info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
Циклади - екипаж - яхтаЦиклади-градЦиклади - пристанищеЦиклади - яхтиЦиклади-яхта-екипажЦиклади - градЦиклади-яхти

Район на плаване

Плаваме из Цикладите – една от най големите островни групи в Гърция. Намират се в Егейско море. Островите наброяват повече от 200, като варират много по размер, релеф, градска атмосфера. Определящо за избора на маршрут е желанието ви да посетите и разгледате конкретни острови, дистанциите между тях, отдалечеността им от изходната марина, както и особеностите на времето за конкретния период на плаване.

Опитът ни показва, че една съществена и красива част от цикладските острови могат да бъдат посетени с едноседмично кръгово плаване с тръгване и връщане в Атина. Предлагаме на вниманието ви 3 различни маршрута в региона, които предлагат балансирано съчетание от времетраене, дистанции между крайни точки, посещение на забележителности, букет от носещи различна атмосфера крайбрежни гръцки градчета и селца. Изходна и крайна точка и  за двата маршрут е Атина, което носи допълнителен плюс за онези, които не са посещавали античния град.

Цикладите от високо.
Маршрут 1.

Атина – о.Кеа – о.Серифос – о.Сифнос – о.Китнос – Атина

Посоката е на юг – югоизток от Атина.

Забележителности, които покрива това плаване: Храмът на Посейдон, плажът Колона с пясъчната ивица, стария град Китнос, Стария град Серифос с типичната цикладска архитектура на белокаменните къщи, дълбоките като фиорди заливи на о. Сифнос.

Град Порос на едноименния остров е задължителна спирка от плаването ни. Снимка: Вятър и Вода, 2018 г.
Маршрут 2.

Aтина – о. Егина – гр. Ермиони – о. Спецес – гр. Навплио – о. Хидра – о. Порос – Атина

Посоката е юг – югозапад от Атина.

Забележително е, че само на няколко десетки мили от мегаполиса Атина има толкова непозната красота. Маршрут, който не бяга навътре в морето, а следва чудатите извивки на континента и криволичи между „протягащите се“ полуострови и разпръснати острови. И всеки е различен, и всеки със своите забележителности.

Маршрут 3.

Атина – о. Кеа – о. Сирос – о. Миконос – о. Китнос – Атина

Посоката е на изток-югоизток от Атина

Тук самите острови Сирос и Миконос са забележителни. Сирос  най-населения остров от цялата група и в същото време не е туристически. Интересно е, че половината от населението са католици и е забележителна смесицата от стилове в архитектурата. Миконос пък е туристически рай в региона. Популярни емблеми на острова са редицата от вятърни мелници и пеликаните.

Отворени сме да обсъдим с вас и да ви предложим всякакви други маршрути и дестинации в района. В това число: по-дълготрайни плавания от седмица, еднопосочни маршрути с различна изходна и крайна точка.

Карта на района

Циклади - карта

Изходни точки за плаване из Цикладите

Атина, Марина Алимо: марината се намира в самия град. Магистралата, по която влизате в града от посока България, прави само един завой и ви откарва право на входа на марината. Разстоянието до летището се взима за 40 минути с кола. Покрай марината минава трамвай, които води право към централния площад Синтагма, откъдето пеша се стига до Акропола или с автобус до летището. Марината разполага с безплатен паркинг. В близост до входа на марината има ресторант и супермаркет.

Период на плаване

Изборът на дати е ваш. Имайте предвид, че яхтите се отдават за период от събота до събота. Настаняването на яхтата започва след 15.00 ч. в събота, а напускането – до 10.00 на следващата събота.

Снимка: Вятър и Вода, 2016

Имайте предвид

В района духат сухи, поривисти, сезонни ветрове от север и североизток, особено силни през юли и август. Леко повяват сутрин, най-силни са следобед и към залез затихват. Появяват се изневиделица и често възпрепятстват плаването като го правят бавно, непредсказуемо и по-некомфортно. Преценете добре периода на плаване, ако не сте любител на адреналина.

Цени


Цените са ориентировъчни (усреднени). Точната цена ще ви дадем след като направим справка за наличността на най-подходящата за вашите нужди яхта. Пример: яхта с 3 каюти за даден сезон може да варира в цената в зависимост от годината на производство и дължината (пространството) си.

Цените са за яхта. Разходът се дели измежду хората, които плават на яхтата.

Яхта с 3 каюти побира 6 души + шкипер. Яхта с 4 каюти побира 8 души + шкипер.

Шкиперът спи в кокпита или каюткомпанията.

Предложението включва:

 • наем на яхтата за посочения период
 • екипаж: капитан (шкипер)
 • пристанищни такси, гориво, ток и вода за яхтата
 • динги (надуваема лодка) с извънбордов двигател
 • настаняване в двойни каюти
 • чаршафи, одеяла и кърпи
 • ветроходно обучение (при желание)
 • финално почистване

Предложението не включва:

 • транспорт до началното пристанище
 • платен паркинг на пристанището
 • храна и напитки
 • посещение на туристически обекти и други разходи на сушата
 • медицински застраховки

Не познавате хора, с които да плавате?

Ако ви се плава по тази дестинация, но не можете да намерите достатъчно познати и приятели, с които да формирате екипаж за яхта само за вас, не се безпокойте!

Вижте предложенията ни за плаване със сборен екипаж из Цикладите и Саронически и Арголически залив, дати и цени на човек. Ние ще съберем екипаж от хора, които също като вас искат да плават и търсят съмишленици.

Вижте Общите условия за плаване с Вятър и Вода.

Очакваме ви на борда!