info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
26
апр.
2021

Пешо умря

Comments : 0

Грозно ли звучи? Грубо? Що за заглавие?!…
Това е. Каквато и иносказателност, какъвто и красив ефвемизъм да избера, ме застига така – грубо, грозно, директно.
Пешо е един от хората, които създадоха и изградиха „Вятър и вода“. Пешо е невероятен и всеотдаен приятел. Ще го изпратим в сряда, в 14:00 на Централни гробища. Прегръщаме всички, които го обичат.

Републиканско за катамарани - 2013

Колегата

Сигурно мнозина помнят Наско – най-забавния, остроумен и духовит от „Вятър и вода“. Но не за него ще ви пиша – защото такъв го помните, познавате и знам – ще ви липсва. Но при последната ни среща – бяхме седнали на пейка, Пешо ми каза:
– Добри, Насекомото го няма вече.

Имаше и един епитет, но без да го познавате добре няма да го възприемете правилно – затова го спестявам. Беше изморен от това да е палячото, който забавлява всички. В главата ми зазвуча „Клоунът“ на Васил Найденов. Та Наско – Насекомото беше неговото весело, щуро аз. Да, най-ярката и лесно забележима част от него. Но малка, много, много малка част. И в последните си месеци той не я искаше. Викаше „Ей, това не съм аз!“ Готвел се е явно да застане пред дамата с косата без маската – такъв, какъвто беше отдолу.

Пешо е един от най-отговорните хора, които познавам. За него Думата беше нещо свято – по начин, който рядко може да срещнем извън някой наивен роман или филм. Съчетаваше тази отговорност с изключителен перфекционизъм. Или може би тези двете са всъщност едно голямо и неповторимо качество.

Беше и истински всеотдаен – захванеше ли се нещо, то го обземаше, обсебваше цялата му огромна енергия. Нямаше алтернатива на „раздавам се напълно“.
Беше взискателен и непримирим.

Всички думи са толкова кухи сега…

Приятелят

Твърде лично е. Няма думи за приятелството.
Последните дни все си припомням „Черна котка, бял котарак“ – Пешо умееше да цитира и играе много откъси. Там има как се съобщава за смърт. Има как се реагира на смърт на приятел, има как се надхитрява смърт… Гледайте и се посмейте. И да плачете, докато се смеете – не спирайте смеха!
Пешо е вече при Марто – първият колега-приятел, който си отиде, и когото Пешо обичаше страшно много. Как ли се смеят сега!

Пешо умря.

За автора

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.