info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
Яхта на Вятър и Вода пред Златния рог, Истанбул. Снимка: Вятър и Вода, 2015 г.

Описание на плаването Кавала – Истанбул / Истанбул – Кавала

Изключителна възможност в рамките на седмица да посетите по вода емблематични топоси, свързани с историята и морското плаване на Турция и Европа: протоците Босфор и Дарданелите, космополитния Истанбул, античната Троя, пъстрия Чанаккале, монументалния Галиполи, Мраморните и Принцовите острови. Двете плавания са еднопосочни – от Кавала (Гърция) до Истанбул (Турция) или от Истанбул (Турция) до Кавала (Гърция). Този маршрут може да възбуди трепета у всяко момче, което иска да стане поне капитан, да напусне Черно море и да навлезе в голямото и приключенско Средиземно море.

Плаването е уникално с впускането в един от районите с най-интензивен морски трафик. Ще се разминавате както с огромни морски съдове, каквито не сте си представяли, че съществуват, така и с военни подводници и саморъчно изработени салове на авантюристи. Гледки на корабокруширали кораби в сблъсък един с друг или ударили се кораби в къщите по брега, след загуба на управление, не са рядкост. Ще може да се снимате на фона на Света София, държейки се за форщага или мачтата на яхтата, подобно на много мореплаватели, завоеватели и пътешественици преди това. Ще видите дървения кон от филма „Троя“.

Плаването покрива дистанция по-голяма от средната за седмично плаване и това го прави подходящо за хора, които нямат проблем да прекарват на яхта по-дълго време. Ако търсите екзотични плажове, изумрудени води, плуване и гмуркане, по-добре разгледайте предложенията ни за плаване из Гърция. Това плаване е за тези, които искат да се докоснат до Ориента, да преминат един традиционен маршрут за всеки яхтсмен, да осъществят едно по-различно пътешествие.

Маршрут и програма

Кавала – Истанбул

Дати: Свържете се с нас за повече информация. 

Ден 1. Среща в 17:00 ч. в Кавала – запознаване с шкипера, настаняване на борда на яхтата, инструктаж, вечеря и нощувка в Кавала.

Ден 2. Плаване Кавала – о. Самотраки, нощувка в Самотраки – 50 мм

Ден 3. Отплаване рано сутринта от о. Самотраки към Чанаккале, пристигане към обяд. Възможност за посещение на древния град Троя. – 70 мм

Ден 4. Плаване Чанаккале – о. Мармара (Мраморно море)- 50 мм

Ден 5. Плаване о. Мармара – Силиврия – 35 мм

Ден 6. Плаване Силиврия – Принцовите острови (о. Прингипос, о. Антигони, о. Халки) – 35 мм

Ден 7. Плаване от о. Халки (Принцови острови)
през Босфора към Черно море. Нощувка: Пойразкьой

Ден 8. Плаване Пойразкьой – Малоазийската част на Истанбул (Каламис марина). Планирано пристигане по обяд.

Истанбул – Кавала

Дати: Свържете се с нас за повече информация.

Ден 1. Среща в 16:00 на Каламис марина (Малоазийската част на Истанбул). Запознаване с капитана и яхтата. Настаняване и инструктаж. Вечеря в стария град Султан Ахмед със забележителна гледка към Босфора. Нощувка на марината.

Ден 2. Плаване през протока Босфор до Черно море. Кратка спирка в селцето Пойразкьой за кафе и гледка към третия мост над Босфора и Черно море. Връщане обратно през Босфора и насочване към втория по големина от Принцовите острови – о.Халки (Хейбелиада). Нощувка на острова, който официално е квартал на Истанбул. Дистанция 40 м.м.

Ден 3.  Плаване 40 м.м. покрай южните брегове на Истанбул в посока северно Мраморно море. Акостиране в град Силиври преди да се стъмни. Вечеря в града. Нощувка на лодката в пристанището.

Ден 4. Ранно отплаване към Мраморните острови. Приставане в гр. Мармара. Разглеждане на града. Дистанция 45 м.м.

Ден 5. Ранно отплаване през последната (източна) част от Мраморно море. Навлизане в протока Дарданели. Спирка на пристанище Чанаккале на Малоазийския бряг. Дистанция 60 м.м. Нощувка на яхтата в марината.

Ден 6. Опции: разглеждане и пазар в Чанаккале или посещение и разглеждане на древния град Троя. Веднага след преминаване на паспортния и митнически контрол – отплаване. Оставане на котва 10 м.м. на юг от Чанаккале, близо до  турския мемориал на мъчениците от Първата световна война. Нощувка на котва.

Ден 7. Ранно отплаване. Минаване покрай о.Гьокчеада и напускане на турски териториални води. Плаване и по тъмната част на денонощието до о.Тасос. Нощувка в марина Лименас. Дистанция 85 м.м. Опция с нощувка на о. Лимнос (вместо о.Тасос).

Ден 8. Сутрешна разходка из Лименас. Отплаване към Кавала. Приставане в града по обяд.

Турция - Чанаккале
Дървения кон, подарен на жителите на град Чанаккале от екипа на филма „Троя“. Снимка: Вятър и Вода, 2015 г.

Шкипер

Капитан е нашият партньор в Гърция – Статис Софицис – един изключителен моряк и чудесна компания за всяко плаване. Потомък е на гръцки преселници от Европейската част на Турция. Има много познания и сантименти към района. Голям приятел на България и българите.

Цена

⚓️ Кавала – Истанбул
Свържете се с нас за повече информация.

⚓️ Истанбул – Кавала
Свържете се с нас за повече информация.  

Предложението включва:

  • наем на яхтата за посочения период
  • шкипер на борда
  • настаняване в двойни каюти
  • митническа такса
  • гориво за яхтата, такси, вода, ток по пристанищата
  • храна

Предложението не включва:

  • транспорт до началната и от крайната точка на пътестветието
  • транспорт до Троя и такса за комплекса
  • застраховка

Вижте и Общите условия на Вятър и Вода (цък).

Свържете се с нас, ако имате някакви въпроси или искате да се запишете: моб. 0897 03 23 27, info@vetrohodstvo.com.