предложения и се възползвайте от сезон в Гърция на яхта, който е различен от всичко било до момента по един деликатно-прекрасен начин.

За автора

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.