info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
24
май
2020

Магията на книгите

Posted By :
Comments : 0

Марти плава с платноход

книга - ветроходство

На връх празника на българската просвета и култула и славянската писменост случайно пападам на една изключително сполучлива детска книжка „Марти плава с платноход“. Оригиналната идея е на френското издателство „Casterman“. В България се издава от „Златното пате“.

Във всяка книжка от поредицата главният герой – момиченцето Марти – се оказва в реални житейски случки, които се превръщат в приключения и проблеми за разрешаване. Тя научава нещо или си вади поука. „Марти на екскурзия“, „Марти подготвя изненада“, „Марти става детегледачка“ са само част от цялата поредица.

Тези от вас с малки деца ще намерят прилика с книжките за костенурчето Франклин. Поредицата за Марти обаче е за една идея по-пораснали деца и героите са хора. Илюстрациите са изключително реалистични и въздействащи.

книга - ветроходство

Когато историите от книгите стават реалност

Близостта до реалността е нещото, което приятно ме изненадва в „Марти плава с платноход“. В нея Марти е записана във ветроходно училище „Чайките“. Ставаме свидетели на заниманията по ветроходство на децата, където те научават, кой е „двигателят на платноходката“, какво са платно, рея, гик, кил, рул, стаксел, грот. Учителят Тони учи децата колко е важно да се следи прогнозата, поривите на вятъра, да се знаят морските възли, да не се влачат платната по земята, за да не се повредят, да се грижат за лодките.

Авторите обясняват какво е лодка клас „оптимист“, а на картинките виждаме дори лодки от клас „470“, управлявани от по-големите каки и батковци.

книга - ветроходство

Горещо препоръчваме книжката „Марти плава с платноход“ на всички, които възпитават любов към книгата у децта си. Двойно по-силно я препоръчваме на всички млади майки и татковци, които вече са тръгнали по пътя на Марти.

До дни предстои ние от Вятър и Вода да открием сезона и в България. Имаме много предложения, подходящи за малчугани, техните братя и сестри и разбира се – родители. Обаждайте ни се, защото както пише в книжката „В училище „Чайките“ никога не е скучно“!

Честит 24-ти май!

Автор: Ясен Димитров

За автора

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.