info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
Пътешествие в Испания с racer-cruiser

Дати: 02-11 април, 2023

Продължителност: 9 дни

Цена: 599

ЗАПИШИ СЕ

Представете си южна средиземноморска държава, с излаз на Атлантика, някога морска империя, с чудесни пристанищни градове, вкусна храна, екзотика, чудесен климат, старинни градчета, католически Великден, удобна, бърза и съвременна яхта. Приходи ли ви се вече на море? А сега прибавете „най-добрата Маргарита“ в света, арабски дворци, фламенко и кулинарни предзикателства, съчетани с много плаване, амбициозен и енусиазиран шкипер с много опит при много по-гадни условия, който с нетърпение ви очаква на борда, за да се насладите заедно на хубавото испанско слънце, на хубавите коктейли, на лодката и на вятъра. Неочаквана и взривна комбинация, която ни гарантира много емоции и неочаквани преживявания както по вода, така и на сушата.

Ако ви се плава та две не виждате и вече не ви се гледа сняг, ако вече сте плавали навсякъде в Гърция и искате да разширите хоризонта с някоя по-западна дестинация, ако все още не сте плавали в Гърция, но искате да усетите какво е да си на ветроходна яхта, южната част на Испания предлага отлични възможности за ветроходство, в комбинация с разглеждане на някои от най-емблематичните забележителности на европейския континент. В рамките на няколко дни ще можете да се учите на ветроходство, да разгледате Гранада и двореца Алхамбра, да отидете до Лорка и да се насладите на атмосферата в пристанищните градове на Малага, Мотрил, Алмерия, Агуилас и Картахена.

Ако вече не сте минали нататък, за да попълните формата за записване, преди някой да ви е изпреварил: представете си да имате уникалния шанс да видите едни от най-красивите места в Южна Испания без тъплите от туристи да ви пречат да си направите най-идиотското селфи, без да се спъвате на всяка крачка в японски граждани, които ентусиазирано ви настъпват по палците. Водата е все още студена, но убийствените жеги ги няма, времето е супер приятно, а ветровете са умерени и условията за ветроходство са перфектни. Ще можете да се насладите на автентична култура и кухня, на спокойстивето на пристанищните градчета преди активният туристически сезон да е започнал.

Предимства на програмата

  • Ще пътешестваме в период от годината, който не е натоварен откъм туризъм нито по вода, нито в градовете на сушата. Нещо повече – времето е топло, но не горещо.
  • Ще имате възможност да плавате на бърза и комфортна яхта, ще можете да се насладите както на по-дълги преходи, така и на почивките между преходите, които ще ви позволят да навлезете малко по-навътре в Испания и да разгледате на спокойствие забележителностите във вътрешността на континента.
  • Транспортната логистика е максимално удобна. Има директни полети София – Малага на нискотарифни превозвачи.
  • Ще можете да посрещнете Великден два пъти, веднъж в Испания, а после и в България.

Към кого е насочено плаването

За хората, които обичат да плават бързо, но искат и да могат да се насладят на местата, покрай които се плава, а не само да ги гледат отдалече и да ги подминават с 8-9 възела. Плаването предлага чудесна възможност за разглеждане на южната част на Испания по един интересен и колоритен начин: ще можете да се насладите на 4 по-дълги прехода от по 40-60 морски мили, ще спите на яхтата в някои от големите градове по южното крайбрежия на страната, ще имате дни, в които  яхтата остава на пристанище, така че да можете да стигнете до Гранада и Лорка.

Яхтата, която ползваме, не е типичната туристическа лодка. Вдигането и прибирането на ветрилата изисква повече активност на палубата. Няма спрейхууд и бимини, което в бурно и дъждовно време означава повече мокрене и студ. С други думи – и хората, които искат да се предизвикат и да преживеят нещо малко по-така, ще могат да управляват спортна яхта и да се учат на ветроходство в една контролирана среда.

Капитанът

Кали Страка

Капитан на плаването е Климентина Страка – Кали,  отскоро offshore yacht master. След четири зимни месеци в Англия при най-трудните и неприятни условия за плаване, Кали определено има на какво да ви научи и изгаря от желание да ви покаже както как да се движите бързо с яхтата, така и къде се пият най-добрите „Маргарити“ в света. Смехът също е гарантиран – рядко ще срещнете човек с такова чувство за хумор.

Яхтата

Момичето на Вятър и Вода – ветроходната яхта Х-41 с име“Raffica“ (от италиански „порив“).

Яхтата е racing – cruiser, т.е. успешно съвместява две роли: подвизава се по регати и се представя отлично на тях. Тя е бърза, маневрена, твърда, по-сложна за управление на ветрила и по-аскетична.

В същото време дава базисен комфорт на екипажа при туристически плавания. Здрава е, което я прави сигурен спътник при по-продължителни плавания в предизвикателни условия, като тези в региона.

Има дълбок кил с торпедо, висока карбонова мачта, голям карбонов щурвал, карбонов гик. Raffica e стабилна и изключително „послушна“.

Raffica разполага с:

  • 3 каюти с двойни легла и шкафчета
  • 4 койки с удобни матраци в кают-компанията, които елегантно се превръщат в диванчета
  • тоалетна с баня и топла вода
  • кухненски бокс с мивка, печка с фурна, хладилник

Маршрут

Еднопосочен маршрут, който ни дава възможност за по-малко време да видим повече. Начална точка – Малага, Връщане от Картахена (има полети до Аликанте, до което лесно се стига с автобус).

 Общо 190 мили за четири дена, в които ще тръгнем от Малага и ще акостираме в  Мотрил, Алмерия, Агуилас, Картахена. 4 дена плаване със средна дистанция на преходите по 40-60 морски мили. Един ден почивка в Малага, един ден почивка в Мотрил с възможност за посещение на Гранада и дворецът Алхамбра, един ден почивка в Алмерия и ден почивка в Агуилас, с възможност за посещение на Лорка.

Програма на пътешествието

2 април: Пристигане и настаняване на яхтата.

3 април: Разглеждане на Малага. Подготовка за отплаване. Закупуване на храни и напитки. Подготовка на екипажа и яхтата за плаване. Спане на яхтата на марината.

4 април: Малага – Мотрил. 40 морски мили. Спане на яхтата на марината.

5 април: Оставаме за цял ден в марината. Има удобни автобуси до Гранада и двореца Алхамбра

6 април: Мотрил – Алмерия – 60 морски мили

7 април: Почивка в Алмерия или при наличие на желание от участниците – излизане от пристанището само през деня за кратко обучение по ветроходство и връщане в следобедните часове отново там

8 април: Алмерия – Агуилас – 60 морски мили.

9 април: Почивка в Агуилас, възможност за разглеждане на Лорка

10 април: Агуилас – Картахена: 30 морски мили, напускането на лодката може да стане още този ден или на следващия

11 април: разглеждане на Картахена; напускане на лодката.

Предложението включва: наем на яхтата, шкипер на борда, настаняване в двойни каюти и койки в каюткомпания, ветроходно обучение, финално почистване на яхтата

Предложението не включва: транспорт до изходното пристанище и обратно, пристанищни такси, гориво, вода и ток за яхтата (споделят се от екипажа на място), храна (екипажът покрива храната на шкипера на борда), посещение на туристически обекти и други разходи на сушата, медицински застраховки

0888 247496

ЗАПИШИ СЕ