info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27

Описание на пътешествието

Единайсетдневно пътешествие из Азорските острови, съчетаващо плаване с ветроходна яхта до пет от островите на архипелага. Акостиране на главните градове на съответните острови, нощувка на яхтата в марините и разглеждане на островите по суша.  

Пътешествието е еднакво подходящо за хора, които искат да плават в нови, непознати, океански води и такива, които държат да се запознаят с местните забележителности, природа и култура.

Предлагаме две аналогични еднопосочни плавания – едното в посока запад с тръгване от о. Сао Мигел до о. Фаял. Другото по обратния маршрут в посока изток от о. Фаял до о. Сао Мигел.

Всяко от плаванията включва запознаване и разглеждане на пет от общо деветте острови, които съставляват Азорите – 4 острова от централната група Азорски острови (о. Терсейра, о. Сао Жоржи, о. Пико, о. Фаял) и и един от източната група (о. Сао Мигел). Разполагаме с повече от денонощие за разглеждане вътрешността на всеки от островите и основните им забележителности.

Плаването през юни се характеризира с преобладаващ западен вятър със средна скорост 10 възела и 30% вероятност за ветрове със сила над 4 степен по Бофорт.

Планирани мили за плаване – приблизително 210 м.м (равнява се на стандартната седмична дистанция, която покриваме при плаване в Гърция).

Азорите – раят на Атлантика

Фаял - Азори
Марината на остров Фаял. Снимка: Вятър и Вода, 2019 г.

Азорите са група от 9 вулканични острова в Атлантическия океан с планински релеф и с множество рифове. Те са кръстопът между 3 континента: Европа, Америка и Африка и въпреки това или точно заради това носят усещане за „на края на света“. Разположени са на 1500 км западно от Лисабон и на около 4000 км източно от Северна Америка.

На Азорите човек отива, за да се слее с природата. Ярко зелените брегове, лазурните крайбрежия и мастилено-синия океан създават спиращи дъха пейзажи. Като прибавим към тях и множеството езера в кратери на угаснали вулкани, богатият и див животински и растителен свят, неповторимите и екологично – чисти храни и напитки, в съчетание с историята, традиционната култура, разбираме защо островите са наричани „раят на Атлантика“.

Според някои названието на Азорите проилиза от португалското “azures” – лазурно синьо. Други пък и до днес ги наричат Ястребови острови (от порт. “acures” – ястреб). Според една стара местна легенда моряците откривали бреговете на островите, като следвали полета на ястребите към гнездата им.

Азорските острови са били познати на картагенците, арабите и викингите, но едва в края на 13 в. се появяват за пръв път ясно обозначени в картите на италиански и испански мореплаватели. Чак през 70-те години на 20 в. стават автономен регион на Португалия.

Интересно за Азорите

Те са емблематична дестинация за ветроходците от цял свят, тъй като са място за срещи на участниците в трансатлантическите регати ARC и ARC Europe. Освен това са и една от най-атрактивните локации за гмуркане в Атлантика.

Азорите са отличени от Европейския съюз за опазване на дивата природа и развитие на еко туризма. Над 30 плажа са отбелязани със Синия флаг. Освен това се смятат и за едно от най-добрите места в света за наблюдение на китове, делфини, акули и костенурки. Тук може да видите кашалоти и бутилконоси делфини или дори да хванете миграционния период на сините китове (най-големите животни на планетата).

Един от символите на Азорите е синята хортензия. Редиците от храсти край пътища и дворове са обичайна гледка. Островите са родина и на красивата азорина и азорския синигер. На остров Сао Мигел се отглежда и рядката порода пастирско азорско куче.

Друга емблема на островите са азорските ананаси, от които се правят разкошни сладка и ликьори. Заради неповторимото съчетание от вулканична почва, португалско слънце и океански въздух, лозарството и винарството са били основен поминък на азорците в продължение на векове. Затова ви препоръчваме да опитате от неповторимото vinho verde. Хранителната индустрия е издигната в култ – млечната и месна промишленост са индустрия номер едно на островите.

Параметри

Плаване в посока запад

Дати: 29 май – 8 юни 2021 г.

Свободни места: има

Маршрут: о. Сао Мигел (гр. Понта Делгада) – о. Терсейра (гр. Ангра ду Еруижму)  – о. Сао Жоржи (гр. Велас) – о. Пико (гр. Лажеш ду Пико) – о. Фаял (гр. Хорта)

Примерна програма:

Ден 1. /29 май/ Пристигане на о. Сао Мигел и настаняване на яхтата.
Запознаване с яхтата. Закупуване на храна и подготовка за плаването.
Ден 2.  /30 май/ Разглеждане на о. Сао Мигел
Ден 3.  /31 май/ Плаване о. Сао Мигел – о. Терсейра (90 м.м.)
Ден 4.  /1 юни/ Разглеждане на о. Терсейра
Ден 5.  /2 юни/ Плаване о. Терсейра – о. Сао Жоржи (50 м.м.)
Ден 6.  /3 юни/ Разглеждане на о. Сао Жоржи
Ден 7.  /4 юни/ Плаване о. Сао Жоржи – о. Пико (35 м.м.)
Ден 8.  /5 юни/ Разглеждане на о. Пико
Ден 9.  /6 юни/ Плаване о. Пико – о. Фаял (20 м.м)
Ден 10. /7 юни/ Разглеждане на о. Фаял
Ден 11. /8 юни/ Напускане на яхтата

карта - Азори

Плаване в посока изток

Дати: 9 – 19 юни 2021 г.

Свободни места: няма

Маршрут:  о. Фаял (гр. Хорта), о. Пико (гр. Лажеш ду Пико), о. Сао Жоржи (гр. Велас), Терсейра (гр. Ангра ду Еруижму), Сао Мигел (гр. Понта Делгада).

Примерна програма:

Ден 1. /9 юни/Пристигане на о. Фаял и настаняване на яхтата.
Запознаване с яхтата. Закупуване на храна и подготовка за плаването.
Ден 2.  /10 юни/ Разглеждане на о.Фаял
Ден 3.  /11 юни/ Плаване о. Фаял – о. Пико (20 м.м.)
Ден 4.  /12 юни/ Разглеждане на о. Пико
Ден 5.  /13 юни/ Плаване о. Пико – о. Сао Жоржи (35 м.м.)
Ден 6.  /14 юни/ Разглеждане на о. Сао Жоржи
Ден 7.  /15 юни/ Плаване о. Сао Жоржи – о. Терсейра (50 м.м.)
Ден 8.  /16 юни/ Разглеждане на о. Терсейра
Ден 9.  /17 юни/ Плаване о. Терсейра – о. Сао Мигел (90 м.м.)
Ден 10. /18 юни/ Разглеждане на о. Сао Мигел
Ден 11. /19 юни/ Напускане на яхтата

Цена: 850 € на човек

Предложението включва:

  • 10 нощувки на борда на яхтата
  • опитен капитан
  • спално бельо и хавлия

Предложението не включва:

  • храна (закупува се от екипажа на място)
  • пристанищни такси, гориво, вода и ток за яхтата (споделят се от екипажа на място)
  • пътните разходи до изходната точка и от финалната точка – обратно
  • застраховка

Имате сформиран екипаж?

Ако сте приятелска компания и искате да ангажирате яхта само за вас, обадете ни се. Изберете предпочитани от вас дати и продължителност на плаването. Ние ще осигурим подходяща яхта и капитан и с удоволствие ще сбъднем вашето желание.

Вижте Общите условия за плаване с Вятър и Вода.

За записване и информация: моб. 0897 03 23 27, info@vetrohodstvo.com.