info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
Кавала - марина - пристанище - яхти
Град Кавала е изходна точка за обиколката на остров Тасос. Снимка: Вятър и Вода, 2020 г.

Плаването около остров Тасос е АБВ-то на ветроходните плавания в Егейско море. Заради неговата близост, достъпност и красота, мнозина българи прекарват поне една почивка на най-северния гръцки остров.
Това плаване с яхта не предполага голям отпуск, сложна организация и дълъг път до там и обратно. В непосредствена близост до България имате възможност да плавате с яхта на платна, да изследвате непознати за вас кътчета откъм море, да отпочинете напълно в рамките на един дълъг уикенд и да се приберете в къщи с усещането, че сте преживели двойно и тройно повече.

Съдържание на плаването около остров Тасос

Плаване с яхта около остров Тасос за 3 дни е изключително подходящо за тези, които за пръв път се качват на яхта, за проверка дали това е вашият начин за почивка, и за да се влюбите лудо в нея. Еднакво подходящо е и за тези с по-богат опит, които нямат възможност за по-дълъг отпуск, а им се плава та две не виждат.

Тези, които са заинтригувани от ветроходството ще могат да научат повече за управлението на яхта под платна, ще са предизвикани да хванат щурвала и да настройват ветрилата. Една наистина лежерна програма, със спокойно плаване, в която ще имате възможност да правите по много от всичко.

Плаването покрай бреговата ивица, ще ви даде възможност да изследвате острова в цялото му разнообразие и прелест, като проучите крайбрежните природни форми дори на югоизточната част, което от сушата е невъзможно. Ще спираме на китни заливчета за почивка и плажове с прозрачна вода за гмуркане, ще разглеждаме малки и по-големи градчета като Тасос (Лименас) и Лименария, забележителности като амфитеатри и гостоприемни таверни, предлагащи вкусни, морски специалитети.

Тасос - яхта - море
Акостиране на котва на остров Тасос. Снимка: Вятър и Вода, 2019 г.

Програма

За годините, в които правим това плаване, сме установили, че идеалната продължителност е 3 дни с начална и крайна точка – Кавала. Времето е напълно достатъчно за пълна обиколка на остров Тасос.

Четвъртък: Пристигане в Кавала привечер и настаняване, запознаване с лодката, правилата и програмата

Петък: Отплаване към о.Тасос. Първи уроци по управление на яхта. Плаване далеч от сушата. Спирка за плуване на малък плаж. Приставане в Лименария и нощувка на яхтата.

Събота: Плаване покрай южната, слабо населена част на острова, наблюдение на красивия и разчленен бряг и скални пещери. Спирки за плаж. Възможност за нощувка на котва в красивия залив Алики или в пристанището на Лименас, където разглеждаме Амфитеатъра и вечеряме в таверна.

Неделя: Сутрешно плуване в уютен залив. Плаване обратно към Кавала и приставане в следобедните часове. Три дни, в които всяка минута ще е с дъх на сол, водни пръски, плясък на ветрила, много слънце и усмивки.

Дати и цени

забавление
Теглене с въже зад яхтата е желано удоволствие и забавление. Снимка: Вятър и Вода, 2019 г.

Предложението включва:

 • наем на яхтата за посочения период
 • шкипер на борда
 • настаняване в двойни каюти
 • ветроходно обучение на български език
 • провизии и напитки за приготвяне на храна на борда (закуски и обеди)
 • медикаменти против морска болест
 • гориво за яхтата (когато вятърът не е на наша страна си, помагаме с двигател)
 • пристанищни такси
 • зареждане с вода и ток по пристанищата

Предложението не включва:

 • транспорт до началното пристанище
 • платен паркинг на пристанището
 • храна и напитки на брега
 • посещение на туристически обекти и други разходи на сушата
 • медицински застраховки

Имате сформиран екипаж?

Ако сте приятелска компания и искате да ангажирате яхта само за вас, обадете ни се. Изберете предпочитани от вас дати и продължителност на плаването. Ние ще осигурим подходяща яхта и капитан и с удоволствие ще сбъднем вашето желание.

Вижте Общите условия за плаване с Вятър и Вода.

Очакваме ви на борда!