info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
Навайо (заливът на контрабандистите) е достъпен само по море плаж на о. Закинтос. През 1983 г. корабът „Панайотис”, превозващ контрабандно цигари от Турция за Италия претърпява корабокрушение в морето и е изоставен от екипажа.

Параметри

Дати: 22 – 30 август 2019

Маршрут: гр. Катания (Сицилия) – о. Закинтос – гр. Коринт (п-ов Пелопонес) – о. Егина – Каристо (о.Евия) –  о.Скирос – гр. Скопелос (о. Скопелос, Гърция). Маршрутът е еднопосочен.

Плаването протича из Йонийско и Егейско море, Коринтския залив (покрай гр. Патра и под моста Рио-Антирио), по Коринтския канал, към Сароническия залив и Спорадите. Този маршрут е най-дългият като дистанция в сравнение с всички останали, които предлагаме до момента за това лято из Средиземно море – 570 м.м.

Това го прави особено подходящ за тези от вас, които предпочитат по-дълги морски преходи, престой на яхта без спиране и повечко плаване на платна. В същото време съчетава и живописна обиколка из гръцката античност (островите Егина, Евия, Скирос и Скопелос).

Според времето, шкиперската преценка и вашите желания са възможни различни допълнителни спирки и опции. Маршрутът и времетраенето позволяват варианти за по-дълъг престой на планираните точки за спиране или прибавяне на нови и повече спирки за сметка на времето, прекарано на тях.

Плаване гр. Катания (Италия) о. Закинтос, гр. Коринт – о. Егина – гр. Каристо (о.Евия) – о.Скирос – гр. Скопелос (о. Скопелос, Гърция)

Програма: 9 дни (от които 7 дни – плаване)

22 август: среща в гр. Катания (Италия). Време за запознаване с капитана, останалия екипаж, яхтата. Закупуване на храна и подготовка за плаването.

23 август: отплаване

29 август: приставане в гр. Скопелос (о. Скопелос, Гърция)

30 август: напускане на яхтата

Планирани нощувки на пристанища: 2 бр. (изходна и крайна точка) + 5 бр. (междинни спирки по маршрута). Опции за допълнителни спирки.

Разстояние: около 570 морски мили

Нещо повече:

Отправна точка на плаването е град Катания (о. Сицилия), който освен с вулкана Етна е известен и като най-зеления град на острова. Пътешествието може да бъде съчетано с обиколката около Сицилия седмица по-рано.

Плаването преминава от италиански към гръцки териториални води, на изток през Йонийско море към о. Закинтос. Това е третият по големина от Йонийските острови и една от най-популярните туристически дестинации в Гърция. Запазена марка на Закинтос са костенурките Карета, на които е посветен дори музей.

Коринтския канал

Следващата спирка е в гр. Коринт, полуостров Пелопонес, който е заобилколен от Коринтския и Сароническия залив. Легендите гласят, че Коринт е основан около 6000 г. пр.Хр. от Користос, потомък на Хелиос, бога на Слънцето. Други легенди пък го свързват с дъщерята на Океан, бога на моретата. Забележителности на сушата са археологическата част на града – Древен Коринт, Акрокоринт (акрополиса), храма на Аполон и катедралата на апостол Павел.

От там плаването продължава през Коринтския канал, който съединява Йонийско с Егейско море. Проектиран е от унгарски архитекти, участвали в строежа на Панамския канал.

От там настройваме платната към о. Егина, най-големият остров в Сароническия залив, който според романтиците има формата на сърце. Древните гърци вярвали, че това е островът на нимфата Егина, похитена и пренесена там от Зевс.

Намира се на 16 мили (27 км от Атина) и ще ви посрещне с изобилие от митология, природни и архитектурни забележителности.

От град Скопелес лесно можете да стигнете до Солун или Волос с ферибот.

От Егина се насочваме към гр. Каристос, о. Евия. Това е едно от най-големите риболовни средища в Гърция още от древността. Тук ще намерите изобилие от редки морски дарове на добри цени. Посетете и старото венецианско укрепление до пристанището, построено през 13 век.

Отплаваме към най-южния остров от Спорадите – Скирос. Той също е белязан от древногръцката митология. Според легендите, в двореца на цар Ликомед, който и днес се издига над столицата на острова, се укривал Ахил, за да не се включи в Троянската война. Природата е дива, изпъстрена със скалисти брегове и насечена брегова линия. Неслучайно някои наричан Скирос „гърцката Шотландия“. Южната част на острова е гола и камениста, докато серевната е живописна и гористата. Там е и най-високата точка на Скирос – връх Олимп (903 м).

Пътешествието ни завършва в гр. Скопелос, който е основан от сина на Дионис (бога на виното) и принцеса Ариадна от Крит.

Цена: 650 € на човек

До 18 август: 1118 евро за двама (или по 62 евро на човек на ден)

Отстъпки за записване на повече от 2-ма души или за записване за повече от един етап. Подходящо да се комбинира с предишното плаване около Сицилия (повече информация тук).

Цената включва:

  • нощувки на борда на яхтата
  • капитан на борда

Цената не включва:

  • храна (ще се закупи споделено от екипажа на място преди отплаването)
  • пристанищни такси, гориво, вода и ток за яхтата (споделя се от екипажа на място)
  • пътните разходи до изходната точка и от финалната точка – обратно
  • застраховка

Свободни места: няма

Повече за плаванията с яхта Океанис през лято 2019, може да прочетете тук: 
http://vetrohodstvo.com/plavane-portugal-burgas/