info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
11
фев.
2021

Три месеца до старта на OSTAR 2021. Какво се случва с българското участие?

Posted By :
Comments : 0
Кадър: Ладислав Цветков / Вятър и Вода, 2020 г.

Да припомним:

OSTAR е трансатлантическа регата със старт от Плимут (Великобритания) и финал в Нюпорт (САЩ), която се провежда на всеки 4 години. Поради изключително тежките майски метеорологични условия, при които се случва – свирепия, насрещен вятър и течение; гъстите мъгли; влагата; опасността от айсберги – регатата е една от най-предизвикателните състезания за непрофесионалисти в света.

Близо година се навършва от онзи тегав 16-ти март, когато организаторите на регатата от Royal Western Yacht Club of England съобщиха за нейното отлагане поради разразяващия се COVID-19. Така OSTAR 2020, която трябваше да празнува 60-годишен юбилей от първото си издание през 1960 г, изневиделица се превърна в OSTAR 2021. След отлагането на старта, Михаил Копанов беше един от първите състезатели, който поднови регистрацията си за участие в отложената регата за настоящата година и потвърди решимостта си да довърши докрай хорото, на което се е хванал. Типично за Мишо!

„Косиш – поливаш, косиш – поливаш!“

Това е цитат от история за английския благородник и неговата морава, с който Михаил Копанов преди години обясни на една презентация, каква е тайната на успешния ветроходец. Сещам се за тези думи, за да онагледя педантичната отдаденост, с която Мишо се е посветил вече втора година на своята подготовка и тази на яхтата Krone One за участие в регатата OSTAR. През цялото това време Мишо не е спирал да „бачка“ по лодката и всичко останало, свързано с нея.

Така през октомври 2020 г, когато след натягане на фала на спинакера се откърти цялото носово парче от палубата, се откриха няколко сериозни и редица други по-малки дефекти и проблеми по яхтата. Само можем да въздъхнем с облекчение, че те се случиха и бяха открити тук, у дома, бяха ремонтирани и заздравени.

Михаил Копанов извършва ремонтни работи в каюткомпанията на Krone One. Снимка: Вятър и Вода, 2020 г.

В началото на ноември 2020 г. Мишо преплава сам задължителните 500 морски мили квалификация за регатата с яхтата, с която ще участва. За маршрут той избра: Бургас  – Индже Бурун и обратно в Бургас (изцяло в Черно море). Силното време от 6-7 Бофорта на  отиване откроиха проблем и със водопропускливостта на яхтата.

Към момента се нанася наново антифаулинг. Сменят се старите акумулатори с нови – гелови, и с по-голяма мощност. Проблемът с водопропускливостта се решава, като се разглобяват всички болтове, които държат палубата към корпуса, слага им се силикон и се завинтват наново. Само компетентните хора знаят, каква къртовска работа е да се достигне въобще до тези болтове, камо ли да се обработват. Сменя се и цялата рол-риф система, защото и от там има теч, като се изнася над палубата.

Кога отплава Мишо?

Стартът е обявен за 9 май 2021 г. Насрочена дата за отплаване на Krone One от Бургас към Плимут още няма. Очаква се това да стане в началото на март, за да има  достатъчно време яхтата да стигне на собствен ход до Плимут, като измине цялото разстояние от Бургас, през Средиземно море, Гибралтар, Бискайския залив до Албиона. При трансфера на яхтата съекипажник на Мишо ще е собственикът на яхтата – Румен Котов. Румен също не спира да „води битки“ с организатори, застрахователи и други замесени. Благодарни сме му за редовната информация която ни дава в неговия блог и по телефона във връзка с подготовката на това българско участие в OSTAR 2021.

Възможно ли е OSTAR 2021 да не се проведе втора поредна година?

Яхта Krone One на док в Бургас. Снимка: Михаил Копанов, 2020 г.

Ако оставим настрана абстрактната, относителна и конформистка застраховка: „Във времената, в които живеем, всичко може да се случи!“, няма пречки регатата да се проведе.

Самата същност на тази регата за самотни ветроходци в океана не предполага огромна трудност по осигуряването на сигурност и безопасност от COVID-19. Да, навярно ще има карантина, навярно ще има тестове в Плимут. Ако можем да направим аналогия с регатата Vende Globe 2020-2021, тя се състоя, въпреки „чумата“. Да, там става въпрос за много повече пари, интереси, спонсори. Но и в тази регата за непрофесионалисти, каквато е OSTAR, участниците, техните близки и сподвижници също живеят с плаването, предизвикателството, емоциите на регатата и подготовката за нея и го преживяват вече втора година. Дано организаторите не направят някоя грешка и 14-те потвърдили участници да започнат да се отказват! Ще бъде  жалко, много жалко!

Повод да смятаме, че регата ще  има, е очевидното желание на организаторите от Royal Western Yacht Club of England да поддържат тази регата жива и жизнена. Ход в тази посока е анонсирането и промотирането на участието в OSTAR/TWOSTAR като полезен тренировъчен процес за всеки желаещ да участва в добиващия популярност напоследък нов проект Global Solo Challenge през 2023 (солово околосветско предизвикателство). Идеята на тези две организации е участието в OSTAR/TWOSTAR да бъде своеобразен квалификационен етап за участие в новия проект през 2023 г. Това win-win сътрудничество е още един повод организаторите от Royal Western Yacht Club of England да направят всичко възможно OSTAR и TWOSTAR да се проведат през 2021.

Възможно ли е обаче OSTAR 2021 да се проведе по различен маршрут от стандартния?

И към настоящия момент организаторите на регатата декларират на официалния си сайт, че регатата ще се състои по план и по стандартния маршрут.

Преди две седмици обаче Румен Котов разкри в блога си, че организаторите опипват почвата, като информират и комуникират директно по мейл с всеки от участниците евентуална възможност регатата да не се проведе по планирания маршрут от Плимут до Нюпорт (САЩ). Като обяснение за притеснението си изтъкват възможен локдаун от американска страна (поради вируса) и вероятна невъзможност Нюпорт да приеме финал на регатата. Организаторите прокарват идеята за резервен вариант и маршрут, който да е кръгов и с начална и крайна точка – Плимут.

Какво правим при това положениe?

Пак в блога си – собственикът на Krone One – Румен Котов – изказва мнение, че регата, която не е по маршрут Плимут – Нюпорт, не е никаква регата OSTAR. При всички случаи окончателно решение за маршрута ще има в последния момент, когато участниците в регатата така или иначе вече ще са пристигнали с яхтите си в Плимут за старта.

При тази перспектива Михаил Копанов не вижда вариант за НЕучастие, дори това да означава променен смисъл и идея на регата OSTAR. Не може няколко години подготовка, да отидат на вятъра! Не е едно и също да си доплавал до Плимут от Англия или Франция и да кажеш „отказвам се при това положение“ и съвсем друго е да си плавал от Бургас до Плимут над 3500 мили (всъщност по-дълга дистанция от тази на самата регата).

Но това е „черният“ сценарий! А ние вярваме в синия, морско-синия!

Да стискаме палци Мишо да тръгне от Плимут и в края на май да финишира в Нюпорт!

Текст: Ясен Димитров (Вятър и Вода).

За автора

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.