info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
03
авг.
2021

На регата с Вятър и вода

Comments : 0
С нас ти караш – Френдшип регата 2021: Чо на щурвала, Дидо на браса, Влади на шкота, Влади на мачтата, Баша, какво правиш там?!!

След години предлагане и участие в редица състезания ще опитаме да разкажем малко по-подробно какво представлява това предложение, с какво е ценно и с какво различно от другите варианти на ветроходстване и състезаване.

Защо регата

Ако сте състезател по душа, този въпрос въобще не стои. Което обаче далеч не означава, че не може да откриете и нещо ново за вас в следващите редове.
Много хора обаче не обичат да се състезават… или поне така казват.

Регата за не-състезатели

Регата със СК Вятър и вода
На Егейска регата през 2018

Дори да нямаш никакви спортни амбиции, дори да си „антисъстезател“, ето някои неща над които можеш да се замислиш:

 • „Сама лодка винаги е бърза“. Имай предвид, че бързината не е единствено самоцелна. Погледни на нещата така: ако можеш да направиш лодката бърза, разбираш как ѝ влияят вятъра и вълните, можеш да я контролираш.
 • Когато „застанеш“ на старта ще се принудиш да усвоиш умения като забавяне, спиране, ускоряване, владеене на лодката при различни скорости. Когато ти се наложи да пристанеш някъде на ветрила заради развален двигател или навито въже на винта, тези умения ще ти се отплатят.
 • Когато в гонката вятърът отслабне, ще откриеш, че и при много слаб вятър ветрилата могат да са изненадващо ефективни. Утре, когато излезеш в морето за спокойно, медитативно плаване, ще изпиташ нова наслада и ще отложиш нуждата да запалиш двигателя.
 • Силният вятър, при който до вчера си свалял ветрилата или те е принуждавал да останеш в пристанището, вече няма да е непознато чудовище. Защото в регата ще ти се случи да караш и в силно време. Рифоването няма да е само дума от речника ти. Умението да държиш под контрол нещата ще има нови граници.
 • Регатата е купон, феерия, тържество. Тук ще откриеш хора, които споделят твоето удоволствие; ще се запознаеш с такива, от които да се учиш. Ветроходството ще е споделен празник; може би ще те запознае с приятелите, с които да ветроходстваш заради ветроходстването.

„Плаването за удоволствие“ е различната ситуация, в която да пиеш коктейл, да се любуваш на залеза, да четеш приятна книга или да общуваш с приятели. Регатата е онази ситуация, която разширява границите на твоите умения, знания и опит. Неумолимо. А удоволствието, което може да донесе е просто от друг порядък.

„Плаването за удоволствие“ е чудесният инструмент да откриеш нови, прекрасни места. И, ако имаш съответната нагласа – да научиш нещо ново за себе си. Състезнието е незаменимият инструмент безкомпромисно да разшириш границите на себепознанието. А в регата, често попадаш на онези нови, прекрасни места, така жадувани в плаването за удоволствие.

Регата със СК Вятър и вода
Преди регатата през 2016 – изясняваме някои неща

Защо да избереш „Вятър и вода“ или какво ни отличава

 1. Клуба
  СК „Вятър и вода“ е рожба на хора, които късно срещнахме ветроходството. Посветихме се на това да накараме и ти да повярваш, че има място за теб под ветрилата и щурвалът не е запазен инструмент на деца, отраснали на борда. В България има много добри ветроходци и клубове, които тренират, надяваме се, бъдещи световни и олимпийски шампиони – сваляме ви шапка, колеги. Но ние създадохме този клуб за теб, драги читателю, и посвещаваме времето и усилията си да отиваме все по-напред в тази посока и заедно. Всяка година предлагаме по-предизвикателни възможности, като ползваме опита и уменията на някои от най-добрите.
 2. Целите
  На регата с „Вятър и вода“ класирането не е първа цел. Гледаме на състезанието съвсем сериозно и се впускаме в борбата за победа с цялото си сърца. Но с една важна уговорка – всеки на борда да се учи, да напредва. Единствено при нас ти няма да получиш работа според нивото си, а целенасочено и методично нивото ти ще бъде повишавано. Единствено при нас ще имаш възможността да се обучаваш и състезаваш на всяка позиция. Както казваме напоследък, с поздрав към братята сърби, много возят, при нас ти караш. Ще имаш възможността да усетиш еуфорията от това лодката в състезние, при предизвикателни условия, да е в твоите ръце. И в същото време ще имаш спокойствието, че до рамото ти стои опитен инструктор, който носи отговорността и е тук, за да ти помага; до теб е, за да ти даде възможност да се потопиш в този неописуем момент. Единствено при нас твоите грешки са добре дошли и добре приети – защото грешките са стъпките на нашето развитие. Ще им отделим време и внимание без излишно напрежение.
 3. Инструкторите
  Често сме се тупали в гърдите, вдигайки флага на нечие име – доказан ветроходец. Продължаваме, защото за нас е огромната гордост хора като Михаил Копанов да работят с нас и сме изключително признателни. Но нещо – дори по-важно – остава скрито. Шкиперът на учебен регатен екипаж на Вятър и вода има една основна черта. Той е инструктор. Той е на борда не защото е страхотен моряк. Той е тук, защото се е посветил на теб – да получиш нови знания, да усвоиш и затвърдиш определени умения. Когато се качи на борда, инструкторът ти оставя на брега егото си и приема, че няма той да държи лодката в ръцете си – и това ще се отрази на класирането. Твоят шкипер е инструктор и е на борда заради теб, а не заради победата. Неговото предизвикателство е да ти покаже най-прекия към победата и да запази и разпали любовта ти към ветроходството. Посветил се е на това.
 4. Опит и визия
  Всичко, което прочете дотук е практикувано и шлифивано с години. Нещо повече – тази дейност в СК „Вятър и вода“ се развива с поглед в бъдещето. Нищо не е, за да „го избутаме“ и край. Бъди с нас в пътя напред!

На регата през 2019

А нещо конкретно?

Да. Ела на Егейска регата с нас! Тръгваме за тренировки другата седмица. При Михаил Копанов на Кроне 1 има едно място. За теб?

Урок за спинакера или какво да гледаме. Тренировка преди регата Кавала.
За автора

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.