info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
Океанис (Beneteau Oceanis 58) е първата българска лодка с изцяло български екипаж, която участва по „трудния“ от метеорологична гледна точка маршрут на трансатлантическата регата ARC Europe 2019.
Екипажът се състои от представители, приятели и клиенти на Вятър и Вода. Помолихме ги да отговорят на няколко „ветроходни“ въпроса и по-долу публикуваме разговорите с някои от тях.
Атлантика от борда на Океанис. Снимка: Вятър и Вода
Вижте как вие също можете да сте част от екипажа из Средиземноморието (цък)

Кога разбра, че ветроходството е твоето нещо?

Диляна Икономова: Обожавам да гледам аеродинамиката на платната и когато открих, че най-добрата гледна точка винаги е зад руля 🙂 нямах никакво съмнение, че това е точно „моето нещо“.

Маргита Славова: Както често става в живота, първото ми истинско ветроходно приключение почти ме отказа. Всичко започна с примамливото предложение за участие в регата в Несебър преди близо… 17 години. След като плавахме от Бургас до Несебър среднощно,в буря, в продължения на 6 часа и постоянно хранене на рибите, само се молех да стъпя на твърда земя и да си тръгна. По ред причини не успях да „избягам“ и продължих регатата с неудоволствие, като след 2 ужасни дни на дъжд, вълни и морска болест, най-накрая морето ни прие, слънцето се усмихна и беше прекрасно. Равнинното тракийско чедо, осъзна, че все пак живота произлиза от водата и всички сме свързани с нея 🙂

Митко Шакев: Когато се качих на олимпийски клас 470.

Ясен Димитров: Когато пролетта започна да идва с Регата „3-ти март“ и първото априлско плаване в Гърция.

Как би описал(а) ветроходството на хора, които никога досега не са се качвали на лодка?

Изгрев от борда на Океанис, някъде между Бермуда и Азорите. Снимка: Вятър и Вода

Диляна Икономова: Идеята да летиш в тънката ивица между морето и небето, наречена воден хоризонт 🙂

Маргита Славова: Както се казва в една стара поговорка, това е най-скъпия и бавен начин да стигнеш до място на което нямаш абсолютно никаква работа. Това разбира се в кръга на шегата. Ветроходството е изключително комплексно хоби, което дава усещане за свобода от една страна и сплотеност от друга. Ветроходството е необятна тема с история и бъдеще, тема по която винаги има какво да научиш дори да си „стар морски вълк“.

Митко Шакев: Това е да опознаеш две природни стихии и да се научиш да се съобразяваш с тях. Но същевременно това е едно безбрежие и чувство на свобода, на страхопочитание към природата, на спокойствие и откъсване от света.

Ясен Димитров: Прочетете книга за плаване през океана, наблюдавайте хода на ветроходна яхта в морето, затворете очи и вдишайте дълбоко прибоя на някоя крайбрежна скала. Помислете си за свободата на албатроса, който се носи по вятъра… И с това описанието едва започва.

Кое е най-ценното качество/ умение, на което те е научило ветроходството?

Диляна Икономова: Спокойствието.

Маргита Славова: Ветроходството развива  умението да усещаш природата, да разчиташ нейните знаци. Знаково за ветроходството е работата в екип, създаването на синхрон и доверието в хората и техните възможности.

Митко Шакев: Това са комплекс от качества и умения – най-важните са търпение, решителност, преценка на риска, съобразяване с всичко и всички около мен, никога да не надценявам възможностите си, никога да не се отказвам.

Ясен Димитров: Да действам и изглеждам хладнокръвно, когато всъщност съм доста притеснен. Стигнал съм до там да заблуждавам и самия себе си. Отчитам това като развитие в правилна посока.

Кое за теб е най-голямото предизвикателство в плаването?

Диляна Икономова: Приставането 🙂

Маргита Славова:Морската болест.

Митко Шакев: Работата в екип.

Ясен Димитров:Да оцениш в даден момент и при дадена ситуация, колко голям е рискът. Каква част ще поемеш днес и каква ще оставиш за утре.

Oceanis-1vi-v-etap-2-ARC-Europe
Океанис се класира на 1-во място и в етап 2 от ARC Europe 2019 – от Бермуда до Азорите.
Снимка: Вятър и Вода

Кой е най-предизвикателният маршрут, по който си плавал(а)?

Диляна Икономова: Мисля, че няма предизвикателен маршрут, има само предизвикателни метео условия. Най-тежкото ми плаване беше от Агиус Евстратиус до Никити. Мелтемът нахлу с пълна сила, вълните разкъсаха металните леери и от двете страни на лодката…

Маргита Славова: Всеки нов маршрут е предизвикателен, докато не бъде преплаван успешно 🙂 . Не е задължително маршрута да е сложен и опасен, по-скоро е важно да преминаваш стъпка по стъпка собствените си граници. Пример за такова предизвикателство беше участие в регата в Бискайския залив – единствения женски екипаж (моя милост с 4 французойки) измежду 17 екипажа, повечето от които мъже или максимум с по една жена на борда, без никакво време за сработване и тренировки. За няколко часа успях да усвоя основната терминология на френски.

Митко Шакев: Три са – Созопол-Санторини и обратно, Лаврио – Лефкада, както и Ла Рошел – Рошфор и обратно, всеки по свой начин предизвикателен.

Ясен Димитров:Не се сещам за маршрут. Сещам се за първото си плаване като шкипер на круизна яхта. Имах едва 650 мили зад гърба си. Бях с клиенти. Сериозно изпитание да изглеждаш авторитетно и да подхранваш доверието на хората. Едно е да те обслужва сервитьор с бадж „обучаващ се“ и съвсем друго – капитан на яхта със същия бадж.

Ветроходната ти мечта/ цел е:

Маргита Славова: Мечтая някой ден да мина покрай нос Хорн разбира се, но нека да започнем стъпка по стъпка, според възможностите на съботно-неделните майки и съпруги моряци. Ако трябва да напиша лозунг, той би звучал  „Тази година половин океан, догодина цял“.

Диляна Икономова: Да завъртя кълбото 🙂

Митко Шакев: Трансатлантическо плаване на този етап. Целите трябва да са реалистични, да съответстват на възможностите ни и да се преразглеждат периодично с оглед на обстоятелствата.

Ясен Димитров:Да мога да плавам още дълго. Иначе много мечтая за плаване из Полинезия, Микронезия, Антарктика.

Снимка: Вятър и Вода

Какви са твоите нагласи и очаквания за ARC Europe 2019?

Маргита Славова: Да финишираме успешно без поражения – психически и физически 😀

Диляна Икономова: Трансатлантическата регата е ново преживяване за мен, очаквам да видя как ще се случи.

Митко Шакев: Очаквам да срещна нови приятели в нашия и в други екипажи.

Ясен Димитров: Отивам, за да почерпя от всичко – от приключението, от пътешествието, от регатата, от купона, от общуването с хората. Ако ще има състезание, то ще е състезание с останалите яхти, но и състезание със себе си.

Каква е целта пред вашия екипаж?

Диляна Икономова: Да плаваме безопасно и забавно, да сме бързи и първи 🙂

Митко Шакев: Да се сработим бързо, да оптимизираме посоката и скоростта на движение на яхтата и да се представим добре. Но преди всичко да прекараме няколко приятни седмици в плаване.

Ясен Димитров: Ще го разбера в първите часове след старта. За себе си мога да кажа, че харесвам да се предизвиквам. Отивам с нагласата да изстискам от себе си и от лодката най-доброто и бързо представяне. Ще се радвам, ако и при останалите е същото.

Какво ти носи участието ARC Europe?

Диляна Икономова: Нова тема, нова страст – океана:)

Маргита Славова: Разширяване на кръгозора, нови знания, умения, приятелства.

Митко Шакев: Преди всичко емоция – да изпиташ нови усещания, да научиш нови неща, да срещнеш други, по-запалени мореплаватели.

Ясен Димитров: Много неща със знак „първо“, още повече – със знак „отдавна непреживявано“.

Снимка: Диляна Икономова (вдясно)

Какво ще е първото нещо, което ще направиш след като стъпиш на твърда земя?

Маргита Славова: Абсолютно прагматично – ще си купя сладолед :-). Иначе когато съм по-дълго в морето, винаги ми липсва планината и гората, онази зелена, дъхава, влажна, сенчеста гора с нападалите листа, лъчите преминаващи през клоните – предполагам, че ще си спретна кратко горско приключение.

Диляна Икономова: Никога не бързам да стъпя на суша след като пристана, обичам да остана на лодката, обичам дълъг финал… Но когато слеяза -да намеря интернет (интересно ми е дали изобщо ще има друг отговор на този въпрос) 😉

Ясен Димитров:Предполагам ще е нещо, което най-малко съм планирал. Примерно ще се разтъпча или ще седна на земята с ръце подпряни зад гърба.

Митко Шакев: Хахаха! Ще се прехвърля същия ден на друга яхта и ще продължа да плавам извън регатата. Така е планирано.

На 8 юни стартира етап 3 на ARC Europe 2019 – от Азорите към Португалия. Стискаме палци на „нашите“ и им пожелаваме успех!

Ден след церемонията по награждането на 16 юни в Лагош, Португалия, Океанис се отправя през Гибралтарския прток, Испания, Франция, Италия, Гърция към дома в Бургас. Все още има ограничени места на борда за едно „испанско“ и едно „италианско“ плаване. Може да са вашите места – цъкнете тук.

Можете да следите местоположението на нашия Океанис и церемонията по награждаването онлайн в реално време тук.

Прочетете новините и историите от бордовия дневник на Океанис по време на участието в трансатлантическата регата (цък).