info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27
11
ян.
2024

Избери регата! Участвай в регата!

Кой, аз ли?!

Да, ти. Няма да се връщаме на предъвкваната тема какво е регата (ако ти се чете – виж тук), как от СК Вятър и вода правим възможно вече 10 години пълни аматьори в морето да участват на регати с инструктор. А на все по-добрите предлагаме все по-големи предизвикателства. Или го знаеш, или сега приемаш на вяра. Разтъркай очи, ощипи се, чети надолу. И ела на борда!

На регата с „Вятър и вода“ – докосни се до емоцията

Регата Кавала – започни оттук

Специфичният курс „На регата с инструктор“ се роди през 2014г именно на регата Кавала. Местният клуб събира любители на пътешествията и плаването под ветрила в събитие, което с еднакво право можем да наречем състезание и ветроходен събор (имаше издания, в които в съботната вечер на терасата на клуба ни чакаше огромен казан „фасулаки“ – дъхава боб-чорба, сготвена от хора от клуба.) Приятелската атмосфера, съчетана с типично ласкавите хидрометеорологични условия на региона, ни дадоха кураж за това начинание. От тук малко по малко започнахме да набираме опит и смелост за все по-вълнуващи състезания. Но регата Кавала остава като един от инкубаторите за ентусиасти, пропуснали детското ветроходство (или направили дълга пауза впоследствие).

Tre Golfi Sailing Week – лекият офшор

Самите „Три залива“ е офшор-нонстоп регата в по това време на годината (май) спокойни метеорологични условия. Ако имаш опит с дълго плаване и се чувстваш добре на лодка – регата е подходяща за теб. Няма много маневри, а повече дълги курсове в красивите води западно от Неапол. Ако нямаш опит, но никой не ти казва къде да го натрупаш – започни на регата Кавала.

Rolex Giraglia – френско-италиански лукс

Една от „онези“ регати – където класа, традиция и лукс са вплетени красиво и органично. Това е по-добрият начин да разгледаш Сан Ремо, Сен Тропе, да зърнеш Корсика и накрая да разпуснеш в Генуа. Самото състезание е многосъставно – комбинира къси, емоционални гонки с много маневри (a.k.a. адреналин / веселба / паника / смях / изтощение) и офшор гонка за успокояване на страстите. Екипажът може да приеме 1-2 неопитвали регати – може би мястото ще е за теб?

Aegean 600 – новата офшор класика

Това вече е твърдо една от онези регати, на които дори ние (!) не си позволяваме да качваме хора без опит с плаване. Изискванията не са толкова към технически опит и такъв по регати, колкото към доказателство, че денонощно плаване в тежки условия ще е поносимо за теб. Това до момента е една от най-изискващите регати, в които сме участвали. Преди да стигнеш дотук – или мини през някоя от другите, или поне понатрупай опит с Цикладите през юли (ама не говоря за узо в таверната).

Rodos cup – бързи преходи между вълшебни градчета

Регатата се състои от няколко етапа. Съчетава състезание (офшор – което ще рече малко маневри) и туризъм – етапите са от остров на остров и в рамките на проявата ще посетиш и разгледаш магични места, някои все оставащи встрани от туристическите маршрути и фокус. Подходяща е за начинаещи, които не се плашат от няколкочасови преходи и им е любопитно „абе тия лодки на по-силен вятър какво правят“. Затова и е страхотна за тези, които са минали вече през леките, но безветрени регати (типичната Кавала) и търсят повишаване на нивото като знания и умения, а и не са чужди на изкушението на нови гледки и места.

Кор Кароли – българската класика

Най-известната българска регата има варненски корен. Името е многозначно, но тук е на яхтата, с която кап. Георги Георгиев прави първата българска околосветска обиколка с яхта. Регатата винаги е около Празникът на Варна (Голяма Богородица). В тазгодишното издание 15.08 е стартът. Регатата е с офшор етапи, като обикаля повечето значими пристанища на българското Черноморие. Традиционно има един стартови ден за т.нар. „про-ам“ гонка (в която се предполага, че всички отбори са окуражени да правят това, което е обичайното за нас – да поканят на борда хора с интересм но без опит). Макар хидрометеорологичните условия в Черно море често да са предизвикателни, не много дългите преходи ни позволяват да включим в екипажа и хора без опит в морето.

Държавно първенство по ветроходство

Тази година сме планирали да участваме с представителен отбор – както всеки друг клуб. Защо го пишем тук ли?!

Защото нашият „представителен отбор“ ще е съставен от хора, които са извървели пътечката с нас – пътечката от регати и тренировки. Можеш и ти да си част от него. Просто те чака малко път. Така нареченият отбор е продължение на друга отличителна характеристика на Клуба ни. В СК „Вятър и вода“ има място за всеки, който иска да върви напред – даваме хоризонт и перспектива, като правим нова крачка всяка година. Освен че сме отворени към въвеждането на нови хора във ветроходството, постоянно сме готови да надскочим зоната на комфорт дори на най-запалените си и талантливи членове. С нас можеш да очакваш нови предизвикателства като регати, тренировки, отговорности, цели. 

Есенна кампания в Турция

Септември – ноември в Турция се провеждат редица популярни интересни регати, като ние вече имаме участия в Босфорус къп и Мармарис Рейсинг Уийк. В общия случай това са регати, при които се стои на едно пристанище, а времето е прекрасно – все още топла вода, по-слаби ветрове в сравнение с гръцките острови, меко, но топло слънце, приятелска атмосфера.

Колко струва участието и как да се запиша

Цените варират в зависимост от различни фактори, като за регата Кавала започват от 672лв, в които са ви включени 3 нощувки на яхтата, цена на яхтата с всички съпътстващи разходи (гориво, почистване), инструктор.

Първа дата за сезона: 20-21. април. Ние се настаняваме на 18ти вечерта на яхтата, за да направим пълноценна тренировка в петък, 19.04.

Календар с регати с инструктор

Вече попълваме календара на страничката на Спортния клуб. Виж актуални дати за регати и обучения.

За автора