info@vetrohodstvo.com | 0897 03 23 27

Смяната на сезоните край Северния Атлантик (което включва прилежащите морета!) има различно значение за моряците спрямо всички останали. Началото на лятото в умерените ширини на Северното полукълбо означава няколко неща:

 • В Средиземноморието предстоят няколко прекрасни месеца за плаване
 • В Карибите (както и в тропиците въобще) нараства заплахата на ураганите

За повечето яхти, които не „почиват“ зимата, това е свързано с миграцията на североизток. Това е и най-удобният момент за яхтсмените от Източното крайбрежие на САЩ, които са решили да посетят Европа. Тук идва „ARC Europe“.

Пресичането на океана е нещо голямо – особено за хората, свикнали на дневни и едноседмични плавания в относителния уют на „половин-един ден до удобна марина или закътан залив“. Затова за мнозина е по-добре да го направиш с още лодки наоколо, някой да те подготви, да ти даде насоки за маршрут и екипировка, да те следи на тракер. Тук идва „ARC Europe„.

Празничната атмосфера, предварително уредените марини, пък ако щете и тържествеността за някои са щрих, за други – специално търсено преживяване. За по-цинично настроените – в крайна сметка мигрира се със стадото, нали. И тук идва „ARC Europe“.

„ARC Europe“ е съчетание от регата, организирано преминаване, празнуване. Стартира от Карибите (с алтернативен старт в САЩ) и стига до Португалия. Провежда се от World Cruising Club.

Маршрутът

Как да се включа

Да, точно така – през тази, 2019 г, има възможност да се включиш. Първото изискване обаче е да се въоръжиш с още малко търпение и да продължиш четенето.

Какво ме очаква

В Северното полукълбо плаването на изток през Атлантика е по-предизвикателната посока. Маршрутът е разделен на етапи. Голяма част от първия етап – от Тортола (Британски Вирджински острови) до Бермуда, ще се проведе при постоянно насрещни ветрове и вълни, като силата на вятъра спокойно може да държи над 20 възела. Това означава постоянен крен, постоянно клатене – все условия, които макар и познати на ползващите софийските маршрутки, тук ще продължат дни наред. Следващите етапи са непредвидими като време, но най-вероятно ще трябва да се премине през няколко бури, типични за умерените ширини. Съответно температурите може да са по пролетно ниски, а вие да сте мокри през това време.

Ако горното не ви е уплашило – ще се откъснете в непозната за повечето хора степен от цивилизацията и обичайното ежедневие. Ще видите приказни гледки, ще управлявате яхта, ще научите много за ветроходството, ще участвате в празнуването по пристанищата, ще се запознаете с нови хора…

Коя е яхтата, кой е шкиперът

Яхтата е „Океанис„, с която плавахте минали години в района на Черно, Егейско и Йонийско море. Същото „Бенето 58“, с което прекосихте Средиземно море и стигнахте до Канарите през есента на 2018 г. (Ако случайно сте пропуснали тези моменти – разгледайте тук). Лодката е тази, на която все още можете да се качите още през зимните месеци, за да се насладите на карибското слънце, коктейлите, прозрачната тюркоазена вода и морски живот с изобилие далеч превъзхождащо това на околните морета. (Ако ви изкушава – вижте тук).

Лодката е типичен луксозен круизер (говорим за лукс за хората, които познават вече ветроходните яхти – мястото е много повече от типичното, но все пак в контекста на ветроходството). С други думи очаквайте комфорт и чувство за сигурност в значително по-висока степен, отколкото при повечето ви съперници. В същото време знайте, че жертвате скорост и спортни постижения.

Шкиперът е отново Диан Зайков. „Океанис“ успя да направи всичко гореизброено благодарение на неговия опит и умения.

Българският екипаж през океана по време на победното плавана на ARC2105. Представяме Училище по ветроходство с Михаил Копанов
Дидо снима по време на победното плаване на „Фурия“ на ARC2015. Виждат се Михаил Копанов и Румен Котов.
Етапите
 • Етап 1 – Нани кей марина, Тортола, Британски Вирджински острови – Бермуда, 04 май 2019г.; 845 м.м.
 • Етап 2 – Бермуда – Орта, Файал, Азори; 15 май 2019г.; 1800м.м
 • Азори круиз (Файал, Тершейра, Сао Мигел, Санта Мария)
 • Етап 4 – Санта Мария, Азори – Лагос, Португалия; 8 юни; 820м.м.
 • Церемония по награждаване: Лагос, Португалия – 16 юни
Условия за участие

Местата са ограничени. Възможно е участие в отделен етап или цялото състезание. Ако желаеш да се включиш и смяташ, че ще се справиш (да си екипаж, а не „турист“), изпрати ни кратка справка за теб и ветроходния ти опит. Можеш да добавиш и линк с ФБ профил, ако ползваш. Не е нужно всеки да знае и може много, но шкиперът иска да е уверен, че във всеки етап има хора, на които да разчита. За всички останали иска сам да може да прецени доколко са подходящи. Очакваме заявката ти на dobrin.todorov@vetrohodstvo.com, откъдето ще препращаме към Дидо.

Цената към S/Y Oceanis е 1200 евро за цялото състезание и 500 евро за 1 етап.

Отделно се плащат:

 • Такса за лодката към World Cruising Club. Таксата е в размер на 720 паунда с включената отстъпка от участието в ARC 2018. Таксата ще бъде разделена по равно между екипажа на всички етапи.
 • Индивидуална такса за участник към World Cruising Club (300 паунда за цялото състезание, или 125 паунда за етап)
 • Пари за храна (ще бъдат уточнени на място – порядък: 150 евро за етап).
 • Евентуално пристанищни такси, ако има дължими извън включеното в пакета към състезанието – разделени между хората от екипажа в съответния етап.
 • Ползване на сателитен телефон (подробности в кореспонденцията със заявилите желание за участие).
 • Самолетни билети – както ги намерите. Допълнителна информация колко предварително трябва да сте на място. Евентуално ще се наложат 1-2 нощувки на хотел.

Записвания

Чакаме вашите заявки на dobrin.todorov@vetrohodstvo.com